από metereologos.gr
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
 

Σύνδρομο αϋπνίας στην... κυβέρνηση

Οι υπουργοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με τα e-mail και τα SΜS που δέχονται ακόμη και τα χαράματα από τον Πρωθυπουργό
Σύνδρομο αϋπνίας στην... κυβέρνηση
Δημήτρης Ρέππας: «Ποιος ύπνος; Μας έμεινε ύπνος; Υπάρχουν τόσα προβλήματα που πολλές φορές είμαστε όλοι με χάπια»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι γεγονός, όπως βεβαιώνουν οι πιο στενοί του συνεργάτες, ότι ο κ. Παπανδρέου δεν διαθέτει πολύ χρόνο για ύπνο. Το μαρτυρούν τα υπερατλαντικά νυχτερινά τηλεφωνήματα που κάνει, το μαρτυρεί το φως που είναι αναμμένο συνεχώς στο σπίτι του στο Καστρί, το μαρτυρούν τέλος τα SΜS και τα e-mail που στέλνει σχεδόν κάθε βράδυ, ακόμη και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Προσπαθεί να κάνει, λένε, μένοντας άγρυπνος και εργαζόμενος σκληρά, «τη μια μέρα μιάμιση». Οπως προσπαθεί, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, να κερδίσει και λίγες ώρες ύπνου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Αλλωστε, σχεδόν χαράματα, οι γείτονές του στο Καστρί τον βλέπουν είτε με τις φόρμες του να κάνει τζόκινγκ είτε με το κίτρινο mountain bike του να κάνει ορθοπεταλιές, την ώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα πιει τον πρώτο τους καφέ.
Ορισμένοι, κυρίως στελέχη της αντιπολίτευσης, επιμένουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με το χρέος· με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας· όσα πλήγωσαν και εξακολουθούν να πληγώνουν τους Ελληνες με τις περικοπές μισθών και συντάξεων· οι επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές αστοχίες· η έλλειψη συντονισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο έκαναν τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς να χάσουν τον ύπνο τους. Και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, «όλοι χάσαμε τον ύπνο μας» λένε.
Ο κ. Παπανδρέου πάντως ποτέ δεν παραπονείται για τις λίγες ώρες ύπνου που έχει και ούτε και θα πει σε κανέναν ότι ξενύχτησε εργαζόμενος. Η μοναδική φορά που μίλησε για το εάν κοιμάται ή όχι τα βράδια ήταν όταν παραχώρησε συνέντευξη στο ιταλικό περιοδικό «Ρanorama». Τον ρώτησε σε κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος: «Καταφέρνετε να κοιμάστε;». Και ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Ορισμένες νύχτεςξυπνώ ξαφνικά και σκέφτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν.Είναι σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι η νύχτα έχει περισσότερη ησυχία.Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλω στον εαυτό μου να κοιμηθείγια να έχω τη δύναμη,την επομένη,να κυβερνήσωμε τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μου».
Πέραν αυτής της αναφοράς στο ιταλικό περιοδικό, ουδεμία κουβέντα περί ύπνου δεν συνηθίζει να κάνει ο κ. Παπανδρέου. Ούτε βεβαίως και θα απασχολούσαν κανέναν οι διαταραχές στον ύπνο τις οποίες έχουν πολλοί πολιτικοί εάν δεν είχαν επιδράσεις στα καθήκοντά τους. Τις περισσότερες φορές αργά το βράδυ, όπως βεβαιώνουν οι πιο στενοί του συνεργάτες, όταν επιστρέφει ο Πρωθυπουργός στην οικία του στο Καστρί, κουβαλά μαζί του φακέλους για να μελετήσει, ενώ κάθεται επί ώρες στο laptop του και «συνομιλεί» ηλεκτρονικά είτε με υπουργούς, οι οποίοι συνήθως βρίσκουν τα σημειώματά του το πρωί, είτε απαντά στην αλ Είναι λύση να αξιοποιεί κανείς και τις ώρες του ύπνου για να εργάζεται και να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του; Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για σωματική και πνευματική υγεία. Οπότε οι υπουργοί και γενικότερα οι πολιτικοί θα πρέπει να ξαναβρούν τον ύπνο τους. Πώς θα το καταφέρουν; Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, άσχετα τι προβλήματα έχουν ή είχαν αντιμετωπίσει στα γραφεία τους:
* Μην τρώτε πολύ προτού κοιμηθείτε.
* Μη γυμνάζεστε προτού κοιμηθείτε- θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες.
* Μην τρώτε και μην εργάζεστε στο υπνοδωμάτιο (να μη «φορτίζεται» ο χώρος με τέτοιες δραστηριότητες).
* Μην κοιτάτε ποτέ το ρολόι, ό,τι ώρα και αν έχετε ξυπνήσει.
* Πείτε: «Ας είναι ό,τι ώρα θέλει, κάποια στιγμή θα κοιμηθώ και εάν δεν κοιμηθώ θα χαλαρώσω στο κρεβάτι ή αποφασίζω να μην κοιμηθώ, ασχολούμαι με μια δραστηριότητα και πάω για ύπνο μόλις νυστάξω».
* Ρυθμίστε τη θερμοκρασία και τη συσκότιση που επιθυμείτε.
* Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης- οι βαθιές εισπνοές είναι επίσης βοηθητικές.
