από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Πιστεύουμε αλλά δεν εκκλησιαζόμαστε

Για τους περισσότερους Ελληνες το Πάσχα είναι ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα
Πιστεύουμε αλλά δεν εκκλησιαζόμαστε
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εμφανής παρουσιάζεται στην έρευνα της Κάπα Research η μείωση της θρησκευτικότητας των Ελλήνων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τελευταία τριετία. Στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε «ναι» και «μάλλον ναι» το 51,3% ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει «ναι» και το 15,3% «μάλλον ναι». Αντίθετα, το 48,1% λέει «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες πιστεύουν στα θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Εντύπωση προκαλούν και οι απαντήσεις στην έρευνα για τη γιορτή του Πάσχα. Στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι...» το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία». Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις που δίδονται στην ερώτηση «Το βράδυ της Ανάστασης παρακολουθείτε όλη τη Θεία Λειτουργία, πηγαίνετε από την αρχή της Λειτουργίας και αποχωρείτε μετά το “Χριστός Ανέστη” ή προτιμάτε να πηγαίνετε απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”;» το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το “Χριστός Ανέστη”» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία». Μόνο το 13,6% λέει ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.

Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι». Αντίθετα, «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%.

Ακόμη, το 3,1% δηλώνει «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Σχεδόν οι περισσότεροι δηλώνουν ότι γνωρίζουν και κατανοούν τα εκκλησιαστικά κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το 9,1% δηλώνει «πολύ», το 36,6% «αρκετά», το 37,9% «λίγο» και μόλις το 16,2% «καθόλου». Και στο ερώτημα «Ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται τη Μεγάλη Εβδομάδα;» δηλώνεται ότι το 43,9% διακατέχεται από κατάνυξη, το 25,1% από ευλάβεια, το 18,4% από ηρεμία, το 14,8% από αγάπη, από γαλήνη το 12,9%, από χαρά το 10,5% και από φιλάνθρωπα συναισθήματα το 11,1%.

Η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται έντονα στη δημοσκόπηση, καθώς το 64,7% δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για τις ημέρες του Πάσχα. Ενδεικτική των προβλημάτων είναι και η απόφαση πολλών να εορτάσουν το Πάσχα στον τόπο διαμονής τους. Και στην ερώτηση «Εφέτος σχεδιάζετε να φύγετε τις ημέρες του Πάσχα;» το 45,3% λέει «όχι» και το 9,1% «μάλλον όχι». Αντίθετα, το 34,2% δηλώνει «ναι» και το 10,6% «μάλλον ναι». Μάλιστα στην ερώτηση «Για ποιον λόγο δεν θα φύγετε τις ημέρες του Πάσχα;» το 42,2% δηλώνει «δεν έχω χρήματα».

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα το 41,2% θα μείνει «στον τόπο κατοικίας μου», το 40,3% «στον τόπο καταγωγής μου» και το 17,1% «σε κάποιο άλλο μέρος».

Βεβαίως παρά την οικονομική κρίση θα τηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα των ημερών, αφού το 81,9% θα βάψει κόκκινα αβγά, το 73,3% θα ψήσει αρνί και το 60% θα μαγειρέψει μαγειρίτσα. Και την Κυριακή του Πάσχα το 37,6% θα ακούσει δημοτική μουσική και το 8% ρεμπέτικα. Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα, περισσότερο από το 90%, δηλώνει ότι «ο εορτασμός του Πάσχα συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης και στη μετάδοση στις νεότερες γενιές».

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αλληλεγγύη απέναντι στους φτωχούς,προστασία των αδυνάτων και υποστήριξη των ανθρώπων στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του ζητούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα από την Εκκλησία.Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας,ποια ή ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Εκκλησίας σήμερα;» και έχοντας το δικαίωμα των πολλαπλών απαντήσεων το 54,6% δηλώνει «αλληλεγγύη απέναντι στους φτωχούς»,το 40,9% «προστασία των αδυνάτων»,το 32,3% «πνευματικό έργο (υποστήριξη του ανθρώπου στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του)»,το 18,2% «στήριξη της οικογένειας»,το 13,9% «διάδοση του μηνύματος του Χριστού»,το 10,8% «διάλογος μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών»,το 7,3% «ενίσχυση της κοινωνικής ειρήνης»,το 5,0% «μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας» και το 4,1% «εξανθρωπισμός του καπιταλισμού».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research ΑΕ.

Επωνυμία/ όνομα εντολέα: «Το Βήμα της Κυριακής».

Σκοπός δημοσκόπησης: Ερευνα κοινής γνώμης για το πώς γιορτάζουν οι Ελληνες το Πάσχα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ.

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη: 1.427 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 13 και 14 Απριλίου 2011.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 2,59% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Η Κάπα Research είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Απάντηση | 15/04/2014 16:29
  Προσυπογράφοντας τα λεγόμενα των φιλτάτων kp καί Κωνσταντίνου Φράγκου, επισημαίνω τη μη ανίχνευση των άλλων εν Ελλάδι θρησκευτικών αντιλήψεων, όπως του Ελληνικού Δωδεκαθέου, του ισλαμισμού, του Βουδισμού κ.λ.π., αλλά καί της αθεΐας, του αγνωστικισμού καί της αθρησκίας. Επίσης, ας διερευνηθεί καί ο ενσυνείδητος "χριστιανισμός" όσων τον δηλώνουν, βάσει των κανόνων του "Πηδαλίου", υπαρχούσης εργασίας με τον τίτλον "Οι ανθελληνικοί κανόνες", χάριν ενός γονίμου προβληματισμού, αλλά καί βάσει του ερωτήματος κατά πόσον θα προτιμούσαν έναν απόλυτο διαχωρισμό Κράτους-Θρησκεία καί τη φορολόγησιν όσων πιστεύουν βάσει της θρησκείας τους κ.λ.π. καί την εξαίρεσιν των αθέων/αθρήσκων/αγνωστικιστών.-
  Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης(Αντίοχος Αχαρνεύς)
  απάντηση30
   
