Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ εξαπολύει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και λέει ευθαρσώς ότι η ηγετική ομάδα της αποτελείται από πρόσωπα με ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές εμμονές. Με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής»,με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διαγραφή της από τη ΝΔ,απευθύνει κάλεσμα στις δυνάμεις του ορθολογισμού να συμμαχήσουν έναντι του λαϊκισμού και των παρασιτικών δυνάμεων. Θεωρεί ότι μοιραία θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές και λέει ότι μετά από αυτές θα πέσουν οι μάσκες υποχρεωτικά και οι πολίτες θα επιβάλουν τη συνεργασία των κομμάτων.

– Προ ημερών είπατε ότι είστε έτοιμη να συμμετάσχετε σε συγκυβέρνηση,είτε με το ΠαΣοΚ είτε με τη ΝΔ. Είναι φυσικό να συμμαχήσετε με τον κ.Σαμαρά,τον οποίο θεωρείτε λαϊκιστή;



«Αυτό το οποίο εγώ είπα είναι ότι ο κόσμος θα απορρίψει το κομματικό σύστημα ως έχει. Επιβάλλεται να αντιληφθούν τα κόμματα ότι η κοινωνία αναζητεί διέξοδο. Μια ευρεία συμφωνία στις πολιτικές για τα βασικά έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Αυτό δεν το βλέπω να γίνεται. Ούτε ο Πρωθυπουργός έχει πάρει πρωτοβουλία ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

– Ο κ.Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα…



«Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Κατά την άποψή μου, λοιπόν, αυτό θα οδηγήσει μοιραία σε εκλογές. Τον λόγο θα τον έχει ο λαός ο οποίος θα επιβάλει τη λογική της συνεργασίας των δυνάμεων της χώρας. Μετά τις εκλογές όμως οι μάσκες θα πέσουν υποχρεωτικά. Οσοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να λένε σήμερα “όχι στο μνημόνιο” για πολιτικές σκοπιμότητες, επειδή γνωρίζουν ότι είναι φτηνός λαϊκισμός και αέρας φρέσκος, μετά θα υποχρεωθούν να συμβάλουν σε μια πολιτική με ρεαλισμό και αίσθημα ευθύνης».

– Οδηγούμαστε στο τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων;



«Απολύτως, δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Και πάντως αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί στην επόμενη φάση. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν μπορεί από μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποφάσεων που απαιτούνται. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, τις οποίες έχω υποστηρίξει διαχρονικά, αποδείχθηκαν αλαζονικές και ανήμπορες να αντιμετωπίσουν αυτό το οποίο ονομαζόταν και ονομάζεται “πολιτικό κόστος”. Καιρός λοιπόν να οδηγηθούμε σε συνεργασίες όπως συμβαίνει σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη».

Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι σ΄ αυτό το σχήμα;Θα είστε στην επόμενη Βουλή;



«Θα αγωνιστούμε σκληρά για να πετύχουμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Σπίτι σπίτι, ψήφο ψήφο, σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλωστε αυτή την περίοδο που ο κόσμος αισθάνεται αποστροφή για την πολιτική και που τα μέσα, για να το πω κομψά, δεν επιφυλάσσουν και την καλύτερη μετα χείριση στη Δημοκρατική Συμμαχία και στα στελέχη της, ο πιο αποτελεσματικός αλλά και ο μοναδικός δρόμος είναι να καταθέσουμε εμείς στους πολίτες την ταυτότητά μας. Απο εκεί και πέρα να ξέρετε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν ενδιαφέρεται για μερίδιο εξουσίας».

– Πολλοί λένε«η Ντόρα τα λέει τώρα, αυτή την περίοδο, γιατί είναι εκτός ΝΔ». Δεν είστε μέρος του φθαρμένου πολιτικού συστήματος το οποίο αποδοκιμάζουν οι πολίτες;



«Υπήρξα και όλους μάς κρίνουν οι πολίτες. Κανένας δεν είναι υπεράνω της κρίσης του λαού, ούτε εγώ φυσικά. Για το παρελθόν έχω μιλήσει πολλές φορές και αναγνώρισα τις ευθύνες μου. Ο κόσμος τις κρίνει. Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι οι θέσεις του καθενός για το μέλλον. Και σε ό,τι αφορά το μέλλον προπαντός δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Υπάρχουν αυτοί που κατάλαβαν ότι στραβά αρμένιζαν και χάραξαν νέο δρόμο και εκείνοι που βαδίζουν αμετανόητοι αλλά υπαίτιοι την οδό της απωλείας. Υπάρχουν αυτοί που λένε σήμερα δύσκολες αλήθειες και αυτοί που λαϊκίζουν και επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας».

– Μήπως είστε κυβερνητικός δορυφόρος;

«Αστειότητες. Η δική μου θέση είναι καθαρή. Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Σήμερα η κυβέρνηση δεν κάνει τη δουλειά της, δεν κόβει τις δημόσιες δαπάνες και δεν προχωρεί με την αποφασιστικότητα που πρέπει στις μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό και είπα: ΄Η συνεννοηθείτε με την αντιπολίτευση και κάντε τη δουλειά σας ή, αν δεν μπορείτε, κάντε εκλογές να αποφασίσει ο λαός. Δεν νοείται να χρεοκοπήσουμε επειδή δεν τολμά ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να αναλάβει το πολιτικό κόστος των αλλαγών. Αν αυτό θέλει κάποιος να το πει στήριξη της κυβέρνησης ή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφήνει αδιάφορη».

