Συμβολικό χαρακτήρα κατά του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων κάθε είδους προσδίδει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης στην επιλογή του να γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων το Athens Pride 2011, η γιορτή των ομοφυλόφιλων.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση αυτή -πιο πρόσφατες εκείνες της Χρυσής Αυγής κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου – ο κ. Καμίνης προβάλλει ως προεκλογική του δέσμευση το σεβασμό στη διαφορετικότητα με προμετωπίδα το «δικαίωμα στην αξιοπρέπεια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάλεσε τους δημότες της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, να ανοίξουν τη συζήτηση για τη δυσμενή κοινωνική διάκριση την οποία υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι. «Θα δώσουμε συμβολικά την αιγίδα στο επόμενο Athens Pride, γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα να μιλήσουμε και να βγει ανοικτά στο φως», σημείωσε. Περιέγραψε ως θλιβερή πραγματικότητα να υπάρχουν ελληνικές οικογένειες οι οποίες αισθάνονται ότι κρύβουν «έναν σκελετό στο ντουλάπι τους», να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να κρύβουν τη προτίμηση τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να το κάνουν ελεύθερα. «Κι αυτό είναι ένα θέμα ελευθερίας», τόνισε ενώ χαρακτήρισε «χρέος» του Δήμου, όπως παρέχει την αιγίδα του σε δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, να γίνει το ίδιο για τους ομοφυλόφιλους που θα κάνουν τη δική τους γιορτή.

«Τρέφω την εδραία πεποίθηση ότι όσο περίεργο μας φαίνεται σήμερα το γεγονός ότι οι μαύροι στον αμερικάνικο νότο ήταν αναγκασμένοι να δίνουν τη θέση τους στα λεωφορεία, στους λευκούς – κι αυτό μέχρι τη δεκαετία του ’60 – άλλο τόσο θα μας φαίνεται σε μια γενιά παράλογο, το γεγονός ότι καθόμασταν να συζητάμε αυτά τα πράγματα», ανέφερε με έμφαση.

Η φετινή γιορτή των ομοφυλόφιλων, Athens Pride 2011 – Ημέρα Υπερηφάνειας , θα διεξαχθεί στην Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος , στις 4 Ιουνίου. Η στήριξή της διοργάνωσης από το Δήμο Αθηναίων έρχεται , πάντως, μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, για το πρόγραμμα «Athens Every Week» με το οποίο επιχειρείται να γίνει πόλος έλξης η Αθήνα – έχει αναπτυχθεί η συζήτηση για τη φιλοξενία του φεστιβάλ ομοφυλόφιλων «Athens Rainbow Week»…

Όπως διευκρινίζεται μάλιστα από το επιτελείο Καμίνη, ο Δήμος δεν θα δώσει «ούτε ένα σεντ» για το Athens Gay Pride 2011…