Το κρισιμότερο 20ήμερο της περιόδου μετά τις εκλογές του 2009 ξεκινά αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να καταστρώσει μία στρατηγική συμμαχιών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με το βλέμμα στραμμένο στις συνόδους κορυφής, κατ’ αρχάς της ερχόμενης Παρασκευής και εν συνεχεία της 25ης Μαρτίου, οπότε και αναμένονται οι αποφάσεις που θα κρίνουν και θα διαμορφώσουν τις πολιτικές οικονομικές εξελίξεις.

Εξελίξεις και στο εσωτερικό
Πέραν όλων των άλλων, οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να παρέμβει προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παράλυσης και διχόνοιας στο εσωτερικό και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τις προηγούμενες ημέρες από δύο βήματα την κρισιμότητα της περιόδου, αποφεύγοντας να εκδηλώσει αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα συναντάται την Τρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους, όπως είπε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, αναμένει να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια.

Νέα δεδομένα (;) από τις συναντήσεις της Τρίτης
Η διαφαινόμενη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία παράμετρος που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκινώντας από αυτό το σημείο, στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού τονίζουν ότι οι συζητήσεις της ερχόμενης Τρίτης δεν θα είναι προσχηματικές και το περιεχόμενό τους θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που περιγράφουν την κρισιμότητα των ημερών και της περιόδου που θα ακολουθήσει.

Συζητήσεις της τελευταίας στιγμής με Σαρκοζί

Κατόπιν αυτού, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαρκοζί, εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης ημέρας στις Βρυξέλλες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να παίξει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά», προκειμένου να δείξει στον γάλλο πρόεδρο ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τους όρους του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, εφόσον υπάρξουν κάποια βήματα από τους ισχυρούς της Ευρώπης στο θέμα του μηχανισμού στήριξης, του ερωομολόγου και της επιβολής φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στον πυρήνα της συζήτησης όμως θα βρίσκονται δύο θέματα επείγουσας προτεραιότητας για την Ελλάδα: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και οι όροι που θα την συνοδεύουν, δηλαδή το επιτόκιο.

«Δεν ξέρουμε αν θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις»
Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την Σύνοδο της 25ης Μαρτίου «σταθμό πολύ σημαντικό» και προσέθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα προχωρήσει. Θα σταθεί στις δικές της δυνάμεις. Έχει και την προστασία του χρηματοδοτικού μηχανισμού, και το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Προφανώς, όμως, όχι μόνο εμείς, αλλά όλη η Ευρωζώνη θα επηρεαστεί, θετικότερα ή αρνητικότερα, από τις αποφάσεις αυτές».

Δεν εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνόδου και σημείωσε: «είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εάν θα φτάσουμε σε αποφάσεις και αν θα είναι και οι σωστές αποφάσεις. Όμως, θεωρώ ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, διότι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, όλο παίρνουμε αποφάσεις, αλλά δεν είναι αρκετές. Και δεν είναι και αρκετά πειστικές, για να καλμάρουν οι αγορές».

Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοκ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στην ΕΕ και τόνισε μεταξύ των άλλων, εν όψει της περιόδου που καταλήγει στην 25η Μαρτίου: «ο δρόμος είναι μακρύς, πολλά θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το δρόμο, αλλά η μόνη μας ελπίδα να φτάσουμε εκεί όπου συνταχθήκαμε, είναι να πάμε με σταθερό βήμα και να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας».

Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε ως ενδεικτική της πρόθεσης του Πρωθυπουργού να απευθυνθεί τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στους πολίτες, εν όψει των διεργασιών που ακολουθούν και των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν.

«Πολλά θα κριθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για την καλύτερη έκβαση για τη χώρα μας και, βέβαια, και για την Ευρώπη, διότι είναι συνυφασμένες οι μοίρες μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός λίγες ημέρες προτού υποδεχθεί τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.