– Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ.ευρώ σε πέντε χρόνια χωρίς αποκρατικοποιήσεις-εξπρές;

«Δεν πρόκειται να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις-εξπρές. Δεν υπάρχει περίπτωση παράκαμψης των κανόνων διαφάνειας. Και δεν εκποιούμε σε τιμή ευκαιρίας. Οφείλω να τονίσω ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μια απόφαση ευθύνης. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη λιμνάζουσα περιουσία και πολλές δυνατότητες αξιοποίησης ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μεγάλο μέρος της απώλειας που υπέστη η ελληνική οικονομία και κοινωνία κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής».

– Από πού θα ξεκινήσετε και πότε;

«Για εμάς η αρχή έχει ήδη γίνει με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων. Αμεσα προχωρούμε με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών. Στην ίδια κατηγορία συμβάσεων είναι και η Εγνατία. Αμεσα επίσης προχωρούμε στο σχέδιο για την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, ενώ στο έτος θα υλοποιηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων. Ακολουθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια, στρατηγικές συμμετοχές στις εταιρείες υδάτων και στα ΕΛΤΑ».

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τα ακίνητα του Δημοσίου;

«Ως προς την αξιοποίηση ακινήτων ισχύουν οι προθέσεις μας για την αξιοποίηση της λίστας ακινήτων που αποφάσισε η ΔΕΑΑ τον Δεκέμβριο, προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση της Ελληνικό ΑΕ, ενώ η ΚΕΔ και η ΕΤΑ έχουν ήδη προγραμματίσει την υλοποίηση σχεδίων αξιοποίησης 20 επιπλέον ακινήτων. Από εκεί και πέρα- και σε συνέχεια της διαδικασίας καταγραφής των ακινήτων που ένα μεγάλο μέρος της θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιοσκοπεύουμε να κάνουμε χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας».

– Ποια θα είναι αυτά τα «εργαλεία»;

«Σχεδιάζουμε τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων. Ενα ελληνικό “εθνικό αναπτυξιακό τα μείο ακινήτων” στο οποίο θα συνεισφέρουμε “καθαρά” ακίνητα, συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές και έτσι να έρθουν νωρίτερα τα έσοδα από μια διαδικασία αξιοποίησης που μπορεί στις σημερινές συνθήκες να πάρει περισσότερο χρόνο».

– Αρα θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν οι αγορές για την οικονομία με πολιορκητικό κριό τα δημόσια ακίνητα; Τα 50 δισ. ευρώ ξεκλειδώνουν τις αγορές;

«Μπορεί και αυτό να είναι ένα από τα αποτελέσματα της προσπάθειας».

– Υπάρχει τμήμα της δημόσιας περιουσίας που να εξαιρείται από το πρόγραμμα ή όλα είναι στο τραπέζι;

«Είναι προφανές ότι εξαιρείται ο φυσικός πλούτος και- αυτονόητα πάλι, αλλά και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται- η πολιτιστική κληρονομιά μας. Και χρειάζεται για ακόμη μία φορά να τονίσω τη δέσμευσή μας για απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και αξιοποίηση που δεν καταστρέφει αλλά προάγει το φυσικό κάλλος της χώρας».

– Εγκριτοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι σε μια χώρα με πρόβλημα φερεγγυότητας (π.χ., χώρες Λατινικής Αμερικής 1990, Ρωσία 1999 κ.ά.) η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην ανάπτυξη αρχίζει με την αναδιάρθρωση του χρέους και τη μείωσή του σε επίπεδα που μπορεί να υποστηρίξει η οικονομία.Γιατί δεν κάνετε αναδιάρθρωση «εδώ και τώρα»;

«Η ιστορία δεν έχει καταγράψει χώρα της ευρωζώνης με τα αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας ούτε έχει καταγράψει πρόβλημα σε χώρα Νομισματικής Ενωσης όπου η ηγεσία της και οι θεσμικοί φορείς που αποτελούν τους θεματοφύλακες της Συνθήκης να έχουν εκφράσει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξη και την πρόθεσή τους να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές και σε μια πορεία βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής. Μιλάμε λοιπόν για μια εντελώς διαφορετική ιστορία εδώ. Υπενθυμίζω παράλληλα ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αποφασίσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

– Το γερμανικό κοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στη δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει κρατικό χρέος στην πρωτογενή αγορά. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει γενική συμφωνία στις 25 Μαρτίου;

«Η βούληση της ηγεσίας των ευρωπαϊκών χωρών έχει εκφραστεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις επίσημες αποφάσεις της 11ης Μαρτίου. Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε ότι στην εξειδίκευση σε τεχνικό επίπεδο θα χρειαστεί να υπάρξουν και συμφωνίες και συναινέσεις, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση».

– Ωστόσοστο προσεχές έκτακτο Εco/Fin θα συζητηθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει αρκετές χώρες σχετικά με τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου.

«Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχουν αντιστάσεις σε πολλά κράτη-μέλη, ειδικά σε εκείνα που οι κυβερνήσεις βασίζονται σε συνασπισμούς κομμάτων ή είναι ενώπιον εκλογών και άρα οι εσωτερικές ισορροπίες σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι αρκετά ευαίσθητες. Αν και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ουσία των αποφάσεων, δεν σταματάμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να επιδεικνύουμε το έργο και τις θέσεις μας και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ως τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου».

– Η στάση της αντιπολίτευσης βοηθά για να πετύχουμε;

«Η ΝΔ δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Μου έχει κάνει εντύπωση η αντίδρασή της μετά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της συνόδου. Μου έκανε εντύπωση ο τόνος που κινήθηκε ο κ. Σαμαράς στη Βουλή. Μου έκανε εντύπωση η πλήρης αδυναμία να πει τη λέξη “θετικό” για μια έκβαση για την οποία όλες οι ευρωπαϊκές εφημερίδες είπαν ότι “κερδισμένη είναι η Ελλάδα”».

