Βαραίνει το κλίμα μέρα με την ημέρα πάνω από την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν να διογκώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών, οι αποδοκιμασίες που δέχονται μέλη της κυβέρνησης, τα επικριτικά άρθρα στον ξένο Τύπο, αλλά κυρίως οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες δεν φαίνεται καταλήγουν στο αποτέλεσμα που επιζητούσε η κυβέρνηση ,δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Η κυβέρνηση, καταδικάζει τα φαινόμενα προπηλακισμών ,προσπαθει να δημιουργησει ένα μέτωπο αντίδρασης απεναντι στις ακρότητες, είναι φανερό όμως ότι διακατέχεται από αμηχανία σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των μικρών ακτιβιστικών ομάδων, οι οποίες εκμεταλλεύονται το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία. Το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλά για καταστροφικές και υποβολιμιαίες τακτικές, πίσω από τις οποίες κρύβονται πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα συμφέροντα.

Ωστόσο όπως μεταδίδουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεγάλες κινήσεις από την πλευρά του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν αναμένονται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως εντείνεται το κλίμα αναμονής για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές ή για κάποια διέξοδο από τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό.

Είναι ενδεικτικές οι τοποθετήσεις βουλευτές του ΠαΣοΚ όπως οι κ.κ. Γ. Φλωρίδης και Ν. Αλευράς, που μιλούν για έλλειψη πολιτικού προσανατολισμού, ο πρώτος, από τον οποίο απορρέουν μύρια κακά για την κυβέρνηση και για ανάγκη να εξηγήσει ο Πρωθυπουργός στον κόσμο με ειλικρίνεια την κατάσταση ώστε να αποφασίσει η κοινωνία για το δρόμο που θα τραβήξει, ο δεύτερος.

Ο Πρωθυπουργός, εξάλλου, ετοιμάζεται να μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και να του εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. Το ταξίδι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επέδειξε εμμέσως πλην σαφώς η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ώστε να ολοκληρωθεί ένας κύκλος ενημέρωσης στους ισχυρούς της Ευρώπης. Οι επιδιώξεις της Ελλάδας είναι γνωστές, το ερώτημα είναι αν είναι και εφικτές, με δεδομένη την αρνητική στάση της κυρίας Μέρκελ για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και για την επαναγορά ομολόγων. Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να κλείσει το ραντεβού με τον κ. Σαρκοζί πλησίον της ενδιάμεσης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όπου πολλοί αναμένουν ότι θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα.

Οσο καθοριστικό είναι για την κυβέρνηση το εξωτερικό μέτωπο τόσο διαβρωτικό αποδεικνύεται το εσωτερικό. Οι αποδοκιμασίες που δέχονται πλέον σε κάθε εμφάνιση τους, επίσημη ή ανεπίσημη, οι υπουργοί προκαλεί έντονο προβληματισμό, έστω και αν προέρχεται από ολιγάριθμες ομάδες. Τελευταίο κρούσμα, η ημερίδα υπό την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου που διεκόπη για λίγα λεπτά από εξαμελή ομάδα εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονταν για τις συνενώσεις σχολείων και για το μνημόνιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που αντέδρασε το κοινό και σχεδόν εκδίωξε την ομάδα διαμαρτυρίας. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η αποδοκιμασία του κ. Θ. Πάγκαλου στο Παρίσι, του Πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο, ενώ και άλλοι βουλευτές και υπουργοί (πχ. Π. Γερουλάνο, Φ. Σαχινίδη, Μ. Μπόλαρη, κα.), δοκίμασαν δυσάρεστες εκπλήξεις. Την Πέμπτη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών με λαϊκιστικά συνθήματα, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη.


Πολλοί υπουργοί ομολογούν ότι έχουν αρχίσει να το σκέπτονται προτού εμφανιστούν δημοσίως. «Θα καταλήξουμε να μην κυκλοφορεί πια κανένας», έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Η περίοδος είναι κρίσιμη. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διεργασίες και συζητήσεις. Το παιχνίδι που παίζεται είναι λεπτό και πολυεπίπεδο. Υπάρχουν συμφέροντα που θίγονται αλλά υπάρχει και καλοπροαίρετη κριτική», σχολίαζε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναφερόμενος τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου, ετοίμαζε επικοινωνιακή αντεπίθεση αυτή την εβδομάδα όμως μια ίωση τον κράτησε στο κρεβάτι και ανέτρεψε τον προγραμματισμό του, ο οποίος προέβλεπε αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς και παρεμβάσεις του στα κορυφαία όργανα της κυβέρνησης και του κόμματος. Εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου θα γίνει και η αντικατάσταση των μελών του που ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις – εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού. Προκειμένου να μην ανοίξει εσωτερική πληγή σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες.

Ως ενδιαφερόμενοι φέρονται οι κ.κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Δ. Καρύδης, Λ. Τζιόλας, Π. Καμάς, χωρίς να αποκλείονται και υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής. Την Παρασκευή, υπάρχει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ αλλά και των ευρωπαίων σοσιαλιστών, οι οποίοι θα βρεθούν για τη Σύνοδο τους στην Αθήνα.