από metereologos.gr
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
 

Εφυγε από τη ζωή ο Λάκης Σάντας

Η εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών
Εφυγε από τη ζωή ο Λάκης Σάντας
Από παλαιότερη εκδηλωση με τον Μανώλη Γλέζο (δεξιά)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 Μια εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών, ένα μήνα πριν από την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σβάστικας από τον Ιερό Βράχο.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα. Το 1934 η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανώλη Γλέζο, τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. «Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, 'ανώνυμοι'» έλεγε.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως.

» Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.


» Να τι πρέπει να τους κάνωμε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε.


» Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας
».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Σωτηρία, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Ο πολιτικός κόσμος για το θάνατο του Λάκη Σάντα
Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει: «Σήμερα αποχαιρετάμε έναν γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, έναν άνθρωπο που έγραψε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Με την κίνησή του να κατεβάσει μαζί με τον Μανώλη Γλέζο τη σημαία του φασισμού από τον Ιερό Βράχο, θα αποτελεί για πάντα πηγή έμπνευσης για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές.

» Ο Λάκης Σάντας αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που προκαλεί σεβασμό και δέος. Υπήρξε αληθινός ήρωας, πρόσωπο-σύμβολο για την Ελλάδα, που δεν εξαργύρωσε την προσφορά του και δεν αντάλλαξε τον πατριωτισμό και το δημοκρατικό μεγαλείο του. Καλούμαστε όλοι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια
».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Λάκης Σάντας υπήρξε μια μορφή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Δεν ήταν μόνο η γενναία ενέργειά του μαζί με τον Μανώλη Γλέζο απέναντι σε ό,τι συμβόλιζε τότε τον φασισμό, τη σβάστικα και το 'χτύπημα' στην καρδιά του ναζισμού, που αναπτέρωσε τις ελπίδες για Ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήταν μόνο οι αγώνες του απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις, ήταν και οι αγώνες του για την δημοκρατία, την αριστερά και την αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα η σεμνότητά του και το ήθος του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, που χαρακτήρισαν αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

» Με τις αρχές του, με τους αγώνες του, με τη στάση του, μας έδειξε έναν δρόμο που αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας. Θα τον τιμούμε πάντα. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια
».

ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του:«Μια από τις ηρωικότερες μορφές της Αντίστασης, ο Απόστολος Σάντας, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό. Εκείνο που τον έκανε να αναζητά τι μπορούσε να δώσει και όχι τι να πάρει από την Πατρίδα. Τα μάτια μου, έλεγε ο ίδιος, εδάκρυσαν μόλις είδα την πολεμική σημαία των κατακτητών στο Μνημείο του Πολιτισμού και της Λευτεριάς, τον Παρθενώνα. Και ύστερα άστραψαν από φλόγα.

» Πήρε τότε, μαζί με το Μανώλη Γλέζο, τη μεγάλη απόφαση: Να υποστείλουν την κατοχική και να υψώσουν την Ελληνική Σημαία. Απόφαση γενναιότητας και αυτοθυσίας, που έκανε το ακατόρθωτο λαμπρή πραγματικότητα, σηκώνοντας ακόμη πιο ψηλά τα όρια του ηρωισμού. Ο Απόστολος Σάντας εντάχθηκε, αμέσως μετά, στο Αντάρτικο και πήρε ενεργό μέρος την Εθνική Αντίσταση, πρωτοστατώντας σε επικίνδυνες αποστολές και ηρωικές μάχες. Έγινε σύμβολο πατριωτισμού, αυταπάρνησης και ανιδιοτέλειας.

»Με το παράδειγμά του, έδωσε στους Έλληνες, μέσα στην καταχνιά της κατοχής, το δικαίωμα να ελπίζουν, το κουράγιο να παλεύουν και τη δυνατότητα να επαναλαμβάνουν τα λόγια του: 'Μα εδώ είναι Ελλάδα. Μια μικρή χώρα, που από αυτήν ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Η χώρα που δίνει πάντα το παράδειγμα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας'. Ας κρατήσουμε, σήμερα, την παρακαταθήκη του αυτή. Αλλά και το πρότυπο μιας σεμνής ζωής γεμάτης αγώνες, προσφορά και περηφάνια. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.  Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή Λάκη Σάντα που με τόλμη συμμετείχε το Μάη του 1941 στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ με το όπλο πολέμησε κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Για αυτή την αντιστασιακή του δράση τιμωρήθηκε σκληρά από τις αστικές κυβερνήσεις με φυλακές και εξορίες στην Ικαρία και στην Μακρόνησο. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ εκφράζει τη λύπη του για το χαμό του, σημειώνοντας ότι «ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός».