   
  3 birds are sitting (Παληά κινέζικη παροιμία) | 23/04/2011 22:26
  42% πιστεύει στην Ανάσταση των νεκρών. Λάθος ερώτημα. Πόσοι πιστεύουν στην Ανάσταση των ζωντανών, έπρεπε να ρωτήσετε.
  νδγ
  απάντηση60
   
   
   
  στατιστικές και σχόλια | 23/04/2011 20:47
  Ένα από τα πράγματα που σπούδασα είναι οι δυνατότητες κακής χρήσης της στατιστικής, με διάφορους τρόπους, ώστε να παραποιεί και όχι να διαφωτίζει την αλήθεια: Συνήθως οι ποιο αποτελεσματικοί τρόποι είναι και οι ποιο απλοί: προσθήκη ενός η περισσότερων μηδενικών (1000 νεκροί στην Λιβύη το μήνα αντί 100 κλπ), άσχετες συσχετίσεις αιτίας και αιτιατού στηριγμένες σε οπτικές απεικονίσεις εντυπωσιασμού (ανεβαίνει παρόμοια στα 20 χρόνια η καμπύλη κατανάλωσης σαπουνιού και η καμπύλη αύξησης της μυωπίας άρα το σαπούνι προκαλεί μυωπία ή η μυωπία φαγούρα), το 98% των χρηστών ηρωίνης έχουν κάνει χρήση κάνναβης (έχει τόση αποδεικτική αξία όσο έχει και ότι 98% έχει κάνει επίσης και χρήση οδοντόκρεμας) και πολλά παρόμοια Το ΒΗΜΑ ειλικρινά με εντυπωσίασε με ένα καινούριο τρόπο που ανακάλυψε (λιγο ποιο brutal είναι η αλήθεια): Δημοσιεύεις μια στατιστική με ακριβή στοιχεία και την τιτλοφορείς με το αντίθετο από αυτό που αποδεικνύει. Το 48,1 των ερωτηθέντων δεν πιστεύει στην ανάσταση νεκρών (28,6) ή μάλλον δεν πιστεύει (19,5) ενώ ένα 10,1% δεν τους αφορά το θέμα και δεν απαντούν. Έναντι 41,8 που δείχνουν να πιστεύουν (μόλις 26,5 πιστεύουν με βεβαιότητα και 13,6 μάλλον πιστεύουν). Αντιθέτως μόλις 8,5 δεν πηγαίνουν καθόλου στην εκκλησία το Πάσχα ενώ, το 90,8 πηγαίνουν την περίοδο αυτή, έστω και μόνο για λίγα λεπτά οι περισσότεροι, γύρω από την ώρα της ανάστασης (το 48,4%). Τα ανωτέρω στοιχεία είναι διαισθητικά γνωστά σε όλους μας, αλλά τα επιβεβαιώνει η προφανής αυτή στατιστική: είναι μύθος το περί θρησκοληψίας των Ελλήνων, προκειμένου να συντηρείται η κυρίαρχη θέση της εκκλησίας στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.
  Η Παναγία των Πατησίων
  απάντηση133
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μια στατιστικά και μεθοδολογικά αδύναμη έρευνα | 23/04/2011 18:55
  Η έρευνα αυτή είναι αδύναμη επειδή: 1. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι μειώθηκε η θρησκευτικότητα των Ελλήνων από τη μείωση της πίστης στην ανάσταση των νεκρών. Η διαφορά δεν φαίνεται στατιστικά σημαντική. 2. Συμπεραίνεται το ίδιο με την ερώτηση αν οι Έλληνες πιστεύουν στα θεία, που το 46% απαντάει λιγότερο. Η ερώτηση αναφέρεται στο συμπέρασμα που επιθυμεί να βγάλει και έτσι είναι έχει χαμηλή εσωτερική αξιοπιστία. 3. Εάν οι ερευνητές ήθελαν να μετρήσουν τη θρησκευτικότητα υπάρχει το ερωτηματολόγιο του Fullerton στο http://bit.ly/hKkIIv. Συμπεραίνοντας, η έρευνα αποτυπώνει περισσότερο εθιμικές θρησκευτικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα για την πίστη είναι αμφίβολα.
  Κώστας Φράγκος
  απάντηση513
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ανάσταση | 23/04/2011 14:37
  όταν 42% (52% πριν 3 χρόνια) πιστεύει στην ανάσταση νεκρών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση...οιι θυσίες πιάνουν τόπο...θα τα καταφέρουμε! Για μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες...
  Λάζαρος
  απάντηση64
   
   
  Kαμια εντυπωση | 23/04/2011 10:45
  Δεν μου κάνει εντύπωση το άρθρο σας. Καθε μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας θα βρείτε να πείτε κάτι... Και μετά αναρωτιέστε γιατί οι κυκλοφορίες πιάσαν πάτο... τόσο πολύ σέβεστε τους αναγνωστες σας. Κρίμα...
  kp
  απάντηση527
   
   
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ | 23/04/2011 09:00
  Εγώ δεν πιστεύω, σεβασμός και τιμή στους άθεους της Ελλάδας, όπως και σε όσους πιστεύουν.Βέβαια κάποιοι φοβούνται να βάλουν άθεα προγράμματα και ντοκιμαντέρ στο ίδιο μέγεθος με τα θρησκευτικά.
  ΓΙΩΡΓΟΣ
  απάντηση241
   
-