Θετικές πρωτοβουλίες για τους πολίτες αλλά και σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις νοοτροπίες που συμβάλλουν στην αδράνεια και την ακινησία ζήτησε από τους υπουργούς ο κ. Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε η οικονομία αλλά και η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων», επισήμανε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «είναι σίγουρα η πιο δύσκολη πολιτικά περίοδος».

Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να εφαρμοστούν οι αλλαγές που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση «γιατί ξέρουμε ότι οι νόμοι, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα, δεν αρκούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια αντίληψη που επικρατεί ευρύτερα, αλλά και τη γραφειοκρατία με την αδράνεια και τις αντιστάσεις της. Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έχουμε μπει σε ένα τούνελ. Θα βγούμε από αυτό. Μπορεί να μην φαίνεται ακόμη το φως, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε κάποιες πρώτες αχτίδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ως εχθρό της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση αναγνώρισε εκτός από κάποια πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και κατεστημένα, διάσπαρτα, άλλα ισχυρότερα και άλλα λιγότερο, και τις νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί χρόνια, την αδράνεια, την ακινησία και τη δύναμη της συνήθειας, που και αυτή πρέπει να σπάσει, όπως είπε. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο στόχος της κυβέρνησης επιτυγχάνεται όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι συγκρούεται με τα κακώς κείμενα, ότι δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί. Εξαίρεσε ωστόσο τις διαδικασίες αναζήτησης ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων.

Έθεσε ως εναρκτήρια ημερομηνία της νέας αυτής προσπάθειας την επόμενη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οπότε κάλεσε τους υπουργούς να συζητήσουν λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν και να φτιάξουν το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών. «Έχοντας κλείσει αυτό το κεφάλαιο που γράφεται τώρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος τα επόμενα βήματα, τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου. Να εντάξουμε όλες τις επιμέρους δράσεις και προτεραιότητες του κάθε υπουργείου σε ένα συνολικό σχεδιασμό παράλληλα με τη δράση του Κινήματος και την επαφή μας με τον κόσμο. Με πρωτοβουλίες θετικές και αξιολογώντας την εφαρμογή των αποφάσεών μας και των νομοσχεδίων που έχουμε ψηφίσει. Γιατί αυτό που θέλει ο πολίτης είναι να αισθανθεί τα αποτελέσματα των αποφάσεών μας στην καθημερινή του ζωή», πρόσθεσε.