«Η μνήμη του Λάκη Σάντα θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και τους αγώνες μας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα τον έχουν πάντα στην καρδιά τους και στη μνήμη τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα πως ο Λάκης Σάντας δεν είναι πια μαζί μας. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβα να γνωρίσω έστω και λίγο αυτόν τον σεμνό, ευγενικό αλλά και τόσο γενναίο άνθρωπο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συγγενείς και τους φίλους του ότι η απώλεια δεν είναι μόνο δική τους. Ο Λάκης Σάντας θα λείψει πολύ σε όλους μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Πέμπτη 5 Μαΐου η κηδεία του Λάκη Σάντα από το Α΄ Νεκροταφείο 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ | 02/05/2011 12:37
  Αισθάνομαι τεράστια θλίψη για τον χαμό του κ. Λάκη αλλά και απεριόριστο σεβασμό και τύχη που τον γνώρισα.Ένας πραγματικός ΗΡΩΑΣ.Δεν τον αποχαιρετώ γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι για πάντα ανάμεσά μας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
  Χ.Β.Π
  απάντηση20
   
   
  Το μυαλό ενός Ταλιμπάν | 01/05/2011 22:47
  Είπα και εγώ, δεν θα υπάρχει και ένας που θα σχολίαζε "σιγά το κατόρθωμα"; Αντε να του εξηγήσεις ότι 55 χρόνια μετά οι Τούρκοι γάζωσαν τον Σολωμό στην Κύπρο για μια αντίστοιχη προσπάθεια του. Αλλά προφανώς τόσο φτάνει το μυαλό ενός φανατισμένου ηλίθιου.
  Κ.Π.
  απάντηση60
   
   
  ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | 01/05/2011 15:14
  Αυτή η ιστορία του δήθεν καταβάσματος της σημαίας των Ναζί από την Ακρόπολη πρέπει κάποτε να ξεσκαπασθεί και να σταματήσει. Αν είχε γίνει θα είχαν φροντίσει να κρατήσουν ένα κομμάτι της σημαίας -ή να βγάλουν αργότερα υπολλείματα, έστω και τώρα, από το πηγάδι που λένε ότι την έρριξαν. Αφού δεν έκαναν ούτε το ένα ούτε το άλλο, να μας λένε ότι σκαρφάλωσαν το βράχο νύκτα με φαναράκι, είναι ΤΡΕΛΛΑ πράγματα που μόνο από Έλληνες κομμουνιστές μπορούν να λέγονται και όλοι (ακόμη και ο Σαμαράς) να τα δέχονατο ασυζητητί!
  Κώστας Πολυάραβος
  απάντηση28
   
   
  Έφυγε ο Α. Σάντας | 01/05/2011 03:17
  Ο Σάντας, πραγματικός ήρωας, δεν ανήκει σε καμιά πολιτική παράταξη, αλλά σε όλους τους Έλληνες. Φυσικά και είχε ορισμένη πολιτική σκέψη. Όμως, δεν έπραξε ό,τι έπραξε για την κομματική ιδεολογία του αλλά για την Ελλάδα και μόνο. Η σεμνότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει το μεγαλείο του. Όσοι αποπειρώνται να τον εντάξουν σε μια ορισμένη παράταξη, τους υπενθυμίζω ότι ο Σάντας, μετά τις διώξεις που υπέστη από το επιεικώς ανεκδιήγητο μετεμφυλιακό κράτος, αποφάσισε να ζήσει στον Καναδά και όχι στο σοβιετικό "παράδεισο" ή τους δορυφόρους του. Επέστρεψε, εξ άλλου, στην Ελλάδα το 1963, όταν το ΚΚΕ ήταν ακόμη (κακώς φυσκά) εκτός νόμου.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση32
   
   
  ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ | 30/04/2011 22:36
  ΔΟΞΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΔΙΝΕΙ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΕΙΕΣ.ΤΟΝ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ.
  ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
  απάντηση53
   
   
  Ἀθάνατος | 30/04/2011 22:00
  `Θἔλει ἀρετἠ καί τόλμη ἡ ἐλευθερία᾽. Καί ο Λάκης Σάντας τά χε καί τά δυό. Ψηλά πετάει τώρα ή ψυχή του. Άς ψάξουμε κι εμεῖς να βρούμε μέσα στην ψυχή μας ἕνα σπορίδι ἀπ᾽το παράδειγμα του. Κι ἀς τό αφήσουμε να μεγαλώσει, να θεριέψει, ωραῖα ἀνθιά νά φέρει, νά φουντώσει.
  Γεώργιος Ἀννόπουλος
  απάντηση52
   