– Η Αριστερά είναι καλύτερη;

«Εμαθα για μια επιτροπή που θα αποτιμήσει ποιο κομμάτι του χρέους είναι επαχθές, λες και αν χαρακτηριστεί ένα κομμάτι του χρέους εντός εισαγωγικών “παράνομο” αυτό σημαίνει ότι δεν το χρωστάμε πλέον. Παρατηρώ και την καταπληκτική ρελάνς του ΚΚΕ που λέει ότι ούτε ένα ευρώ του χρέους δεν είναι νόμιμο, άρα δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

– Συχνά δέχεστε επιθέσεις από βουλευτές και υπουργούς. Προφανώς υπάρχουν αρκετοί που θέλουν την καρέκλα σας. Θα θέλατε να μετακινηθείτε και να τους δώσετε την ευκαιρία;

«Σε μια κυβέρνηση δεν ανήκει σε κανέναν η καρέκλα του.Με τη λογική της καρέκλας που συχνά επικράτησε στην πολιτική ζωή φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

– Η ομάδα πολιτικού σχεδιασμού στην οποία συμμετείχατε ατόνησε και αυτοκαταργήθηκε.Ποιος είναι ο λόγος που εσείς και ο υπουργός Εσωτερικών δεν κατορθώσατε να συνεργαστείτε και να δημιουργήσετε ένα δυναμικό δίδυμο συντονισμού της κυβέρνησης;

«Ξέρω ότι τα “δίδυμα που τσακώνονται” στην κυβέρνηση είναι προσφιλές θέμα.Θα σας απογοητεύσω.Η σχέση μου και η συνεργασία μου με τον Γιάννη Ραγκούση παραμένει στενή και εποικοδομητική,τόσο στα ζητήματα κοινών αρμοδιοτήτων όσο και σε θέματα συντονισμού, όπου και όταν χρειαστεί».

– Αν είμαστε σε «οικονομικό πόλεμο»,δεν θα έπρεπε ο υπουργός Οικονομικών να είχε πολύ περισσότερες συντονιστικές και παρεμβατικές αρμοδιότητες από αυτές που έχετε εσείς;

«Αισθάνομαι ότι έχω όλες τις αρμοδιότητες για να μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου.Από εκεί και πέρα,το θέμα του συντονισμού ίσως είναι ωραίο για κουβέντα καφενείου αλλά στον δημόσιο διάλογο νομίζω ότι έχει λάβει διαστάσεις περισσότερο κουτσομπολιού και λιγότερο ουσίας.Το βέβαιον είναι ότι,αν ο σωστός συντονισμός για κάποιους μεταφράζεται σε ένα σύστημα με “γραμμές” και “παπαγαλάκι”, σίγουρα αυτό δεν είναι το μοντέλο που εκφράζει μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ και τον Πρωθυπουργό».

– Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε δίκιο που είπε ότι «οι Ελληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά»;

«Εγώ θα επέλεγα μια άλλη έκφραση.Από εκεί και πέρα,νομίζω ξέρουμε πολύ καλά τις παθογένειες της οικονομίας.Πιστεύω όμως ότι με αποφασιστικότητα, πίστη και σκληρή δουλειά θα πετύχουμε».

– Οι παραδοχές επάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 αποδεικνύονται αισιόδοξες.Θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό;

«Ο στόχος του προϋπολογισμού για το 2011 θα επιτευχθεί,ό,τι και αν χρειαστεί να γίνει.Προφανώς με τα νέα δεδομένα για την ύφεση στα τελευταία τρίμηνα του 2010 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ αλλάζουν και οι υποθέσεις επάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι προβλέψεις για το 2011, το πρόβλημα όμως που αυτό δημιουργεί έχει προσδιοριστεί σε λιγότερο από μία μονάδα του ΑΕΠ και αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι απέτυχε ο προϋπολογισμός ούτε ότι θα χρειαστεί απαραίτητα συμπληρωματικός προϋπολογισμός.Μπορούμε να το διαχειριστούμε και αυτό θα κάνουμε».

– Θα είναι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εκείνη που θα υπογράψει μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο;

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.Μεταξύ 2010 και 2013 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί 170.000 δημόσιοι υπάλληλοι και θα έχουν μειωθεί οι συμβασιούχοι.Δεν θα έχουμε απολύσεις γιατί θα έχουμε μια πολύ αισθητή μείωση του μισθολογικού κόστους».

– Θα αποφύγουμε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων μέσα στο 2011,παρά το γεγονός ότι η οικονομία δοκιμάζεται από έντονη ύφεση;

«Οριζόντιες περικοπές δεν θα υπάρξουν.Τα μέτρα του 2010 ήταν μέτρα ανάγκης και το γνωρίζουμε όλοι».

– Προετοιμάζεται το ενιαίο μισθολόγιο.Οι μισθοί θα κινηθούν στον μέσο όρο ανάμεσα στους υψηλούς μισθούς των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και σε αυτούς των άλλων υπουργείων;

«Το ενιαίο μισθολόγιο θα διορθώσει σημερινούς προφανείς ανορθολογισμούς,δεν ισχύει ότι θα συγκλίνουν όλοι κάπου στη μέση.Προφανώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις,ανάλογα με τη θέση και τις ευθύνες του καθενός.Από εκεί και πέρα,είμαστε στην αρχή ενός σημαντικού διαλόγου και δεν θέλω να προδικάσω την έκβασή του».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