Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Γ. Παπανδρέου είναι cool. Διαφορετικοί υπουργοί που έχουν συνομιλήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα έχουν εκπλαγεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων για την ελληνική οικονομία από προσωπικότητες της ΕΕ, πιέσεων από την τρόικα με μοχλό την επόμενη δόση του δανείου και σεναρίων για εκλογές ή για ανασχηματισμό τα οποία συντελούν στην κυβερνητική παραλυσία. Ο κ. Παπανδρέου δεν ανήκει στους ανθρώπους που μοιράζονται εύκολα τις σκέψεις τους και έτσι όλοι αναρωτιούνται τι έχει στο μυαλό του. Στελέχη από το στενό επιτελείο του επιμένουν ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να βγει η χώρα από την κρίση. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό σε ένα περιβάλλον πιέσεων από τους εταίρους είτε για πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση είτε ακόμη και για εκλογές;

Τους τελευταίους δύο μήνες ο κ. Παπανδρέου δείχνει μια αξιοπερίεργη αναβλητικότητα. Τα ερωτήματα αλλά και τα προβλήματα συσσωρεύονται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά εκείνος δεν σπεύδει να δώσει λύσεις. Στο εξωτερικό, ειδικά στις χώρες της ΕΕ, τείνει να επικρατήσει η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με την κρίση και ότι αν αποφασιστεί να σωθεί η Ελλάδα το εγχείρημα πρέπει να το συντονίζουν οι ξένοι. Το κλίμα αυτό το αντιμετώπισε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο, όπου τον ρώτησαν «πώς αποδεικνύει η χώρα σας ότι θέλει να σωθεί;», όπως και άλλοι Ελληνες που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε συνέδρια και σε ευρωπαϊκά φόρουμ. Ενας από αυτούς, με κυβερνητική εμπειρία σε προηγούμενες κυβερνήσεις, έλεγε ότι όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες προτείνοντας κάποιες λύσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σήκωσαν το χέρι ορισμένοι από το ακροατήριο και του είπαν: «Ωραία μάς τα λες. Αλλά ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;».

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση δείχνει έντονα σημάδια αποσυντονισμού. Τα υπουργεία δεν παράγουν έργο και οι υπουργοί αλληλοσπαράσσονται χωρίς διαιτητή, αγωνιώντας ταυτόχρονα για το μέλλον της χώρας αλλά και το δικό τους. Η φθορά της κυβέρνησης όμως αγγίζει και τον Πρωθυπουργό, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αυτή η τάση θα πρέπει να ανασχε θεί. Θα αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό; Και αν ναι, θα αγγίξει τους δικούς του ανθρώπους στην κυβέρνηση; Στα ερωτήματα αυτά ένας στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου απαντά ότι θεωρεί βέβαιο τον ανασχηματισμό και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα ένας άλλος, εξίσου στενός, συνεργάτης εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται αλλαγές ούτε εκλογές και ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάποιο σχέδιο στο πίσω μέρος του μυαλού του, αξιοποιώντας τις διεθνείς επαφές του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τις μύχιες σκέψεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει περιορίσει πολύ τον κύκλο εμπιστοσύνης του.

Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση· το τελευταίο διάστημα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μοιάζει ακυβέρνητη και διχασμένη. Από τη μία πλευρά βουλευτές, οι απόψεις των οποίων δεν ταυτίζονται, όπως οι Βάσω Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης , Ν.Αλευράς, Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος και Μ. Ανδρουλάκης , ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Από την άλλη, βουλευτές όπως οι Α.Αθανασιάδης και Ν.Ζωίδης απειλούν να καταψηφίσουν νομοσχέδια οχυρωμένοι πίσω από τα τοπικά συμφέροντα των εκλογικών περιφερειών τους, ενώ ο κ. Π. Κουρουμπλής καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών με νέο πακέτο 30 δισ. ευρώ. Οι «αντάρτες» βουλευτές δεν έχουν δεχθεί ούτε επίπληξη.

EIΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ

Ο μόνος ίσως που γνωρίζει περισσότερα για τα σχέδια του Πρωθυπουργού είναι ο κ.Θ.Πάγκαλος . Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με ηγετικές προσωπικότητες στην Ευρώπη,είχε αναλάβει τους προηγούμενους μήνες απόρρητες αποστολές ειδικά προς τη γαλλική κυβέρνηση,και δεν αποκλείεται να του ανέθεσε και άλλες ο κ.Παπανδρέου.Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ.Πάγκαλος,σύμφωνα με πληροφορίες,επανέλαβε τη βασική του θέση, ότι για να βγει η χώρα από την κρίση θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου,προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να υπάρξει ανάπτυξη.Οι εκλογές δεν υφίστανται ως θέμα συζήτησης για τον αντιπρόεδρο.Με τους υπόλοιπους υπουργούς (Λούκα Κατσέλη,Αννα Διαμαντοπούλου,Α.Λοβέρδο, Μ.ΧρυσοχοΐδηκαιΧρ.Παπουτσή) η κουβέντα περιορίστηκε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα- ή τουλάχιστον έτσι μεταδίδουν οι ίδιοι-,ενώ με τονΕυ.Βενιζέλοη συνάντηση αναβλήθηκε επειδή είχε περάσει η ώρα και θα καθυστερούσε πολύ το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