Άφησε πίσω του πια, στην προ μνημονίου εποχή, την επωδό περί Κυβέρνησης της Αριστεράς με ένα «ανατρεπτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών». Σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας θέτει σε όλους τους τόνους ως σύνθημα-στόχο τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εξουσίας που θα απεμπλέξει τη χώρα από το μνημόνιο και θα προωθήσει μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου δεν δέχεται ούτε την αιτίαση για μετατόπιση στις πολιτικές κατευθύνσεις ούτε ενστερνίζεται ως δικαιολογημένη την αίσθηση που προκάλεσε η δήλωση του κ. Τσίπρα για εγκόλπωση δυνάμεων προερχόμενων από το χώρο της λαϊκής δεξιάς που «συνειδητοποιούν την ανάγκη της πατριωτικής ευθύνης, να σωθεί η χώρα, να σωθεί η οικονομία και να σωθεί η κοινωνία».

Κάποιοι από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς βλέπουν να αναδύεται η αγωνία του ΣΥΝ να μπει στο πολιτικό κάδρο, μεγαλώνοντας την εκλογική δεξαμενή, εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Πάντως, η Κουμουνδούρου εξανίσταται όταν τη ρίχνουν, με αφορμή τα περί λαϊκής δεξιάς, στον «ιδεολογικό μύλο» μαζί με όσους θεωρούν ότι ο χαρακτήρας της αντιπαλότητας στο μνημόνιο είναι ζήτημα εθνικής προσπάθειας. «Για μας έχει ταξικό χαρακτήρα που διαπερνά όλη την Ευρώπη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συναντηθούμε ακόμα και με όσους μιλούν για εθνικά χαρακτηριστικά του αγώνα κατά του μνημονίου», λέει στο ΒΗΜΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης.

Τόσο στον ΣΥΝ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι ανθίζουν οι δυνατότητες αλλαγής συσχετισμών, καθώς με την κρίση αποδομούνται, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, κοινωνικές συμμαχίες και μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων που στήριξαν την αναπαραγωγή του δικομματικού συστήματος -πότε με ΝΔ πότε με ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι ανοίγουν οι προοπτικές για ένα νέο μπλοκ εξουσίας, το οποίο έχει και τη στόχευση της διακυβέρνησης, ένα συνασπισμό εξουσίας που θα προκύψει από ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, από τα αριστερά της αριστεράς ως την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Παράλληλα, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης, υπάρχουν και δυνάμεις από το συντηρητικό χώρο που απεγκλωβίζονται και απόστασιοποιούνται «από την επιρροή, εκλογική και ιδεολογική, της δεξιάς». Μάλιστα, διευκρινίζει ότι οι δυνάμεις της λαϊκής δεξιάς στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, δεν αφορούν πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά «πολίτες από λαϊκά στρώματα που μέχρι τώρα επηρεάζονταν εκλογικά από τη συντηρητική παράταξη».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο με συνεχείς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε εμφατικά ότι «δεν έχουμε πια καμία αμφιβολία αν ο Παπανδρέου διάλεξε και τί στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Εδώ πλέον μιλάμε για επέλαση βαρβάρων». Ενώ κατά την περιοδεία του στη Χαλκιδική, σχολίασε την επίσκεψη του κ. Τζορτζ Σόρος στην Ελλάδα λέγοντας στην ΕΤ-3 πως «βλέπω ότι έχουν έρθει τα διεθνή κοράκια και ακονίζουν τα νύχια τους, μυρίστηκαν κρέας και έχουν έρθει εδώ να εκτιμήσουν κατ΄ αρχήν τα ασημικά και αργότερα να ορμήσουν σ΄ αυτά».

Πάντως, αυτή την περίοδο, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν αντικείμενο προσεκτικής μελέτης για την Κουμουνδούρου που διαπιστώνει μια τάση ανόδου στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, και τις ερμηνεύει ως αποτέλεσμα ενός τριπόλου που χαρακτηρίζει το χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό: χάραξη πολιτικής με προτάσεις , ανάληψη πρωτοβουλιών για να φτάσουν στον κόσμο οι πολιτικές θέσεις αλλά και ενωτικό κλίμα, «μακριά από τριβές και αντεγκλήσεις».