Το απόλυτο χάος στην καταγραφή των στοιχείων για τη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων παραδέχθηκε επισήμως, διά του εκπροσώπου του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως απεκάλυψε ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας, εδώ και 12 χρόνια, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) το 1999, το σύστημα καταγραφής των χρηματοδοτήσεων κατέγραφε με ανακρίβειες τα στοιχεία χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

Χρειάστηκε να κατατεθεί ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αργ. Ντινόπουλο περί των ΜΚΟ και να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρος κατάλογος με χρηματοδοτήσεις αυτών των οργανώσεων για να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα στοιχεία ήταν λανθασμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Δελαβέκουρα, «από προκαταρκτικό έλεγχο που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, διαπιστώθηκε ότι στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ είναι ανακριβή λόγω σφαλμάτων του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης με απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σ. Κουβέλη που μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εξετάσει όλα τα προγράμματα σε εκκρεμότητα, συνολικά 150 τον αριθμό, για να γίνει συνολική εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας εδώ και εννέα χρόνια. Επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης έχει οριστεί ο Γενικός Διευθυντής της ΥΔΑΣ κ. Αθ. Θεοδωράκης που είναι εξ’ ορισμού ο υπεύθυνος για την ορθή καταγραφή των στοιχείων των χρηματοδοτήσεων.

Ο κ. Δελαβέκουρας επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα λανθασμένων εκταμιεύσεων χρηματικών ποσών, απέφυγε όμως να δώσει στη δημιότητα στοιχεία περί των εκταμιεύσεων. Και τόνισε ότι όλα τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ωστόσο, η παραδοχή αυτή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα