Αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία «κίνησης πολιτών», όπως και η Ιταλική Λέγκα του Βορρά, είναι ο κ. Π. Ψωμιάδης, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις ακόμα και του ίδιου. Παρά τη στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπό του, μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, και την επικείμενη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Παρασκευή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Ψωμιάδης, δεν αλλάζει το σχεδιασμό του.

Ο κ. Ψωμιάδης, που το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, ήδη ξεκίνησε, λόγω της δικαστικής απόφασης, ένα «μαραθώνιο» εμφανίσεων για να ενισχύσει το «λαϊκό» του προφίλ. Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει την επόμενη πολιτική κίνησή του, χωρίς να αποκλείει ακόμη και την ίδρυση κόμματος.

«Μην προτρέχετε για το τι θα κάνω. Περιμένετε και θα εκπλαγείτε» είπε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, αν και είπε ότι η κεντροδεξιά είναι συσπειρωμένη γύρω από τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Ψωμιάδης, επιδιώκει μέσω και της περιπέτειάς του να διαδραματίσει ρόλο στο χώρο της κεντροδεξιάς, επενδύοντας και στο 10% που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές και στην υψηλή δημοφιλία του, παρά την καταδικαστική απόφαση.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, προ των πυλών είναι η δημιουργία κίνησης πολιτών και ως εκ τούτου δεν θα προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, αλλά και ούτε αναμένεται να προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η κίνησή του θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη Ν.Δ. και θα αποτελέσει τον καταλύτη εξελίξεων, ώστε όπως έχει πει, να υπάρξει επανένωση της κεντροδεξιάς. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια περί νέας πολιτικής κίνησης ή τη δημιουργία κόμματος από τον περιφερειάρχη.

Αν και ο κ. Σαμαράς, του τηλεφώνησε δυο φορές, μια πριν και μια μετά, το Εφετείο, ο κ. Ψωμιάδης που είδε ξαφνικά να συσπειρώνεται γύρω του η συντριπτική πλειοψηφία της Ν.Δ., θα συνεχίσει να κινείται αιρετικά και πολλοί λένε ότι οι κινήσεις του είναι απρόβλεπτες.

Ο ίδιος έχει σπεύσει δημόσια να μιλήσει πολύ θετικά για τη στήριξη που είχε από στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι πριν την καταδικαστική απόφαση, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο για συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αλλά και για κορυφαία στελέχη που τον απέφυγαν.

Πολλοί στη Ν.Δ. –ορισμένοι μάλιστα και στην ηγετική ομάδα- εκτιμούσαν εξ αρχής, ότι θα ήταν καλό για το κόμμα να κρατήσει σαφείς αποστάσεις, ώστε να σταλεί αυστηρό μήνυμα, ότι δεν υπάρχει ταύτιση με την πιο … «λαϊκίστικη έκφραση της λαϊκής δεξιάς», όπως έλεγαν κάποιοι.

Η στάση Σαμαρά

Παρά τη στήριξη της Ν.Δ. στον κ. Ψωμιάδη με δημόσια δήλωση του εκπροσώπου της κ. Ι. Μιχελάκη, από πολύ νωρίς έγινε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για την απόφασή του κ. Σαμαρά να μην εμφανιστεί σε εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Σαμαράς –που τηλεφώνησε στον κ. Ψωμιάδη- ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Μόδα και Σύγχρονη Τέχνη» του αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού κ. Δημοσθένη Δαββέτα.

Ξαφνικά, αν και είχαν τυπωθεί προσκλήσεις, ανακοινώθηκε ότι αντί του κ. Σαμαρά θα μιλήσει ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος και όπως ήταν επίσης προγραμματισμένο οι κκ. Ευ. Παπαχρήστος (ανεξάρτητος βουλευτής), Χρ. Λαζαρίδης (σύμβουλος του κ. Σαμαρά) και οι καθηγητές, κκ. Μιχ. Δερμιτζάκης και Γ. Πανέτσος.

Πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν, ότι η απόφαση να μην μιλήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ελήφθη, καθώς κρίθηκε σκόπιμο, διότι, δεν θα ήταν καλό να εμφανιστεί δημόσια, υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης πίεσης από τους δημοσιογράφους, να τοποθετηθεί για το θέμα του κ. Ψωμιάδη.

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, ότι ο κ. Σαμαράς, δεν θα παραστεί σε εκδήλωση του κόμματος για τον τουρισμό που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή Πέμπτη, αν και υπήρχαν πληροφορίες για το αντίθετο.

Η συνάντηση στο αεροδρόμιο.

Εν μέσω πολλών φημών ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να βρεθεί στο ίδιο…κάδρο με τον κ. Ψωμιάδη, για να αρθεί κάθε παρεξήγηση και να δοθεί ένα μήνυμα πως το κόμμα στηρίζει τα στελέχη της, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη.

Η συνάντηση αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί (περίπου στις 8:20) της προσεχούς Παρασκευής, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαμαράς ξεκινάει την διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, και κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», θα συναντηθεί με τον κ. Ψωμιάδη.

Προσφυγή στον Αρειο Πάγο

Ο κ. Ψωμιάδης ετοιμάζεται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο και οι δικηγόροι του θα ζητήσουν αναίρεση. Μετά την αναμενόμενη αργία του, είναι πολύ πιθανόν να καταθέσει και αίτηση ακυρότητας στο Συμβούλιο Επικρατείας, εάν ορθώς του επεβλήθη η συγκεκριμένη ποινή.

Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. τον στηρίζει πολιτικά και μεταθέτει το πρόβλημα στην κυβέρνηση, με το επιχείρημα, ότι ο νόμος για τον Καλλικράτη ισχύει από την 1η Ιανουρίου 2011 και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Άρα, σύμφωνα με την «γαλάζια» επιχειρηματολογία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη για αργία σε παραβάσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της ισχύος του.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, αφού αρχικά επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες σέβεται, είπε, προς άρση παρεξηγήσεων: «Ασφαλώς στηρίζουμε τον κ. Ψωμιάδη και ευχόμαστε να ξεπεράσει σύντομα τη δικαστική και τη διοικητική περιπέτεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης και ο γ.γ. Μακεδονίας- Θράκης κ. Θ. Σώκος, είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψιν, ότι ο νόμος για τον Καλλικράτη δεν έχει αναδρομική ισχύ και διερωτήθηκε πως θα εφαρμοστεί σε παραβάσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της ισχύος του.

«Η επιβολή της αργίας διατάσσεται, όταν η ποινική παράβαση έχει τελεστεί από πρόσωπο που έχει την ιδιότητα του περιφερειάρχη κατά το χρόνο που συνέβη η παράβαση. Και αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του κ. Ψωμιάδη, αφού η ποινική παράβαση που του αποδίδεται αφορά στο χρόνο που ο ίδιος ήταν νομάρχης και όχι περιφερειάρχης» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.