H Άνγκελα Μέρκελ κρατάει λόγο. Η Γερμανία, δήλωσε σήμερα στη γερμανική Βουλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα υποστηρίξει την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και τη μείωση του επιτοκίου για τα ελληνικά χρέη. «Θέλω να αναφέρω, ότι στην προκαταρκτική Σύνοδο της 11η Μαρτίου, η Ελλάδα μας παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο, ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις» είπε. «Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου».

Μιλώντας σε στιλ «καλού Σαμαρείτη», η καγκελάριος διαβεβαίωσε, ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη. «Ότι καταφέρουμε στην ήπειρό μας, θα το καταφέρουμε από κοινού» πρόσθεσε. «Και προς το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε έναν σώφρονα συνδυασμό κοινών προσπαθειών και αλληλεγγύης».

Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, τόνισε, που θα αποφασιστεί σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, θα δώσει νέα ώθηση στο ευρώ και την Ευρώπη. «Το 2011 θα γίνει το έτος της εμπιστοσύνης προς το ευρώ» είπε, προκαλώντας τους καγχασμούς της αντιπολίτευσης λόγω της μεγαλοστομίας της.

Η κ.Μέρκελ απέκλεισε πάντως την ανάληψη κοινής ευθύνης για τα χρέη των ξεχωριστών χωρών μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων. «Όσο είμαι στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιανεμητική ένωση» τόνισε.

«Η ένωση αυτή υπάρχει ήδη από καιρό. Μόνο που για ψηφοθηρικούς λόγους δεν θέλετε να το ομολογήσετε δημόσια» αντίτεινε εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών ο πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος έσπασε έτσι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση περίπου χρόνου την κοινοβουλευτική σιωπή του. «Η παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, και η δημιουργία ταμείων στήριξης είναι ντε φάκτο μορφές αναδιανομής».

Ο κ.Στάινμπρουκ επέκρινε την κ.Μέρκελ για τις «πιρουέτες», όπως είπε, που έκανε την άνοιξη του 2010 σχετικά με την Ελλάδα. Αυτό, πρόσθεσε, κόστισε πολύ αξιοπιστία, πολύ χρήμα, καθώς και πολύ ανασφάλεια στις αγορές.

Παράλληλα άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στη δημιουργία των ταμείων στήριξης. «Πέρασε ατέλειωτος χρόνος εωσότου καταλάβετε, ότι από τα πολλά στραβοπατήματα θα έπρεπε να προκύψει ένας ορθός βηματισμός» είπε. «Με τον εθνικιστικό εγωισμό σας ρισκάρατε τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμα πιο δηκτικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Η Αριστερά» Γκρέγκορ Γκίζι. «Η κυβέρνηση σας επέβαλε στην Ελλάδα όρους που θυμίζουν τη συνθήκη των Βερσαλλιών» (σ.σ.: με τη συνθήκη αυτή η Γερμανία αναγκάστηκε να πληρώσει υπέρμετρες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησε στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο) είπε απευθυνόμενος στην κ.Μέρκελ. «Η Ελλάδα, μας λέτε, θα πρέπει να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις. Από που θα πάρει όμως τόσα αστρονομικά ποσά; Πουλώντας ίσως την Ακρόπολη»;

«Βερσαλλίες» θύμιζε και μια παρατήρηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Μπίργκιτ Χορνμπούργκερ, που αφορούσε στο «όχι» του πορτογαλικού κοινοβουλίου στο σχέδιο άγριων περικοπών του πρωθυπουργού Χοσέ Σόκρατες. «Οι Πορτογάλοι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι η ευρωζώνη δεν είναι ούτε αναδιανεμητική ένωση, ούτε ξαπλώστρα» είπε.

Στο Βερολίνο, η κυρίαρχη άποψη είναι πάντως, ότι η κ.Μέρκελ δεν πρόκειται να έχει εύκολο παιχνίδι τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα. «Η καγκελάριος δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη» έλεγε αναλυτής. «Οι Γάλλοι την περιμένουν στη γωνία για τη Λιβύη, οι Ολλανδοί για τα πυρηνικά, και όλοι μαζί για το γεγονός, ότι ξαφνικά δεν θέλει να πληρώσει σε μια δόση, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, το γερμανικό μερίδιο για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM».

«Η βασίλισσα είναι γυμνή» συμπεραίνει η εφημερίδα «Financial Times» της Γερμανίας. Και η γύμνια της δεν μπορεί να καλυφτεί με φύλα συκής του τύπου «Σύμφωνο για το ευρώ» αφού κι αυτό, όπως έχουν αντιληφθεί ήδη πολλοί εταίροι, βρίσκεται σε πρώτη γραμμή στην υπηρεσία των γερμανικών εξαγωγών.