– Τελικά το κόμμα σας είναι φιλελεύθερο, νεοφιλελεύθερο, κεντρώο;



«Το κόμμα που ιδρύσαμε είναι κεντρώο, κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα».

– Εν αναμονή του 1ου συνεδρίου της Συμμαχίας, μήπως τελικά το κόμμα ήταν ένα προσωπικό καπρίτσιο;

«Αν ήταν οποιοδήποτε προσωπικό καπρίτσιο, θα καθόμουν να παριστάνω τον γκουρού της ΝΔ, θα παρακολουθούσα τη φθίνουσα πορεία μιας παράταξης την οποία υπηρέτησα και θα εκμεταλλευόμουν τα αδιέξοδά της».

– Το κάνουν αυτό κάποιοι στη ΝΔ;
«Δεν ξέρω αν το κάνουν, πάντως αυτό θα ήταν η εύκολη λύση για μένα. Να βλέπω τη ΝΔ να ισχυρίζεται ότι ο κ. Αλογοσκούφης μόνος του έκανε την απογραφή. Να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ ζούσε σε άλλος μήκος κύματος εν πάση περιπτώσει, να παρακολουθούσα τη ΝΔ να μεταβάλλεται από τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη σε μια ακραία λαϊκίστικη παράταξη και εγώ να κάθομαι στη γωνιά μου και να περιμένω τη δικαίωση των θέσεων και των αρχών μου. Ακολούθησα τον δύσκολο δρόμο, με πολιτικό ρίσκο, βάζω το κεφάλι μου στον ντορβά για να δώσω τη μάχη για τις ιδέες και τα πιστεύω μου».

Η ΝΔ σπαράσσεται για την απογραφή. Τι φοβάται ο κ. Σαμαράς και αποκηρύσσει το παρελθόν Καραμανλή;

«Δεν ξέρω, φαντάζομαι κάποιοι δημοσκόποι θα του έχουν πει ότι είναι το βαρίδι του. Το πρόβλημα είναι ότι στην πολιτική το πιο βαρύ απ΄ όλα είναι να μην έχεις λόγο».

– Το κεφάλαιο ΝΔ για σας έχει κλείσει οριστικά;



« Αυτή η ΝΔ δεν είναι η ΝΔ που εγώ υπηρέτησα. Είναι μια ΝΔ σε φθίνουσα πορεία και οι άνθρωποι που αποτελούν σήμερα την ηγετική ομάδα της ήταν διαχρονικά απέναντί της σε ιδεολογικό επίπεδο, με αντιευρωπαϊκές και ακροδεξιές εμμονές».

– Η κυρία Μπακογιάννη επικρίνει τη ΝΔ.Ο αδελφός της είναι εντός ΝΔκαι ο πατέρας της επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Τι σηματοδοτεί αυτό;



«Μη συγχέετε την αγάπη για την οικογένεια και τον σεβασμό προς τα πρόσωπα με την πολιτική ταύτιση. Αυτή η εξέλιξη άλλωστε αποδεικνύει ότι η οικογενειοκρατία έλαβε τέλος».

«Ο Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για να μείνει κρατικός ο ΟΤΕ»

Θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ.Σαμαρά υπό την προϋπόθεσηότι η Κεντροδεξιά διασπασμένη δεν μπορεί να κερδίσει εύκολα την εξουσία;



«Η σύγκρουση αλλά και η σύνθεση η οποία θα υπάρξει ξεπερνά αυτά που μου περιγράφετε. Εχει να κάνει με τις δυνάμεις του ορθολογισμού και του λαϊκισμού. Με τις δημιουργικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και τις παρασιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε».

– Λαϊκιστές ο κ.Σαμαράς και η ΝΔ;

«Τι είναι άραγε ο ισχυρισμός ότι μπορώ να μηδενίσω το έλλειμμα χωρίς θυσίες σε 18 μήνες; Τι είναι η λογική τού λέω όχι στις δύσκολες αποκρατικοποιήσεις, όχι στο Ασφαλιστικό και “ναι μεν αλλά” στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; Είναι και λαϊκισμός και συμμαχία με τα κατεστημένα κομματικά, συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα του Δημοσίου. Αντίστοιχη ήταν άλλωστε και η πολιτική του στο παρελθόν, όταν έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ για να μείνει κρατικός ο ΟΤΕ προς όφελος των συνδικαλιστών και των προμηθευτών».

– Προ ημερών το ΚΚΕ σάς επέκρινε για την κριτική που ασκήσατε για τη στάση του. Θεωρείτε ότι εκτρέπεται των συνταγματικών πλαισίων;



«Θεωρώ ότι κινείται οριακά. Οι ίδιοι έχουν τοποθετηθεί για το θέμα του Συντάγματος, δεν χρειάζονται εμένα να επαναλάβω τη θέση τους. Θεωρώ ότι η λογική της ανυπακοής σε μια χώρα η οποία διαλύεται είναι άκρως επικίνδυνη λογική. Και θεωρώ επίσης ότι η “ασυλία” που απολαμβάνει η Αριστερά στο σύνολό της για μια σειρά συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας είναι προκλητική».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