Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, παρ΄ ότι δεν είναι γιατρός, χειρούργησε με ακρίβεια νευροχειρουργού την κυβέρνηση. Η έναρξη μιας δύσκολης εβδομάδας, στον απόηχο της μυστικής σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και με τα μεγάλα κεφάλια της τρόικας στην Αθήνα να μην κρύβουν την απογοήτευσή τους από την πρόοδο της ελληνικής προσπάθειας, ίσως να αποθάρρυνε κάποιον άλλον από το να μιλήσει για νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές της κυβέρνησης. Ο κ. Λοβέρδος όμως εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για σιωπή, ιδίως όταν ο πολιτικός άνεμος που φυσά στα υπουργεία μυρίζει πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα σύντομα. Η παρέμβασή του θα μπορούσε να είναι καταλύτης διεργασιών αν όλες οι πρωτοβουλίες δεν προσάραζαν στον βάλτο της αναποφασιστικότητας που περιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου.

Με την παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε όχι απλώς να αλλάξει το παιχνίδι αλλά και το γήπεδο στο οποίο έχει αναπτύξει την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου προτείνοντας την υπογραφή των επικαιροποιήσεων του μνημονίου από όλους τους υπουργούς και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων. Στην ουσία ζήτησε να δεσμευτούν όλοι ότι θα υλοποιήσουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στην τρόικα χωρίς καθυστερήσεις και, αν δεν μπορεί να ομοιογενοποιηθεί η κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές. Ο ίδιος διευκρίνισε στη συνέχεια ότι το σενάριο των εκλογών είναι καταδικαστέο και ότι η πρότασή του για τους 180 είχε το νόημα μιας πολιτικής συμφωνίας για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα εντός και εκτός της Ελλάδας για την αποφασιστικότητα των πολιτικών δυνάμεων να τη σώσουν.

«Γιατί να μιλούν μόνο όσοι είναι κατά;»

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε καμία αντίδραση πλην της κάλυψης που έδωσε στον υπουργό Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Ο κ. Λοβέρδος είχε ενημερώσει από την προηγούμενη ημέρα την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη για τις προθέσεις του και την επόμενη ημέρα έθεσε το ερώτημα: «Γιατί νομιμοποιούνται να μιλούν μόνο όσοι είναι κατά του μνημονίου και όχι όσοι είναι υπέρ;». Ωστόσο με τον Πρωθυπουργό δεν έγινε καμία κουβέντα επί του θέματος. Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κατευνάσει όλες τις αντιδράσεις αυτή την ευαίσθητη περίοδο. Ετσι απέφυγε να αποδοκιμάσει έναν υπουργό ο οποίος είναι υπέρμαχος της εφαρμογής σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και η δημοτικότητα του οποίου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η παρέμβαση του κ. Λοβέρδου μπορεί να προκάλεσε αίσθηση στην κοινωνία, αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι περισσότεροι έκαναν ότι δεν άκουσαν. Ο υπουργός Υγείας πρόλαβε και είπε πρώτος αυτά που πολλοί σκέπτονταν και παρέθεταν στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, εγγράφοντας υποθήκη για διεκδίκηση άλλων ρόλων στο μέλλον. Στην ίδια πορεία όμως βρίσκονται και άλλα κορυφαία στελέχη στο ΠαΣοΚ. Ετσι από τη Δευτέρα ξεκίνησε ένα ντόμινο εσωτερικών αντιδράσεων, οι οποίες όμως παρέμειναν στη σκιά.

