Στους μετά τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο υπουργούς Εθνικής Άμυνας οι οποίοι προχώρησαν σε έντεκα τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης που υπεγράφη επί των ημερών του για τα γερμανικά υποβρύχια, παρέπεμψε ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ κ. Ι. Σμπώκος.

Καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικαλέστηκε δώδεκα σημεία προσκομμίζοντας πλήθος εγγράφων: ότι οι επιχειρησιακές απαιτήσεις που προβλέπονται στην σύμβαση καθορίστηκαν από το ΓΕΝ, ότι οι αποφάσεις υπογράφηκαν και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ ακόμα και οι συμβάσεις option.

Ο κ. Σμπώκος υποστήριξε ότι είναι ψευδές πως είναι παράνομη η σύμβαση και η ανάθεσή της στα Ναυπηγεία, όπως και ότι δεν υπήρξε καμία μεθόδευση από πλευράς ΥΠΕΘΑ για να αποκλειστεί σουηδικό υποβρύχιο, όπως αναφέρεται σε πόρισμα του ΣΔΟΕ. Ψευδή θεωρεί ο μάρτυρας και τον ισχυρισμό ότι το γαλλικό υποβρύχιο ήταν υπαρκτό εκείνη την περίοδο, αναφέροντας ότι το γερμανικό που επελέγη ήταν καταλληλότερο του γαλλικού. Πριν εισέλθει στην αίθουσα είπε ότι έχει στοιχεία, τα οποία και θα καταθέσει, όπως και για όλα τα προηγούμενα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται ότι το γαλλικό υποβρύχιο δεν ήταν φθηνότερο του γερμανικού. Επίσης, υποστήριξε ότι βάσει συγκρίσεων μεταξύ της σύμβασης που υπεγράφη επί των ημερών του και εκείνης που υπέγραψε ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, προκύπτει ότι είναι ίδιες και εφ’ όσον η τελευταία κρίθηκε επωφελής, πώς η δική του κρίθηκε το αντίθετο.

Ακόμα, επικαλέστηκε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προκύπτει ότι είναι ψευδές πως οι συμβάσεις για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι διάτρητες. «Η εφαρμογή τους είναι άλλο πράγμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ φέρεται να κατέθεσε πως οι Τούρκοι δεν πήραν σε καλύτερη τιμή τα υποβρύχιά τους, καθώς από τις συμβάσεις τεχνικών χαρακτηριστικών των δυο, προκύπτει ότι δεν είναι ίδια και άρα ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι τιμές.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο Σπιναλόγκα στην Κρήτη, του οποίου ο κ. Σμπώκος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία σχέση και ότι ανήκει σε κυπριακή off shore.