Αυστηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα, που ζητούν πιεστικά να υπάρξει συναίνεση, έστειλε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας: «Σύνταγμα, θεσμοί και αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η κοινοβουλευτική δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».

Η παρέμβαση αυτή του κ.Σαμαρά έρχεται σε μία στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα να αλλάξει γραμμή πλεύσης η αξιωματική αντιπολίτευση, η ηγετική ομάδα της οποίας όμως θεωρεί ότι πλέον υπάρχει ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ.Σαμαράς αρχίζει και κινείται σε πιο διαλλακτική στάση, αρκετά διαφοροποιημένη από την πάλαι ποτέ σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή. Η ομιλία του το βράδυ στο συνέδριο του Economist αναμένεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, υπό τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ήδη ο κ.Σαμαράς, με δήλωσή του που δημοσιεύεται στο σημερινό Ελεύθερο Τύπο ρίχνει το γάντι στον κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν τονίζοντας: «Ακόμα και στην υπόθεση εργασίας ότι εμείς θα υπογράφαμε ό,τι θέλουν για να πάρουμε την 5η δόση, ο κ.Ρεν μπορεί να μας υπογράψει ότι με την ίδια λαθεμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πάρει την 6η και την 7η δόση;».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να ισορροπήσει πολιτικά σε ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον για τον ίδιο να επιχειρεί να βρει μια «φόρμουλα», ώστε και να μην ακυρώνει τον μετωπικό αντιμνημονιακό αγώνα που κάνει επί ένα χρόνο, αλλά και να μην εμφανιστεί στην Ε.Ε. ότι είναι αυτός που τορπιλίζει τη συναίνεση.

Ο κ. Σαμαράς, ήδη έκανε μια πρώτη –σημαντική κατά τους συνεργάτες του- κίνηση χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Με πιο μετριοπαθή στάση, πολύ μακριά από την επιθετική ρητορική άλλων περιόδων και έχοντας υπόψη του τις πέσεις από την Ε.Ε., εμφανίστηκε με διάθεση συναίνεσης, δείχνοντας ότι έχει υπολογίσει και τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ανέφερε πως συμφωνεί με τους στόχους της Ε.Ε. για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, λέγοντας ότι εκτός από ευρωπαϊκοί, είναι και ελληνικοί στόχοι. Εξάλλου και ο ίδιος στο Ζάππειο ΙΙ πριν μια εβδομάδα έθεσε ένα πιο φιλόδοξο στόχο, για να μειωθεί το έλλειμμα στο 1% στα τρία έτη και στον τέταρτο να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Ο στόχος του Σαμαρά

Η στόχευσή του ήταν σαφής: θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Ε.Ε. που τον πιέζει αφόρητα, ότι δεν είναι ο πολιτικός που εκφράζει μια στείρα αντιμνημονιακή δύναμη και δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά έχει διαφορετική αντίληψη για τη συνταγή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Παράλληλα, στα πλαίσια της επιλογής του να δείξει ότι δεν είναι δογματικός, άφησε στην άκρη τη φράση του Ζαππείου ΙΙ: «το πρόγραμμα πρέπει να υιοθετηθεί στο σύνολό του» και ετοιμάζεται να στηρίξει μέτρα που και ο ίδιος έχει προτείνει εδώ και μήνες.

«Δεν κάνω αντιπολίτευση των άκρων» είναι η φράση που χρησιμοποιεί τελευταία, ενώ φρόντισε να στείλει και μήνυμα στην Ε.Ε. τονίζοντας ότι εκτός από την συμφωνία για τους στόχους, διαφωνεί κάθετα με το σύνολο της ακολουθούμενης πολιτικής, στην οποία λέει όχι.

Γι’ αυτό και διευκρίνισε στη συνέχεια, ότι εάν ένα μέτρο όποιος και αν το προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα έχουµε υποχρέωση να το στηρίξουµε και εάν έχει αρνητικές παραμέτρους να το καταψηφίσει.

Η στάση στο Μεσοπρόθεσμο

Αν και η θέση του είναι ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται η Ν.Δ. να ψηφίσει στο σύνολό του το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, άνοιξε ένα «παράθυρο στη συναίνεση, δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να στηρίξει επιμέρους διατάξεις, όπως π.χ. μέτρα για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεις.

Επί της ουσίας, η αξιωματική αντιπολίτευση, με τα έως σήμερα δεδομένα, θα πει «όχι» επί της αρχής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και «ναι» σε επιμέρους άρθρα, όπως είχε επισημανθεί σε χθεσινό ρεπορτάζ του Βήματος.

Είναι εμφανές, όπως αναφέρουν και κορυφαία κομματικά στελέχη, που δεν ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα εξουσίας, ότι ο κ. Σαμαράς, δυσκολεύεται αρκετά να κάνει την πλήρη στροφή που επιθυμεί η Ε.Ε. γιατί θα ακυρωθεί.

«Θα γκρεμίσει ότι έχτισε επί ένα χρόνο»
και κυρίως θα «σπαταλήσει τα όποια πολιτικά οφέλη έχει κερδίσει από το «όχι» στο αρχικό μνημόνιο» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Η «μισή…συναίνεση»

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την απόφασή του να στηρίξει ορισμένα σημεία του Μεσοπρόθεσμου, δίνει τη…«μισή συναίνεση» και οριοθετεί τη γραμμή μέχρι που θα κινηθεί, δηλώνοντας ναι στους στόχους και στα επιμέρους μέτρα.

