Εξελίξεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων ενεργοποιεί το σοκ από τη δολοφονία του 44χρονου στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου. Αργά, το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης ζήτησε και θα έχει συνάντηση μεθαύριο με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ελ. Οικονόμου.

Νωρίτερα, ο κ. Καμίνης είχε εξαπολύσει πυρά κατά του υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή -χωρίς όμως να τον κατονομάζει-, εγκαλώντας τον ουσιαστικά ότι δεν προωθεί πρωτοβουλίες για το συντονισμό στις δράσεις Δήμου και ελληνικής αστυνομίας.

Ωστόσο, ήρθε η δήλωση του κ. Παπουτσή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δώσει το «πράσινο φως» για κοινή αντιμετώπιση στην προσπάθεια να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της πόλης. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενθαρρύνουμε τον δήμαρχο Αθηναίων και τους συναρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας των Αθηναίων πολιτών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η ψυχρότητα που υπάρχει ήδη από τον καιρό στις σχέσεις των δυο ανδρών μετατράπηκε σε έκρηξη από τον κ. Καμίνη μετά την είδηση της δολοφονίας του 44χρονου. Ο δήμαρχος Αθηναίωνκάθε άλλο παρά τυχαία μίλησε ηχηρά για διαθεσιμότητα και βούληση του Δήμου «να συνεργαστεί σε καθημερινή βάση με την Ελληνική Αστυνομία, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης σε μικτές περιπολίες και το βράδυ». Το ίδιο είχε δηλώσει και πριν από μια εβδομάδα, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων είχε συγκαλέσει σύσκεψη για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας με τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό όπου παρόντες ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ , αλλά όπως έλεγαν με έμφαση στελέχη από το επιτελείο Καμίνη, «απών ήταν ο κ. Παπουτσής».
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι έγιναν με ικανοποίηση δεκτές από τον κ. Καμίνη οι δεσμεύσεις του κ. Παπουτσή για στενή συνεργασία δήμου και ελληνικής αστυνομίας. Όπως έλεγαν από το επιτελείο του δημάρχου «πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Πρέπει να δράσουμε. και να το κάνουμε τώρα. Συμφωνούμε με όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη».
Αργά το απόγευμα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής , ενημέρωνε με ανακοίνωση της, για τα ειδικά μέτρα που έχει λάβει στο κέντρο της Αθήνας, προφανώς θέλοντας να αναδείξει τις προσπάθειες που κάνει για την πάταξη της εγκληματικότητας. Όπως σημειώνεται , υλοποιεί από τα μέσα του 2010 , ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου και των γύρω περιοχών , το οποίο εκπονήθηκε «στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής 2010-2014». Η Αστυνομία μιλά μεταξύ άλλων για τους 300 αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την αστυνόμευση του κέντρου, για τη μόνιμη δύναμη περίπου 80 αστυνομικών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παρεμπορίου και τις έκτακτες αστυνομικές εξορμήσεις .

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης επιμένει ότι το κράτος Δικαίου πρέπει να αναδειχθεί, «αλλιώς η πόλη θα είναι στο έλεος των συμμοριών , της ακροδεξιάς και της αυτοδικίας», όπως σημείωσε μιλώντας στο Mega Channel.
Όμως, κατά την άποψη του κ. Καμίνη, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν είναι μόνο θέμα μέτρων ασφαλείας αλλά και αναζωογόνησης της πόλης. Έτσι, από τη μια επανέφερε τις προτάσεις που είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο σε σύσκεψη που διεξήχθη παρουσία των συναρμόδιων υπουργών και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για μικτές περιπολίες και το βράδυ. Από την άλλη, προανήγγειλε ότι ο Δήμος θα ξεκινήσει πιλοτικά το θεσμό του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς. Παράλληλα, προβάλλει ως αναγκαίο να βρεθούν πόροι για να μετατραπούν ξενοδοχεία κλειστά σε κοιτώνες νέων , να δοθούν κίνητρα για την επανακατοικήσηση του κέντρου και την επανακαμψη επαγγελματικών δραστηριοτήτων.