«Κόκκινο πανί» για τους «καραμανλικούς» αποτελεί ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, για τη στάση του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, σχετικά με την οικονομική πολιτική.

«Εγώ θα σας πω, όμως, την πραγματικότητα. Ποτέ δεν καθυστέρησε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του να πάρουν μέτρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για τη μείωση του δημόσιου τομέα» τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Π. Παυλόπουλος.

Αν και είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ), πως «δεν θα γίνω κήνσορας των λεγομένων του κ. Αλογοσκούφη», ο κ. Παυλόπουλος –τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή, συνέχισε, σε μια λογική αποδόμησης των όσων είπε ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας: «Ναι ή όχι πήραμε εγκαίρως, χωρίς να έχει προκύψει ακόμη τόσο μεγάλη οικονομική κρίση, τα μέτρα που αφορούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήταν οι μεγαλύτεροι τομείς, σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα;».

Το κλίμα μεταξύ των «καραμανλικών» είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον κ. Αλογοσκούφη, λόγω των δηλώσεών του στο Βήμα και κυρίως με τη φράση του: «Εγώ ήθελα να λάβω μέτρα διότι έβλεπα την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κανένας άλλος στην κυβέρνηση δεν ήθελε… Ο τότε πρωθυπουργός του έλεγε «άστο για αργότερα».

Ακόμα και η νυν ηγεσία της Ν.Δ. διαφωνεί με την πολιτική που άσκησε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος όμως είναι αμετακίνητος στην απόφασή του να υπερασπίζεται την κυβερνητική του θητεία.

Προ ημερών, πολλοί στη Ν.Δ., θυμίζουν την προ ημερών δημόσια αμφισβήτηση της «ήπιας προσαρμογής» του κ. Αλογοσκούφη, από τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, κ. Νότη Μηταράκη.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας προετοίμασε για μία διεθνή οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Δηλαδή κινήθηκαν με ρυθμούς ήπιας προσαρμογής, ενώ ξαφνικά άλλαξαν τα διεθνή δεδομένα» είχε πει ο κ. Μηταράκης, μια φράση που όμως δεν εστιάζεται μόνο στον κ. Αλογοσκούφη, αλλά έχει ως στόχο –από την ηγετική ομάδα- το σύνολο της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα, αρκετά στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι είναι στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά να διαχωρίσει τη θέση του από την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Γι’ αυτό και θυμίζουν, τη δημόσια παρέμβασή του, το Μάρτιο του 2010, σε διάσκεψη της ΔΑΚΕ στη Χαλκίδα.

Εκεί στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε πει, αφήνοντας αιχμές στις κυβερνήσεις της Ν.Δ.: «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν διαχρονικά ένα μοντέλο το οποίο στηρίχθηκε σε παροχές από δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων των κομμάτων στο κράτος και του κράτους στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία όταν ήλθε στη διακυβέρνηση το 2004, αντί να το αλλάξει το διαχειρίστηκε! Αυτή ήταν η ουσία της «ήπιας προσαρμογής». Κι είναι αλήθεια ότι κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με το μοντέλο αυτό, ενώ είχαν εκλεγεί με την υπόσχεση να το αλλάξουν».