Οι ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας, στις οποίες επιδίδεται είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς, από τη μια πλευρά πρέπει να πείσει την Ε.Ε. και την τρόικα, ότι συμφωνεί, αλλά ταυτόχρονα στην ελληνική κοινή γνώμη να δείξει ότι δεν έχει υποστείλει την αντιμνημονιακή σημαία.

Γι’ αυτό υπάρχουν και οι διαρροές από τη Ν.Δ. ότι ο κ. Σαμαράς «δεν είναι έτοιμος να βγάλει τα αντιμνημονιακό κουστούμι» και ότι «εγώ είμαι αντιπολίτευση δεν είμαι κυβέρνηση».

Η πρώτη και σαφής κίνηση είναι, όπως ήδη φαίνεται η επιλογή του να συναινέσει σε μέτρα που κρίνονται σωστά. Η δεύτερη κίνηση είναι να πιέσει και αυτός, από τη στιγμή που πιέζουν και από την Ε.Ε. τη Ν.Δ. να συναινέσει, ώστε να αλλάξουν όλες οι –κατ’ αυτόν- εξωφρενικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η μόνιμη επωδός του είναι ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη λύση και οι συνομιλητές του λένε: «το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης».

Πεδία συνεννόησης

Ο κ. Σαμαράς, εξηγούσε χθες ότι η Ν.Δ. μπορεί να συναινέσει σε μια σειρά κινήσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις (π.χ. στη ΔΕΗ εμφανίστηκε πιο προωθημένη από την κυβέρνηση), τα μέτρα για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη σκληρή φορολογική πολιτική, που όπως λέει, «ξεζουμίζει το λαό».

Υπάρχουν και άλλα σημεία όμως που μπορούν να συμφωνήσουν ΝΔ και ΠαΣοΚ, όπως π.χ. το πάγωµα του πόθεν έσχες στα ακίνητα ή η νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων, πάγωμα προσλήψεων, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, κ.α.

Γαλάζια γκρίνια για την Ε.Ε.

Μεγάλη γκρίνια καταγράφεται στο παρασκήνιο για τις πιέσεις που ασκεί η Ε.Ε. προς τη Ν.Δ. για να συναινέσει. Πολλά στελέχη εκφράζονται πολύ αρνητικά για ευρωπαίους αξιωματούχους και θεωρούν ότι είναι άκομψη και ατυχής παρέμβαση της Ε.Ε. στα εσωτερικά μιας χώρας.

«Δεν μπορούν οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. να μας επιβάλλουν τι θα κάνουμε» λένε ορισμένα στελέχη. «Είναι πολιτικός εκβιασμός. Εδώ καταργείται η δημοκρατία μας» είπε με στόμφο ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης.

«Ενοχλούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού οι φίλοι μας από την Ε.Ε. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η σύσταση» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Αντίθετη άποψη έχει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου που είπε με ειλικρίνεια ότι δεν έχει διακρίνει πιέσεις.

Σύγχυση στην Κ.Ο.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζουν μια σειρά βουλευτών της Ν.Δ. που αναδεικνύουν την έλλειψη συνεννόησης και έκφρασης ενιαίας γραμμής:

Ενδεικτικά:

Π. Παναγιωτόπουλος (τομεάρχης Εξωτερικών): «Ο Σαμαράς προσέφερε πλατφόρμα συνεννόησης, αλλά προσκρούουμε σε τσιμεντένιο τοίχος».

Μαξ. Χαρακόπουλος (γρ. Πολιτικού Σχεδιασμού): «Πολλοί επιδιώκουν να μεταθέσουν τις ευθύνες της αποτυχίας. Για εμάς δεν υπάρχουν διλήμματα: ότι είναι στο σωστό δρόμο θα το στηρίξουμε. Δεν μπορούμε όμως να συναινέσουμε στο λάθος».

Κ. Χατζηδάκης (τομεάρχης Ανάπτυξης): «Θα έλεγα ναι στη συνεννόηση, όχι στη συνενοχή. Ναι στις σοβαρές πολιτικές, όχι στη δημαγωγία».

Α. Σπηλιωτόπουλος (τομεάρχης Παιδείας): «Συναίνεση για τη συναίνεση δεν το αντιλαμβάνομαι. Δεν είναι εφικτή η συναίνεση σήμερα».

Κ. Μητσοτάκης (τομεάρχης Περιβάλλοντος): «Η Ν.Δ δύναται να υποστηρίξει μια σειρά από τολμηρά μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να λάβει. Η συναίνεση διαμορφώνεται σε επιμέρους πολιτικές».

Ευρ. Στυλιανίδης (γρ. Προγράμματος): «Συνολική αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης της Ν.Δ. Δεν τίθεται ζήτημα συναίνεσης».

Η πολυκατοικία στηρίζει

Οι άλλοι ένοικοι της…γαλάζιας πολυκατοικίας στηρίζουν το αίτημα της Ε.Ε. για συναίνεση. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη καλεί σε εθνική συνεννόηση, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα, επενδύοντας στις πιέσεις που ασκούνται στη Ν.Δ. και επιμένει να ψηφιστεί με 180 βουλευτές το Μεσοπρόθεσμο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης λέει είχε προειδοποιήσει ότι η συναίνεση θα επιβληθεί από τους δανειστές της χώρας και εμφανίζεται επιφυλακτικός και θέτει και πάλι θέμα ανασχηματισμού.