Οσοι γνωρίζουν στενά τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, δύο στελέχη που ήρθαν πολύ κοντά κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠαΣοΚ το 2007, λένε ότι η σχέση τους έχει κρυώσει, χωρίς ωστόσο να έχει διακοπεί. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μπήκε στο κάδρο αμέσως δηλώνοντας ότι ο καπετάνιος δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του το καράβι στη φουρτούνα, με το πλήρωμα να σπαράσσεται. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης σιώπησε, ο κ. Χρ.Παπουτσής αγνόησε την παρέμβαση, η κυρία Λούκα Κατσέλη αντιγύρισε την αιχμή για «ενοχικές στάσεις και αμφισημίες» δηλώνοντας ότι όλοι οι υπουργοί έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους απέναντι στον λαό. Ο κ. Ι.Ραγκούσης έστρεψε την προσοχή της τρόικας προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας λέγοντάς τους ότι σε αυτά οι πρωτογενείς δαπάνες παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ, ενώ στο κράτος δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορεί να γίνει. Στο παρασκήνιο λέγεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει πάει προς τα πίσω όλα τα μεγάλα θέματα, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, ο περιορισμός των δαπανών των Ταμείων προς ιδιωτικά κέντρα, οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να παρουσιάζει καλά αποτελέσματα. Ο ίδιος απαντά με ένα χρονοδιάγραμμα τακτοποίησης ή δρομολόγησης των εκκρεμοτήτων του εντός του θέρους.

Αντεπίθεση με αριθμούς

Παρά την κριτική, ο υπουργός Υγείας συνέχισε να ασκεί πίεση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων μείωσε τις δαπάνες του υπουργείου του όχι κατά 650 εκατ. ευρώ, όπως είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κατά 800 εκατ. ευρώ. «Εσείς τι κάνετε;» φέρεται να ρώτησε τους παρισταμένους. Η συνεδρίαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα, όπου ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς για τη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Σε αυτή την ατμόσφαιρα όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο, αν δεν προχωρήσουν τα μέτρα, να ασκηθούν πιέσεις για περικοπές μισθών και συντάξεων, για απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα, ακόμη και η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε να συγκεντρωθεί η εποπτεία για τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τον δημοσιονομικό έλεγχο σε δύο-τρία υπουργεία ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερος έλεγχος. Η πρόταση αυτή πυροδότησε τη φημολογία ότι εποφθαλμιά τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου.

Θέλει δίδυμο η ηλεκτρική καρέκλα της Οικονομίας

Oι κκ. Λοβέρδος καιΠαπακωνσταντίνου υπήρξαν στενοί σύμμαχοι από τον περασμένο Μάιο που υπεγράφη το μνημόνιο, αποτελεί όμως κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι η σχέση τους πέρασε από σκαμπανεβάσματα κάτω από το βάρος των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων που έχουν υποστεί. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, μόλις έληξε η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, οι κκ. Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου συνομίλησαν στο τηλέφωνο. Ο υπουργός Υγείας εξομολογείται σε στενούς φίλους του ότι από εκείνη τη στιγμή έχασε τον ύπνο του και έτσι αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως επειδή αποτελεί πεποίθησή του ότι αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, θα πέσει σύντομα σε ξέρα. Οι απόψεις του έχουν απήχηση και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης επειδή θεωρείται προνομιακός συνομιλητής της τρόικας.

Τις φήμες περί της προσδοκώμενης από τον ίδιο εγκατάστασής του στην καρέκλα του κ. Παπακωνσταντίνου, την οποία άλλες φήμες προορίζουν για τον κ. Βενιζέλο, τις αποδίδει στην ανοησία όσων δεν αντιλαμβάνονται ότι εκεί που οδηγείται η κατάσταση αυτά τα σχέδια δεν έχουν νόημα. Οσο όμως ο κ. Παπανδρέου διατηρεί θολό το στίγμα των προθέσεών του τόσο θα εξυφαίνονται σενάρια και ένα από αυτά θέλει τη δημιουργία ενός διδύμου στην οικονομία, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να έχει την ευθύνη για τις διεθνείς επαφές και τον κ. Λοβέρδο να είναι επικεφαλής της προσπάθειας για την αύξηση των εσόδων και την αναχαίτιση των υπουργών που ξεφεύγουν από το πλαίσιο του μνημονίου. Ενδεχομένως ο κ. Λοβέρδος να μην ήταν αντίθετος με τη μετακόμιση στην Καραγεώργη Σερβίας, αυτό όμως προϋποθέτει τη διαίρεση του υπουργείου σε δύο κομμάτια, όπως ήταν παλαιότερα. Επίσης σημαίνει ότι ο κ. Λοβέρδος θα αποκτήσει έναν καθοριστικό ρόλο στην κυβέρνηση και αυτό δεν είναι βέβαιον ότι θα το αντέξει το υπόλοιπο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