Να κλείσει «μέτωπα» επιχείρησε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην Βουλή με αφορμή την πολεμική που δέχεται για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, έναν χρόνο πριν, στο πλαίσιο του Μνημονίου, με «φόντο» τις αναφορές του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο γαλλικό Canal+ για επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και «υπόγεια προεργασία μηνών».

Παράλληλα επιδίωξε να αναχαιτίσει την εικόνα που υπάρχει για «αρρυθμίες» στην κυβερνητική λειτουργία, αλλά και να τονώσει το προσωπικό πολιτικό του προφίλ, καθώς δέχεται σφοδρές επιθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωμα την χθεσινή δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος από του βήματος της Βουλής τον κατηγόρησε ότι «προσωπικά μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας μας στον έλεγχο της τρόικα», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου «έκανε τη δουλειά των Αμερικανών, που θέλανε να πατήσουν πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ να καθορίζει την οικονομική προοπτική της ευρωζώνης».

Ο Πρωθυπουργός αντεπιτέθηκε με δριμύτητα στα όσα του αποδίδονται, παραπέμποντας μάλιστα στο πολιτικό παρελθόν των Παπανδρέου. Έτσι, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «αναξιόπιστο», τον κατηγόρησε ότι «ασχολείται με το κουτσομπολιό και τις συνομωσίες» και ότι το ότι ήταν σε επαφή με το ΔΝΤ «δεν είναι καμία ανακάλυψη», υπενθυμίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του από τον Δεκέμβριο του 2009.

«Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο. Προτείνετε να μην του είχα μιλήσει; Να κλειστώ στο Μαξίμου ή στο Καστρί και να κρυφτώ όπως κάποιος άλλος;», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι έγιναν όλα «καθαρά και πάνω στο τραπέζι». «Προετοιμαστήκαμε νωρίς για να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα η χρεωκοπία. Φέραμε τα πάνω κάτω. Μιλήσαμε με τους πάντες. Έκανα δυο φορές τον γύρο του κόσμου για να φτάσουμε τελικά στον Μηχανισμό Στήριξης και να σταθούμε στα πόδια μας», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Είπατε ότι λειτούργησα βάσει σχεδίου για να κάνω την δουλειά των αμερικάνων. Μου θυμίζετε τους πατριδοκάπηλους που έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα μου ότι ήταν πράκτορας των αμερικάνων. Και βουλευτές του κ. Σαμαρά μιλάνε για προδότες», είπε παραπέμποντας στα «χειρότερα ακροδεξιά σύνδρομα του παρελθόντος».

Ανέφερε μάλιστα ότι και τον ίδιο τον εμφάνιζαν να είναι αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ! Και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, όταν στην μεταπολίτευση μπήκε σε ένα ταξί με την στρατιωτική στολή, καθώς υπηρετούσε στον Έβρο και ο οδηγός τού έλεγε όλα τα παραπάνω, ενώ εκείνος για να τον πείσει χρειάστηκε να του δείξει την ταυτότητά του!

«Την προσωπική λάσπη και την αποδόμηση την έχω ξαναζήσει», είπε με αφορμή τα παραπάνω, δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να βγάζω την ταυτότητά μου να αποδείξω ποιος είμαι, το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε πλήρως την πολιτική του Μνημονίου και των χειρισμών της κυβέρνησης, απαντώντας σε όσους μιλούν για «Μνημόνιο χρεωκοπίας» ότι ήταν ακριβώς το αντίθετο -«η σωτηρία από την χρεωκοπία» και ότι «δεν θα βγούμε από τις δυσκολίες με μαγικές συνταγές και εθελούσιες χρεωκοπίες», αλλά μέσα από μια πορεία μεγάλων μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η χώρα.

Όσον αφορά την εικόνα της κυβέρνησης, είπε ότι «κρίση αντιμετωπίζει η χώρα και όχι η κυβέρνηση», αποδίδοντας τις διαφορετικές «φωνές» μελών της στο ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της κυβέρνησης «όχι μόνο επιτρέπει, αλλά απαιτεί να εκφράζουν τη γνώμη τους μέσα στο υπουργικό συμβούλιο», διατυπώνοντας έτσι έστω και εμμέσως την απαίτησή του οι υπουργοί να διατυπώνουν τις απόψεις τους εκεί που πρέπει.

Το «μήνυμα» που έστειλε πάντως ο κ. Παπανδρέου προς πάσα κατεύθυνση, ήταν ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος: «Θα δώσω τη μάχη όχι για τον εαυτό μου, εγώ δεν έχω σημασία, αλλά για τον τόπο», είπε.