Στην επαναφορά ρυθμίσεων του παλαιού Πτωχευτικού Κώδικα προχωρεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το νομοσχέδιο για την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης που θα παρουσιασθεί σήμερα Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο επαναφέρει το άρθρο 44 του παλαιού Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 1892/1990) που αναφέρεται στη δέσμευση της μειοψηφίας από την πλειοψηφία των πιστωτών, καθώς το άρθρο 99 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα (2007) δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ήτοι συμφωνία με τους πιστωτές και πραγματική εξυγίανση της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 44 προέβλεπε ότι όποια επιχείρηση αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μπορούσε να προσέλθει σε ρύθμισή τους, εφόσον συμφωνούσαν οι συμβεβλημένοι πιστωτές που εκπροσωπούσαν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο έπρεπε να περιλαμβάνεται και το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ασφαλισμένων. Μάλιστα, εκτός από τον κ. Χρυσοχοΐδη υποστηρικτής της επαναφοράς του άρθρου 44 ήταν και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.

Πλέον επιδιώκεται οι διαδικασίες για την εξυγίανση των επιχειρήσεων να είναι σύντομες και να καθορισθούν εκ νέου οι σχέσεις οφειλέτη και πιστωτών. Στις προωθούμενες αλλαγές προβλέπεται να υπάγονται ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση παύσης πληρωμών, ενώ πλέον το πτωχευτικό δικαστήριο δεν θα μπορεί μετά από αίτηση πιστωτή που δεν υπέγραψε τη συμφωνία να κηρύξει τη λύση της συμφωνίας συνδιαλλαγής.

Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας θα παρουσιάσει επίσης σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη. Το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μέτρα για τη στήριξη της εργασίας».

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας ουσιαστικά προβλέπει την συνομολόγηση προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους όλης της χώρας για πεντάμηνη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα θα τρέξει ο ΟΑΕΔ και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι 55.000 άνεργοι που θα απασχοληθούν σε αυτό θα ασφαλίζονται κανονικά.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, σε ανέργους που βρίσκονται ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και σε νέους ανέργους που προέρχονται από πτωχές οικογένειες. Αυτοί ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους θα απασχοληθούν σε έργα υποδομών και συντήρησης δικτύων, στη καθαριότητα, στη φύλαξη ηλικιωμένων και παιδιών, σε υπηρεσίες υποστήριξης, κ.α..

Τυχερά παιγνία

Ενα άλλο νομοσχέδιο που θα εξετασθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκείνο που αφορά το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το θέμα.

Από τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 700 εκατ. ευρώ φέτος και 625 εκατ. ευρώ το 2012. Το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης για τα «φρουτάκια» σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ρυθμίζει και το καθεστώς για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.

Οι σχετικές άδειες αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι τα τέλη του 2011. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί -από το μηδέν – ένας πολύπλοκος μηχανισμός ελέγχου της αγοράς για όσους εμπλακούν σε στοιχηματικά παιχνίδια εκτός ΟΠΑΠ, είτε αυτά είναι «φρουτάκια», είτε ιντερνετικό στοίχημα.

Οι εν λόγω εμπλεκόμενοι θα κληθούν να εκδώσουν ατομική κάρτα, όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία τους. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να γνωρίζει τι χρήματα παίζει ο κάθε παίκτης, καθώς οι κινήσεις ποσών θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.