   
  Στο Λάκη Σάντα | 30/04/2011 19:07
  Αιωνία του η μνήμη, τέτοιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ. Η γενναιότητα, η σεμνότητα και η μετριοφροσύνη του πρέπει να αποτελούν φάρο για εμάς τους νεότερους, που στην πλειοψηφία μας εστιάζουμε στο κυνήγι των υλικών αγαθών, των μικροφώνων και των καμερών.
  Κώστας
  απάντηση83
   
   
  Pseftes den ntrepeste... | 30/04/2011 18:48
  kala perasan tosa xronia kai den ntreponte na lene to idio psema? O kalyteros oreibatis tou kosmou den mporei na skarfalosei nyxta stin akropoli kai to ekanan auto oi duo? Enas laos pou zei me psemata exei tin tyxh tou ellinikou laou...
  Jannis
  απάντηση710
   
   
  Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ ΕΦΥΓΕ | 30/04/2011 18:24
  ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ Σ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ Η ΘΕΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  Λεωνίδας Π.Τζεφεράκος
  απάντηση77
   
   
  Σεμνοτητα | 30/04/2011 17:13
  Ο Σαντας ας γινει το παραδειγμα του πραττειν το πρεπον χωρις να εκμεταλλευεται αργοτερα το τι εκανε. Η πραξη αυτου του ανθρωπου ηταν συνεπεια εσωτερικης παρακινησης. Οι πλειστοι των συνελληνων φροντισαν να εκμεταλλευτουν για ιδιον οφελος οτι εγινε με ψυχη και καρδια.
  Τσωχος
  απάντηση86
   
   
  ΘΩΜΑΔΕΣ | 30/04/2011 16:48
  ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΆΥΤΟΝ ,ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΚΙΔΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ "ΘΩΜΑΔΕΣ" ΕΞ' ΑΡΧΗΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ,ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ,ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΛΠ,ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ !!!ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ??? ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ,ΟΙ ΜΥΘΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ , ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ "Ι.S.O." !!!!
  Ι.ΑΛΑΤΖ.
  απάντηση49
   
   
  Μνήμη | 30/04/2011 15:59
  Ο Λάκης Σάντας ήταν (πόσο δύσκολο είναι αυτό το ήταν) από κάθε άποψη ξεχωριστός. Μεγάλος και σεμνός. Έζησε στιγμές ηρωικές και τις πλήρωσε πανάκριβα με εξορίες. Όπως τόσοι άλλοι, που μερικοί τολμούν σήμερα να βρίζουν στο όνομα μιας δήθεν "νέας" ιστορικής επιστήμης. Ήταν ο Σάντας και μετανάστης. Ήταν και αδιαπραγμάτευτα αριστερός με κίνητρο τα όσα του επέβαλε η μεγάλη του καρδιά. Έγραψε μόνο πρόσφατα τις αναμνήσεις από μια τόσο γεμάτη ζωή. Αξίζει να τις διαβάσετε. Ήταν υπέροχα διακριτικός και υπέροχα μαχητής. Να τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη.
  Ριχάρδος Σωμερίτης
  απάντηση75
   
   
  Η σημαία | 30/04/2011 15:31
  Η απουσία πραγματικών ηρωικών πράξεων έφτασε να ηρωποιήσει το κατέβασμα της σημαίας. Ξέρεται με το κατέβασμα της σημαίας οι Ναζί τότε δεν μπορούσαν να φάνε για ένα μήνα. Τέτοια στεναχώρια. Αλλά η προπαγάνδα της αριστεράς επί τουλάχιστον εξήντα χρόνια έκανε θαύματα. Τώρα τελευταία χάθηκε η λάμψη της. Συλλυπητήρια στους οικείους του.
  Κωνσταντίνος ο αντικουμουνιστής
  απάντηση98
   
   
  Εις μνημην Λάκη Σάντα | 30/04/2011 15:03
  OI ANΔΡΕΙΟΙ Γρικώντας Λαομίσητο Εθνους Ζυγό, Ορθωσαν Στήθη. Σκαρφαλώνοντας Ακρόπολη, Ντρόπιασαν, Τυράννων Αχρείων Σύμβολο
  Ελπήνορας
  απάντηση47
   
-