.
Δυο λογαριασμοί στην ομοσπονδιακή τράπεζα WestDeutschlandes bank στο Έσεν και το Ντύσελντορφ στη Γερμανία φαίνεται ότι οδηγούν στους δρόμους των μυστικών πληρωμών και προς την Ελλάδα στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η Εισαγγελία της Αθήνας, που ερευνά την υπόθεση (Π. Παπανδρέου – Κυβέλου) με προτροπή και των ελεγκτών του ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών με αίτημα δικαστικής συνδρομής στις γερμανικές αρχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο λογαριασμοί οδηγούν και σε άλλους με έλληνες δικαιούχους σε τράπεζες της Ελβετίας. Βρέθηκαν σε τιμολόγια, που γίνονταν ως πρόσφατα πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες off-shore. Οι επίμαχες πληρωμές έγιναν από το 2000 ως πρόσφατα το 2009!
Στο μεταξύ δυο σημαντικοί μάρτυρες κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα στον ΣΔΟΕ στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης. Ο ένας από αυτούς είναι ο λογιστής των Ναυπηγείων, ο οποίος προσκόμισε όλες τις εντολές του ΔΣ με βάση τις οποίες έγινα οι «μαύρες» πληρωμές εκατομμυρίων σε εταιρίες-φάντασμα με έδρα είτε το Νέο Δελχί, είτε φορολογικούς παραδείσους στις ολλανδικές Αντίλλες. Με έκπληξη διαπίστωσαν επίσης οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ ότι ως πρόσφατα από τα μισθολόγια των Ελληνικών Ναυπηγείων πληρώνονταν ακόμα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνδικαλιστές, οι οποίοι είναι αδιευκρίνιστο τι έργο παρείχαν.
Η δεύτερη μάρτυρας, η οποία κατέθεσε είναι η γραμματέας του ΔΣ των Ναυπηγείων, η οποία προσκόμισε έγγραφα με όλες τις εταιρίες, που είχαν κληθεί να πραγματοποιήσουν τα αντισταθμιστικά έργα στα Ναυπηγεία. Από τον ΣΔΟΕ ερευνάται βέβαια κατά πόσο στις εταιρίες συμμετείχαν και αξιωματικοί, που συνταξιοδοτήθηκαν, αλλά νωρίτερα συμμετείχαν σε επιτροπές του υπουργείου Άμυνας και αποφάσισαν, που θα δοθούν –με το αζημίωτο_ τα αντισταθμιστικά έργα.
Από τον ΣΔΟΕ ερευνώνται επίσης οι δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία δυο πρώην υπουργών Άμυνας, αλλά και δυο πρώην γενικών γραμματέων του ιδίου υπουργείου. Έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί και των τεσσάρων αυτών προσώπων (στα πλαίσια και παλιότερης εντολής της ελληνικής Εισαγγελίας), καθώς και των συγγενικών τους προσώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση, είτε με εταιρία, είτε με καταβολή το επίμαχο διάστημα από τη Γερμανία.
Από τα 75 πρόσωπα, που ερευνά ο ΣΔΟΕ δεκάδες θα κληθούν το επόμενο 10ήμερο να καταθέσουν ανωμοτί στην εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών και ο εφοπλιστής, Μιχάλης Ματαντός, αλλά και οι συνεργάτες του, Αλεξ. Παπαντωνίου και Αντ. Χάγιας. Η κατάθεση του εφοπλιστή ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, που ερευνά την υπόθεση δεν μπορεί να ληφθεί επιβαρυντικά σε βάρος άλλων προσώπων, που κατονομάζονται, όπως ο μηχανικός, Γ. Μπέλτσιος, παρά μόνο αν αυτή συνδέεται και με άλλα στοιχεία, όπως καταβολές κ.λ.π.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση και από τους ερευνητές του αμερικανικού γραφείου Debevoise and Plimpton. Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πολιτικός μηχανικός Γ. Μπέλτσιος εκλήθη να καταθέσει ενώπιον δικηγόρου της αμερικανικής εταιρίας και ρωτήθηκε αν αληθεύει το περιεχόμενο κατάθεσης του εφοπλιστή ότι από τη γερμανική εταιρία Ferrostaal δόθηκαν μίζες σε έλληνες πολιτικούς. Ο κ. Μπέλτσιος, που συνεργάστηκε με τον εφοπλιστή, ο οποίος-ήταν αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας προμηθεύτριας των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία- αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη σε μίζες και ανέφερε μόνο της σύμβαση, που είχε με την εταιρία από το 2000-2003 για να υλοποιήσει συγκεκριμένο έργο.
Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας είναι κα η αγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, οποίος το 2006 ζήτησε από τη γερμανική εταιρία 65 εκ. ευρώ για στρατηγικό σχεδιασμό, που παρείχε και στη συνέχεια του καταβλήθηκαν τα 11 εκατομμύρια. Στην αγωγή, όμως περιγράφει τις συνθήκες καταβολών από συγκεκριμένα πρόσωπα στην Ελλάδα.
Ως ύποπτοι όμως θα κληθούν να καταθέσουν και αξιωματικοί του Ναυτικού, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά στη συνέχεια συμμετείχαν σε εταιρίες, που πραγματοποίησαν αντισταθμιστικά έργα στα Ναυπηγεία. Θα ελεγχθούν βέβαια και τα μέλη του ΔΣ, που σύμφωνα με παλιότερο πόρισμα του ΣΔΟΕ για τα Ναυπηγεία δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε εταιρίες –φάντασμα, που προωθούσαν τα συμφέροντα των Ναυπηγείων σε χώρες, που δεν είχαν καν θάλασσα, όπως η Βολιβία!
Και νεώτερα επεισόδια από την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος θα καταγράφονται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ το επόμενο 10ήμερο…