Μνήμες από την έντονη εσωκομματική αναμέτρηση στη μάχη για τη διαδοχή στη Ν.Δ. ξύπνησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που επέλεξε να συγκρουστεί ευθέως με το «καραμανλικό» σύστημα, θεωρώντας το υπεύθυνο για την ήττα της από τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Παρά το γεγονός, ότι πέρασαν 16 μήνες από την εσωκομματική της ήττα από την επικράτηση του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. η κυρία Μπακογιάννη, στο τέλος της συνέντευξής της για τις οικονομικές προτάσεις του κόμματός της, έβαλε στο στόχαστρό της τον κ. Π. Μολυβιάτη.

Με μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια, η κυρία Μπακογιάννη κατονόμασε τον πρώην υπουργό, ως το κεντρικό πρόσωπο των «καραμανλικών» στελεχών που προετοίμαζε στο παρασκήνιο επί δυο χρόνια τον κ. Σαμαρά για διάδοχο του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

Η επιλογή της βρεθεί απέναντι στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, πυροδότησε διάφορα σενάρια για το πεδίο της αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Κυρίως όμως προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς η στάση αυτή ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τους «καραμανλικούς» με την πλευρά του κ. Σαμαρά και να γεφυρωθεί, έστω και με αυτή την αφορμή, η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω και της σιωπής του κ. Καραμανλή.

Η κυρία Μπακογιάννη είχε ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας την επίθεσή της στο «καραμανλικό» σύστημα, για το οποίο είπε ότι συνωμοτούσε και μάλιστα αναφέρθηκε σε έναν «γκουρού», όπως διευκρίνισε, του «καραμανλισμού» που κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο.

Η ρουκέτα της Ντόρας

Όταν κλήθηκε από το «Βήμα» να απαντήσει τι ακριβώς εννοούσε στη συνέντευξή της τη Δευτέρα, για τη συνωμοσία που υπήρχε στο εσωτερικό της Ν.Δ. και να προσδιορίσει τον «γκουρού» του «καραμανλισμού», έριξε την πολιτική της ρουκέτα.

«Εγώ αυτό το οποίο ξέρω είναι ό,τι φαίνεται όπως δημοσιεύεται από το τηλεγράφημα και πάλι (αναφερόταν στα Wikileaks), γιατί δεν αναφέρομαι πλέον σε εικασίες, ότι υπήρχε εν γνώσει ορισμένων ανθρώπων εξωθεσμικών σε σχέση με τη Ν.Δ., μια πρόθεση η οποία ετοιμαζόταν δυο χρόνια πριν, και ένιωσαν την ανάγκη να ενημερώσουν και την αμερικάνικη πρεσβεία, οι οποίοι ήθελαν να ετοιμάσουν κάποιον αντίπαλο δικό μου»
τόνισε και συνέχισε: «Δεν λέω τίποτε παραπάνω, αναφέρομαι σ’ αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αν με ρωτάτε δε σε ποιον αναφέρομαι, αναφέρομαι στον κ. Πέτρο Μολυβιάτη».

Η αντίδραση Μολυβιάτη

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μολυβιάτη, ενός προσώπου που έμεινε μακριά από εσωκομματικές ίντριγκες επί πολλά χρόνια και δεν έδωσε δικαίωμα για σχόλια και αρνητικές κρίσεις.

«Το γαρ πολύ της θλίψεως…» είπε στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, μια φράση που ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή, αν και απέφυγε να συμπληρώσει και το… «γεννά παραφροσύνη».

Από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη δεν άφησαν αναπάντητο το σχόλιο που προήλθε από το περιβάλλον του κ. Μολυβιάτη. «Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για πραγματικά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τηλεγραφήματα (σσ. εννοούσε τα Wikileaks). Για όλα αυτά θα περίμενε μια απάντηση επί της ουσίας στο προσκήνιο» είπε στενός συνεργάτης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Η κυρία Μπακογιάννη, αν και οι συνεργάτες της έλεγαν ότι ρωτήθηκε και απάντησε και πλέον θα μιλάει ανοικτά και όχι στρογγυλεμένα, εάν δεν ήθελε δεν θα επικέντρωνε την κριτική της στο πρόσωπο του κ. Μολυβιάτη, όπως έλεγαν κορυφαία κομματικά στελέχη της Ν.Δ.

Ερμηνείες και ερωτηματικά
για τη στάση της Ντόρας

Όμως, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι πως στα τηλεγραφήματα από τα Wikileaks δεν γίνεται καμία αναφορά στον κ. Μολυβιάτη και στις εσωκομματικές διεργασίες για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή.

Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά, με βάσει τα όσα δημοσιεύτηκαν, ότι ο κ. Μολυβιάτης κινήθηκε παρασκηνιακά για να στηρίξει τον κ. Σαμαρά.

Απλά, υπήρχε η επισήμανση, ότι «σε αντίθεση με την Μπακογιάννη, ο Μολυβιάτης δεν είναι ανταγωνιστής αλλά ανταγωνιστής, αλλά έμπιστός του (εννοούσε τον κ. Καραμανλή)» και «γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι απόψεις του απηχούν αυτές του Καραμανλή».

Μια προσεκτική όμως ανάγνωση των τηλεγραφημάτων, αποδεικνύει ότι οι αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη, ήταν προϊόν ερμηνείας. «Η Ντόρα είπε αυτό που έλεγε μήνες τώρα στο παρασκήνιο για τη στήριξη των καραμανλικών που είχε ο Σαμαράς» έλεγαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. και αρκετοί έκαναν την ερώτηση: «Μα, καλά τώρα το ανακάλυψε; Τόσο καιρό, αφού είχε αυτή την εικόνα γιατί δεν μιλούσε;».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μολυβιάτης απέφευγε κάθε σχόλιο, ενώ πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. που στήριξαν τον κ. Σαμαρά ρωτούσαν με νόημα: «Πως είναι δυνατόν ο Μολυβιάτης να είχε τέτοια δύναμη, ώστε να κινητοποιήσει τόσες χιλιάδες νεοδημοκράτες που πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές;».


Σε απόσταση η ηγεσία της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μένει μακριά από το συγκεκριμένο θέμα και αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για το τι έγινε στην Αθήνα, αλλά αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες.

Η ηγεσία της Ν.Δ. επέλεξε την απλή σιωπή –ούτε καν το σύνηθες «ουδέν σχόλιο»- για να μην επισκιαστούν οι επαφές που έχει ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες, ενόψει και της Συνόδου του ΕΛΚ. και όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε».

Πολλοί βουλευτές, όμως μιλούσαν για στρατηγικό λάθος της κυρίας Μπακογιάννη, καθώς με τη συγκεκριμένη επιλογή της να μιλήσει για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. επισκίασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προτάσεις της για την οικονομία.

Παράλληλα μετέφερε τη συζήτηση σε επίπεδο παραπολιτικής, καθώς μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει, οξύνοντας με αυτό τον τρόπο τα πνεύματα στην κεντροδεξιά.