Το Παρίσι είναι έτοιμο να ηγηθεί μίας «συμμαχίας προθύμων» και να επιτεθεί εναντίον του καθεστώτος Καντάφι χωρίς να έχει προηγηθεί η οριστική απόφαση του ΝΑΤΟ για το ακριβές είδος της επιχείρησης που θα αναλάβει η Συμμαχία προς εφαρμογή του Ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες του «Βήματος» από την έδρα της Συμμαχίας, καθώς το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) αποφάσισε να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει σε συνεχή συνεδρίαση όλο το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, οι Γάλλοι, σε απόλυτη συνεργασία με τους Βρετανούς, δεν θα περιμένουν όπως φαίνεται την ολοκλήρωση αυτών των σχεδιασμών. Τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Συμμαχίας, ακόμη και όσα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις όπως η Γερμανία, δεν αναμένεται να προβάλλουν εμπόδια σε μία τέτοια κίνηση. Μάλιστα η Τουρκία, που μέχρι πρότινος πρωτοστατούσε στο να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση, εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεισφέρει και μαχητικά αεροσκάφη σε πιθανή επιχείρηση.

Η Ελλάδα και η Σούδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στις επιχειρήσεις θα διαδραματίσει και η βάση της Σούδας στην Κρήτη (λογιστική υποστήριξη και διοικητική μέριμνα). Ωστόσο, το είδος της συνδρομής θα καθοριστεί όταν θα οριστικοποιηθεί το είδος της επιχείρησης, καθώς το NAC έχει αφήσει ανοιχτό ένα ευρύ πεδίο δράσεως, από το εμπάργκο όπλων ως την επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no fly zone). Υπενθυμίζεται πάντως ότι το Κρηπίδωμα 14 της βάσης της Σούδας, στο οποίο μπορούν να ελλιμενιστούν ακόμη και αεροπλανοφόρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και στο παρελθόν για νατοϊκούς σκοπούς.

Αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πάντως σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συζητηθεί στην Αθήνα διάφορα σενάρια ελληνικής εμπλοκής. Για τον σκοπό αυτό, η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να παράσχει ένα ελικόπτερο Super Puma για έρευνα και διάσωση, μία φρεγάτα και ένα ιπτάμενο ραντάρ.