Με το ερώτημα των αξιόποινων πράξεων της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με την μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες («μαύρο χρήμα»), το ΠαΣοΚ παραπέμπει τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Η πρόταση για την διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠαΣοΚ και υπουργού επί σειρά ετών, κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο και υπογράφεται από 112 βουλευτές, δηλαδή το σύνολο της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ (εξαιρουμένων του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, του κ. Πετσάλνικου και των υπουργών και υφυπουργών, όπως συνηθίζεται).

Το παραπάνω σκεπτικό της πρότασης για παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου, στηρίζεται στο ότι ο πρώην υπουργός, επί των ημερών του οποίου υπεγράφησαν οι επίμαχες συμβάσεις για την κατασκευή και επισκευή των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύθηκε το Πολεμικό Ναυτικό, «κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Στην πρόταση αναφέρεται ότι από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας «προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως προς την από 15.02.2000 σύμβαση, με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Ferrostaal AG – HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214 (σύμβαση με την ονομασία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»)».

Και ότι «από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι προ της υπογραφής της άνω σύμβασης και ενόψει της ανάθεσης του έργου σ’ αυτήν, η ως άνω γερμανική εταιρεία (καθ’ ά διαφαίνεται από απόφαση του Ανακριτή του Ειρηνοδικείου Μονάχου και τις καταθέσεις διευθυντικών στελεχών αυτής ενώπιον του Εισαγγελέα Μονάχου) ανέπτυξε, όπως έπραττε άλλωστε σε όλα τα έργα που αναλάμβανε ανά τον κόσμο, ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια».

Οι «μίζες»

Τα χρήματα των δωροδοκιών, όπως διαπιστώνουν οι υπογράφοντες την πρόταση, φαίνεται να κατέληγαν σε αξιωματούχους του ελληνικού κράτους «μέσω συμβούλων (όπως οι Μιχαήλ Ματαντός και Αλέξανδρος Αβαντάγγελος), δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Mais), ad hoc ιδρυομένων εταιρειών (όπως η ‘Dolmarton’ με έδρα τις Παρθένους Νήσους) και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές».

Επισημαίνεται εξάλλου ότι στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου («τζίρου») του έργου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72.000.000-83.000.000 ευρώ.

Επίσης, τονίζεται ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους «γνώριζαν σαφώς ότι το ποσό των προς αυτούς δωροδοκιών, τελικά μετακυλύετο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού τα χρήματα των δωροδοκιών που ήσαν αναγκαία για την εξασφάλιση της σύμβασης και το κόστος τους, η δωροδοκούσα γερμανική εταιρεία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη, δηλαδή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο κ. Πετσάλνικος μετά από σχετική συνεννόηση με τα κόμματα ανακοίνωσε ότι η σχετική συζήτηση επί της πρότασης της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, 28 Απριλίου, στις 11.00 π.μ. Η λήψη της απόφασης θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, ενώ δικαίωμα να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί επί όσων του αποδίδονται έχει και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος.