«Γέφυρες» στους παραδοσιακούς συμμάχους της Ν.Δ., στους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έριξε ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στους αποστράτους στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφ. Συγγρού, επιχείρησε να επανασυνδέσει την αξιωματική αντιπολίτευση με προνομιακούς συνομιλητές της επί σειρά ετών, «κλείνοντας το μάτι» στις διεκδικήσεις τους.

«Δεν σας λέω πως θα αποκατασταθούν οι άδικα και κομματικά διωχθέντες. Γιατί το έχετε ξανακούσει πολλές φορές και δεν τηρήθηκε. Διαχρονικά δεν τηρήθηκε. Σας το λέω όμως, να μου έχετε εμπιστοσύνη. Το κλίμα δικαιοσύνης και αξιοσύνης θα επικρατήσει και πάλι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με ότι χρειαστεί προς τούτο» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε με μεγάλη ένταση τα αιτήματα των αποστράτων και επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για τη στάση της στους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ενισχύοντας την εντύπωση, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονώνει με αυτό τον τρόπο και το εθνικοπατριωτικό του προφίλ σε ένα τμήμα που πάντα είχε ιδιαίτερη σχέση με τη δεξιά παράταξη.

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως στη ΝΔ δεσμεύονται «ότι δεν πρόκειται να παζαρέψουν ποτέ την περηφάνια της πατρίδας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» και ανέφερε χαρακτηρστικά: «Ενωμένοι, αποφασιστικοί και υπεύθυνοι εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε το κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας που υποθήκευσε, με το μνημόνιο, η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ».

Εν μέσω χειροκροτημάτων, ο κ. Σαμαράς εξήρε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως «είναι βασικός παράγοντας ισχύος ενός έθνους, εγγυητής της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, αλλά και ζωτικό κύτταρο του κοινωνικού ιστού» και στόχευσε κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου.

Χωρίς να τον κατονομάσει, τον κατηγόρησε για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας, ότι μέσα στα πλήγματα που δέχτηκαν τα στελέχη τους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ήταν και «ανοίκειοι» χαρακτηρισμοί που τους αποδόθηκαν.
«Αρχικά τους αποκάλεσαν ‘απλούς δημοσίους υπαλλήλους’. Μετά, τους είπαν ότι έχουν ‘αυτιστική νοοτροπία’. Και μετά, ότι είναι ‘το πλέον αντιπαραγωγικό τμήμα του λαού’. Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά από οποιονδήποτε» είπε και συνέχισε: «Είναι, προπάντων, αδιανόητο να λέγονται από μια κυβέρνηση, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και, όμως, ελέχθησαν από τους κορυφαίους της».

Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στον κ. Σαμαρά για τα όσα είπε στους απόστρατους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «θεσμικά προβληματικό το να χρησιμοποιείται μία κομματική συγκέντρωση αποστράτων ως μέσο για να απευθύνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «διολίσθησε σε μία παλαιοσυνδικαλιστική προσέγγιση όλων των θεμάτων, ενώ γνωρίζει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τους λόγους που τη δημιούργησαν» και συμπλήρωσε: «Με λύπησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε σήμερα μία ολική επαναφορά των παλαιοκομματικών πρακτικών της παράταξής του στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».