Ηττα με μεγάλη συμβολική σημασία υπέστη ο υποψήφιος της Ομόνοιας στη Χειμάρρα κ. Β. Μπολάνος στις δημοτικές εκλογές που έγιναν χθες Κυριακή στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο κ. Μπολάνος έχασε τη δημαρχία με 98 ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκέργκι Γκόρο. Πάντως, το υποστηριζόμενο από το ΚΕΑΔ ψηφοδέλτιο για το δημοτικό συμβούλιο υπερίσχυσε.

Επισήμως, η πόλη της Χειμάρρας δεν έχει χαρακτηριστεί ως μειονοτική ζώνη από τις αλβανικές αρχές. Ωστόσο, όλοι οι υποψήφιοι στην πόλη ήταν έλληνες ομογενείς οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μειονότητα «κέρδισε» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Περιορισμένη ήταν τελικά η απήχηση του υποστηριζόμενου από το «βαθύ αλβανικό κράτος» μειονοτικού κόμματος MEGA, είναι όμως δεδομένο ότι η κάθοδός του έκοψε ψήφους από το ΚΕΑΔ. Ως πρωτοφανές χαρακτηρίζεται επίσης το γεγονός ότι το MEGA κατήγγειλε στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ ότι ο έλληνας πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Ι. Ριζόπουλος παρενέβη υπέρ του ΚΕΑΔ.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πάντως ότι ο κ. Μπολάνος πλήρωσε και την προσωπική φθορά. Δεν παρέλειπαν όμως να σημειώσουν ότι κρίσιμο ρόλο στα τελικά αποτελέσματα έπαιξαν και τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση των παραθαλάσσιων γαιών στην επονομαζόμενη «αλβανική Ριβιέρα». Οσον αφορά δε στις υπόλοιπες μειονοτικές επαρχίες του αλβανικού Νότου, ο συνασπισμός ΚΕΑΔ – Ομόνοιας έχει ήδη κερδίσει σε Λειβαδιά και Αλυκο, ενώ στις άλλες έξι η καταμέτρηση συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Εντι Ράμα διατηρεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, των Δήμο Τιράνων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα διατηρεί τη Σκόδρα, ενώ οι Σοσιαλιστές διατηρούν τις δυνάμεις τους στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις που ήδη ήλεγχαν. Σε «ντέρμπι» εξελίσσεται ο Δήμος Δυρραχίου όπου και θα κριθούν οι εντυπώσεις.

Πάντως, μέχρι στιγμής, έχουν αποφευχθεί τα φαινόμενα βίας, ίσως σε μία ένδειξη ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πως θα επλήγετο σοβαρά η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας έπιασαν τόπο. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι από εδώ και στο εξής οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν στην πράξη ότι έχουν διάθεση να συνεργαστούν ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.