Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στη μυστική σύσκεψη που συγκάλεσε στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ φάνηκε ότι κυοφορείται λύση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα άμεσα.

Οι αποφάσεις, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, επείγει να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ευρωζώνη από τη μεγάλη πίεση που ασκούν οι αγορές. Επιπλέον, από το αποτέλεσμα της συζήτησης εξαρτάται πλέον η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας προς τη χώρα μας. Ο κ. Γιούνκερ προσκάλεσε πριν από λίγες ημέρες τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 σε σύσκεψη η οποία παραδοσιακά κρατείται μυστική επειδή υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τηρώντας την υπόσχεσή του, αναχώρησε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για το Λουξεμβούργο προκειμένου να παρευρεθεί στην έκτακτη αυτή σύσκεψη. Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε την Παρασκευή να συνομιλεί σε συνθήκες εμπιστευτικότητας με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η συζήτηση στο Λουξεμβούργο περιεστράφη γύρω από το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2012 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν δύο θέματα: το πρώτο αφορούσε την παροχή περισσότερων χρημάτων στη χώρα μας αλλά δεν ήταν σαφές αν μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι δυνατή στο πλαίσιο των υφισταμένων προγραμμάτων (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αποκρατικοποιήσεις) ή αν συνεπάγεται ένα νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Το δεύτερο θέμα αφορούσε τη στάση της Γερμανίας, η οποία επιμένει στο θέμα της επιμήκυνσης.

Οι Γερμανοί φαίνεται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ως πολιτικό επιχείρημα στο εσωτερικό της χώρας τους έναντι των πρόσθετων χρημάτων που θα δώσουν. Για να γίνει αυτό πρέπει κατά την άποψή τους οι Ελληνες να υποχρεωθούν να κάνουν περισσότερα για να δουν το φως στο τούνελ της κρίσης και επιπλέον να γίνει φανερό ότι μέρος της επιβάρυνσης πέφτει μέσω της επιμήκυνσης και στους ώμους των ιδιωτών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ωστόσο αντιδρά έντονα στη λύση της αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις για να υπάρξει νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να αλλάξουν στάση οι αγορές, οι οποίες παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα. Την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο έγινε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αποδεκτή από την ΕΕ λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Στην Αθήνα η «εξαφάνιση» του κ. Παπακωνσταντίνου για αρκετές ώρες πυροδότησε ένα όργιο φημών, σε συνδυασμό με το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση που, αντί να φωτίζει, συσκότιζε την κατάσταση, δηλώνοντας μόνο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη στη σύσκεψη «για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα». Ως το πρωί του Σαββάτου το τοπίο παρέμενε θολό. Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, είχε διαψεύσει αμέσως τις πληροφορίες του «Spiegel» και έπειτα από τη σύσκεψη διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία ζητεί με επιμονή πρόσθετα μέτρα. Στις συσκέψεις για την οικονομία που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ηλίθια κάθε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ενώ απέρριψε την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα».

Στην Αθήνα διεξάγονται πολύ δύσκολες διαπιστώθηκε η δυσκολία προσέγγισης των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μπροστά στο αδιέξοδο κατατέθηκαν προτάσειςσοκ, όπως αυτή της μείωσης κατά 50% των συντάξεων που λαμβάνουν συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών!

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση έγινε φανερή την Παρασκευή το βράδυ, όταν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούσαν τον κ. Παπακωνσταντίνου στο τηλέφωνο προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και δεν τον έβρισκαν. Ρίγη ανησυχίας διαπερνούσαν τα κυβερνητικά στελέχη στην υποψία και μόνο ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έδινε σημεία ζωής επειδή δεν απέσπασε κάτι θετικό για την Ελλάδα, την ώρα που είχε γίνει πρωτοσέλιδη είδηση το δημοσίευμα του «Spiegel». Τελικώς με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε αναληθές το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, συμπληρώνοντας ότι «τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια,υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του ευρώ,και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» .

Η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες αίθουσες του Κάστρου Σένινγκεν στο Μεγάλο Δουκάτο και προοριζόταν να κρατηθεί μυστική. Το νέο όμως διέρρευσε μέσω του «Spiegel» και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το «κυνήγι» του κ. Παπακωνσταντίνου. Για να διασφαλίσει πλήρη μυστικότητα πήρε το αεροπλάνο της γραμμής για το Μόναχο και από εκεί πήγε στο Λουξεμβούργο.

Οταν έφθασε στον προορισμό του πληροφορήθηκε το δημοσίευμα του «Spiegel» και την αναταραχή που υπήρχε στην Αθήνα, όπου τον έψαχναν ακόμη και από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ως εκείνη τη στιγμή ούτε οι πιο στενοί συνεργάτες του δεν γνώριζαν πού βρισκόταν. Ελεγαν μάλιστα σε κορυφαίους υπουργούς, τραπεζίτες, δημοσιογράφους, ακόμη και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι ο υπουργός δεν είναι στο γραφείο του αλλά διαβεβαίωναν πως είναι στην Αθήνα.

Στο μεταξύ οι φήμες για το αντικείμενο της σύσκεψης αλλά και για το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων είχαν φουντώσει για τα καλά και η κυβερνητική μυστικοπάθεια πυροδοτούσε όλο και πιο ευφάνταστα σενάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