ληλογραφία του. Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι εάν κάποιος στείλει e-mail στον Πρωθυπουργό θα λάβει απάντηση. Ακόμα και όταν ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ατέλειωτες ώρες στο πρωθυπουργικό Gulfstream, κανείς ποτέ δεν τον είδε να κοιμάται, ακόμα και όταν περνά πάνω από τον Ατλαντικό. Συνήθως βάζει σε λειτουργία το iΡod του και ανοίγει κάποιον φάκελο και τον μελετά, κρατώντας πάντοτε σημειώσεις.
Τον ύπνο τους έχασαν πάντως και αρκετοί υπουργοί του, πλην όμως ουδείς απ΄ όσους ερωτήθηκαν παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί από... τύψεις ή λόγω της κακής διαχείρισης των αρμοδιοτήτων του. Ο κ. Δ. Ρέππας, υπουργός Υποδομών, για παράδειγμα, παραδέχεται ότι «πετάγομαι μαύρα μεσάνυχτα από το κρεβάτι μουαπό τα προβλήματα που υπάρχουν. Ποιος ύπνος;Μας έμεινε ύπνος.Υπάρχουν τόσα προβλήματα που πολλές φορές είμαστε όλοι με χάπια», είπε βεβαιώνοντας και αυτός ότι έλαβε ξημερώματα e-mail με οδηγίες ή ακόμα και μήνυμα «προς ενημέρωση» από τον Πρωθυπουργό.
«Συνήθως μας στέλνει κάποιο άρθροή μας ενημερώνει για κάτι που πρέπει να γίνει», εξηγεί αναφερόμενη στα νυχτερινά πρωθυπουργικά σημειώματα η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, με λίγες ώρες ύπνου και αυτή: «Δεν μπορείς, είναι η αλήθεια,να κοιμηθείςόταν κάνεις σχέδια πώς θα ανοίξουν τα σχολεία ή πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις στα σχολικά κτίρια» λέει, πλην όμως όπως βεβαιώνει ακόμα δεν έχει καταφύγει σε... χάπια. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ.Σκανδαλίδης για να λύσει τα αγροτικά θέματα δεν πετάγεται από τον ύπνο του, ούτε ταράζεται όταν κοιμάται. Απλώς «κοιμάμαι αργά και ξυπνώ πρωί, με λίγες ώρες ύπνου.Αλλά ξυπνώ νωρίς όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά επειδή το πρωί μπορώ να αποδώσω καλύτερα στη δουλειά μου».
Αυτή η συνήθεια του Πρωθυπουργού να εργάζεται ως αργά τη νύχτα έκανε πολλούς υπουργούς να χάσουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Αλλωστε τους είχε προειδοποιήσει ο ίδιος ότι «θα χάσουν τον ύπνο τους» όταν το ΠαΣοΚ κέρδισε πριν από ενάμιση χρόνο τις εκλογές. Τους περίμενε τόσο πολλή δουλειά, κάτι το οποίο άλλωστε τους το είχε... υποσχεθεί. Μόνο που ορισμένοι- ανάμεσά τους και ο κ. Σκανδαλίδης, αλλά και οι περισσότεροι θεσσαλονικείς υπουργοί- βρήκαν τρόπο να αναπληρώσουν τον νυχτερινό ύπνο. Πώς; Με τη μεσημεριανή σιέστα. Είναι αλήθεια ότι δύσκολα μπορείς να βρεις στο τηλέφωνο το δίωρο 14.00- 16.00 ορισμένους υπουργούς. Κοιμούνται, προφανώς για να βρίσκονται σε ετοιμότητα τα βράδια. Κάτι που βεβαίως δεν κάνει ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος , ο οποίος όπως λέει: «Δεν κοιμάμαι ούτε το μεσημέριούτε τα περισσότερα βράδια, από τις έννοιες που έχω στο υπουργείο μου».
«Ποιος ύπνος; Μας έμεινε ύπνος; Υπάρχουν τόσα προβλήματα που πολλές φορές είμαστε όλοι με χάπια» To ήπιο και μέτριο άγχος,όπως είναι γνωστό,κινητοποιεί το άτομο και ενισχύει τις προσπάθειές του για επιτεύγματα και αποτελεσματικότερη διαχείριση των στόχων του.Μπορεί όμως να δημιουργήσει και προβλήματα,όπως υπερένταση, κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη για φαγητό.
Ατομα υψηλών ευθυνών, όπως είναι οι πολιτικοί μας, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίζουν αγχώδη συμπτώματα και διαταραχές ύπνου, κυρίως δυσκολία στη φάση της επέλευσης του ύπνου, δηλαδή μόλις πέσουν στο κρεβάτι να κοιμηθούν,αλλά και διακεκομμένο ύπνο- να ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Είναι αναμενόμενο ότι oι ευθύνες, η πίεση από πολλές κατευθύνσεις, η ανάγκη να ανταποκριθούν οι έχοντες την εξουσία σε πολλούς και συχνά αντίθετους ρόλους,ακόμα και η αλλαγή της ρουτίνας (συχνά ταξίδια κτλ.), προκαλούν συχνά τέτοια συμπτώματα.
Συνήθως υποφέρουν από διαταραχές ύπνου άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν άμεσα και ανοιχτά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί βασικό κανόνα.Αντίθετα,άτομα πιο εξωστρεφή,πιο παρορμητικά υποφέρουν σπανιότερα από διαταραχές ύπνου.Τα άτομα δε αυτά,που μπορούν να εκτονώνουν το άγχος τους και την εσωτερική τους ένταση προς τα έξω, ίσως να κοιμούνται καλύτερα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-