«O Παπανδρέου θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει και ποιους θα αφήσει πίσω» επισημαίνει μεγάλος αριθμός στελεχών της κυβερνητικής παράταξης. Τα στελέχη αυτά, τα οποία δεν προέρχονται από μια συγκεκριμένη εσωκομματική τάση, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές έχουν ατονήσει στο ΠαΣοΚ, εννοούν ότι η εποχή έχει τόσο μεγάλες προκλήσεις ώστε θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα με μια ομοιογενή ομάδα υπουργών πρώτης γραμμής. «Λένε διάφοροι υπουργοί ότι έχουν ψηφίσει μεγάλες αλλαγές· και πράγματι το έχουν κάνει. Το θέμα όμως είναι η εφαρμογή τους. Ο νόμος που παραμένει στο χαρτί δεν αρκεί για να πείσουμε τις αγορές. Εξω μας ρωτούν διαρκώς ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε υλοποιήσει» σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας με συχνές επαφές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα λόγια του μεταφέρεται και το κλίμα καχυποψίας που εξακολουθεί να υπάρχει στην ΕΕ για την ειλικρίνεια και τη διάρκεια των ελληνικών προσπαθειών.

Το… φιτίλι της έντασης

Η Παρασκευή που η τρόικα έδωσε τη συνέντευξη Τύπου φέρνοντας στην επιφάνεια τις συζητήσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποδεικνύεται μοιραία ημέρα για την κυβέρνηση. Από τότε κάτι απροσδιόριστα βαρύ κάθησε πάνω στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλαβε την απόφαση να παρουσιάσει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την κατάσταση της οικονομίας. Η πρώτη φάση αυτής της νέας τακτικής εκδηλώθηκε σε μια συνεδρίαση βουλευτών του ΠαΣοΚ και η δεύτερη στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ. Και στις δύο περιπτώσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε χωρίς περιστροφές ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και ότι ακόμη δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκατέλειψε την προηγούμενη στάση αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας για τρεις λόγους: Ο ένας ήταν το κλίμα στην ΕΕ που παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη των επικείμενων Συνόδων Κορυφής. Οι άλλοι δύο λόγοι σχετίζονται με την προσωπική του κατάσταση. Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ σχολιάζουν τα εμφανή σημάδια κόπωσης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές, ενώ άλλοι με επαφές στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι το βράδυ της μοιραίας Παρασκευής ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε εσωτερική αμφισβήτηση η οποία τον οδήγησε σε αναθεώρηση της στάσης του.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν Κ. Σπηλιόπουλος, Σούλα Μερεντίτη την πολιτική της ειλικρίνειας, καθώς όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου θα την εφαρμόσει και ο κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον αποτελεί και αίτημα σημαντικού τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, το οποίο ζητεί ακόμα να προωθηθεί η ανάπτυξη και να σταματήσει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ( Γ. Φλωρίδης, Μ. Ανδρουλάκης , Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Αλευράς, , Σ. Μαργέλης κ.ά.) Ανάλογες επισημάνσεις κάνει ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος θεωρείται ο πιο σταθερός σύμμαχος του κ. Παπακωνσταντίνου.
«Η πολιτική της δημαγωγίας και του λαϊκισμού δεν βγάζει πουθενά. Είναι ένδειξη ανευθυνότητας. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια προεκλογική περίοδο και για να μην καταρρεύσει θα πρέπει να εξαλειφθεί οποιαδήποτε δημαγωγική όψη της πολιτικής μας και να γίνουν αρμοδίως οι κατάλληλες επιλογές» σημειώνει στις συζητήσεις του. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι απαιτείται να συνεχιστεί η ισχυρή προσπάθεια και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη, γιατί όπως λέει «το σύστημα τυφλώνεται χωρίς ανάπτυξη». Κατά των εκλογών που θα ανακόψουν τις προσπάθειες της χώρας και θα διαλύσουν το σύστημα διακυβέρνησης τάσσονται και άλλοι υπουργοί, όπως οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Λούκα Κατσέλη, και οι κκ. Ι. Ραγκούσης , Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Γερουλάνος , Π. Μπεγλίτης, Δ. Ρέππας , Γ.Κουτρουμάνης.

Μια σύγκρουση με… προϊστορία

Μνήμες από τη σύγκρουση των «βενιζελικών» με τους «παπανδρεϊκούς» ξύπνησε η σύγκρουση του κ.Ι.Ραγκούση με τον κ.Ευ. Βενιζέλο.Παρ΄ ότι ο υπουργός Αμυνας επέλεξε να μη λειτουργήσει ως «ομαδάρχης» στο ΠαΣοΚ έπειτα από την εσωκομματική σύγκρουση του 2001 και ο υπουργός Εσωτερικών δεν ηγείται σε κάποιο προεδρικό μπλοκ, αναμοχλεύτηκαν οι πολιτικές, αλλά και οι προσωπικές αντιθέσεις των στελεχών.Το κακό κλίμα ανάμεσα στους δύο υπουργούς υπέβοσκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου,όταν στελέχη που είχαν στηρίξει τον κ.Βενιζέλο κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια.Ο κ.Ραγκούσης εξέφρασε τότε έντονη δυσαρέσκεια,δεν επέλεξε ωστόσο τον δρόμο της δημόσιας αντιπαράθεσης.
Ο,τι είχε μείνει στο σκοτάδι τόσους μήνες βγήκε με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια.Οι διατυπώσεις στις ανακοινώσεις των δύο υπουργών κινήθηκαν μεταξύ οξύτητας και απαξίωσης. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα του προβλήματος (…) και να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς», επεσήμανε ο κ.Ραγκούσης. «Το θέμα μου δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ο κ.Ραγκούσης.
Τις απόψεις μου άλλωστε τις έχω πει στον Πρωθυπουργό», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό.Στον υπουργό Εσωτερικών προσωποποιήθηκαν,δικαίως ή αδίκως,οι ευθύνες για το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διατηρεί τις δικές τους απόψεις για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.Το ρήγμα που προκλήθηκε ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς βάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου,σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξέφραζε την αγωνία του για τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής,η συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα δεν είχε την απήχηση που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη είναι φορτισμένη.Μολονότι από το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα,ο κ.Παπανδρέου φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος με τη νέα εστία ενδοκυβερνητικής έντασης.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,το μήνυμα αυτό έχει φθάσει στους δυο υπουργούς.

Οι εκλογές και το μνημόνιο

Η αποφυγή των εκλογών μπορεί να ενώνει τους υπουργούς,ο τρόπος όμως που γίνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου τους διχάζει.Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έπρεπε να γίνονται με πιο δυναμικό τρόπο και να τίθενται καθαρά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.Και πάλι οι ομαδοποιήσεις δεν είναι καθαρές,καθώς αυτή την άποψη εκφράζουν η κυρία Λούκα Κατσέλη, οι κκ. Χρ.Παπουτσής και Ι.Ραγκούσης,αρκετοί από τους βουλευτές που στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως οι κκ.Κ.Καρτάλης,Ν.Αλευράς, Κ.Σπηλιόπουλος, ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Μ.Καρχιμάκης κ.ά.Να σημειωθεί ότι οι συνολικότερες πολιτικές απόψεις των στελεχών αυτών όχι μόνο δεν ταυτίζονται,αλλά σε ορισμένα θέματα συγκρούονται κιόλας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