Μεγάλο πολιτικό θέμα άνοιξε για την κυβέρνηση η παρέμβαση του κ. Α. Λοβέρδου, με την οποία ζητεί να ξεκαθαρίσει η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση αλλά και ποιά ομάδα θα υλοποιήσει τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Παρά τον έντονο τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο υπουργός Υγείας (« δεν έχω θέση σε νεφελώδεις τακτικές» και «θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του πρωθυπουργού») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής όχι μόνο δεν κράτησε αποστάσεις αλλά αντιθέτως επιδοκίμασε τη στάση του. «Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Υγείας, με τόσο σημαντικό έργο που έχει κάνει», δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι καλό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όχι σιγή ιχθύος στους υπουργούς αλλά, τόνισε, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο υπουργικό συμβούλιο.

Η στάση του κ. Πεταλωτή πυροδοτεί εκ νέου σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών καθώς εμφανίζεται -και μέσω αυτού το Μέγαρο Μαξίμου- να αποδέχεται τις απόψεις για καθαρές λύσεις με μια αποφασισμένη ομάδα και με άλλες διαδικασίες. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα ότι θα προχωρήσει με όσους μπορούν αλλά πέραν αυτού δεν έχει δώσει στίγμα των προθέσεων του. Τώρα όμως το θέμα της λειτουργίας και της συνοχής της κυβέρνησης μετατίθεται αποκλειστικά στα δικά του χέρια και μένει να φανεί αν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει ο κ. Λοβέρδος.

Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα λένε ότι η παρέμβαση του κ. Λοβέρδου ήταν μια προσωπική ενέργεια και δεν υπήρξε σχεδιασμός από μια ομάδα ομοϊδεατών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια παρέμβαση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έπειτα από τις παρεμβάσεις των κ.κ. Αλ. Παπαδόπουλου και κ. Γ. Φλωρίδη, οι οποίοι όμως είχαν μεγαλύτερη ελευθερία λόγου, και είναι η πρώτη φορά που ακούγονται δημοσίως τέτοιες απόψεις από υπουργικά χείλη.

Η απόφαση για να τα πει έξω από τα δόντια άρχισε να κυοφορείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν ο κ. Λοβέρδος πληροφορούμενος από τα μέσα ενημέρωσης όπως και σχεδόν όλοι οι υπουργοί, τη συμμετοχή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, αναζήτησε ενημέρωση χωρίς αποτέλεσμα. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυνεννοησία και η διγλωσσία στην κυβέρνηση αποφάσισε να δημοσιοποιήσει με έντονο τρόπο τη δυσφορία του.

Την Κυριακή ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τις προθέσεις του, ώστε να μην αιφνιδιάσει τον πρωθυπουργό, και λέγεται ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια αποτροπής του από να βγει και να μιλήσει. Από την πλευρά του υπουργού Υγείας, λέγεται ότι οι δηλώσεις του δεν είχαν σκοπό την έξοδο του από την κυβέρνηση αλλά αντιθέτως το να παραμείνει σε αυτή και να συνεχίσει να εργάζεται για τη διάσωση της χώρας.

Η κάλυψη που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απαντά ωστόσο στα θέματα που έθεσε που ο κ. Λοβέρδος:

-Ότι δεν υπάρχει ενότητα και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση

-Ότι ακολουθούνται νεφελώδεις πρακτικές

-Ότι δεν δίνεται στο εξωτερικό η εντύπωση ότι κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και ότι μάχεται για να κερδίσει τον πόλεμο

Επίσης, ζήτησε όλα τα κείμενα που αφορούν τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές της να υπογράφονται από το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου και να εγκρίνονται από αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ως προς το τελευταίο ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει θέμα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.