Βαρύ είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη δημοτική παράταξη του κ. Γ. Καμίνη, μετά τις δύο παραιτήσεις αντιδημάρχων (κ.κ. Γ. Αναγνωστόπουλος και Φ. Προβατάς), οι οποίες έγιναν δεκτές από τον δήμαρχο Αθηναίων και την τρίτη (Νέλλη Παπαχελά) να είναι… σε εκκρεμμότητα.

Η υπόθεση των μεταναστών – απεργών πείνας στο μέγαρο Υπατία προκάλεσε ρήγμα στην πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Καμίνης άκουσε 6 «παρών», αντί για «ναι», από δημοτικούς του συμβούλους σε πρόταση παρέμβασης στο θέμα των μεταναστών, την οποία είχε εισηγηθεί ο ίδιος, με αποτέλεσμα να απορριφθεί αφού δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία.

Κατά άλλους ήταν «μεγάλη ήττα Καμίνη» δεδομένου ότι χαρακτηριζόταν «πρωτοφανές», για τα δημοτικά χρονικά των τελευταίων χρόνων τουλάχιστον, να μην περάσει πρόταση που εισηγήθηκε δήμαρχος, ως επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης. Αλλοι, πάλι, λένε ότι ήταν πιο βαρύς ο πέλεκυς που έριξε ο κ. Καμίνης «εν είδει πρωθυπουργού που ζητά σιδηρά πειθαρχία».

Σήμερα, σε συνάντηση που θα έχει ο κ. Καμίνης με την κυρία Παπαχελά θα διευκρινισθεί αν η αντιδήμαρχος Παιδείας θα παραμείνει στη θέση της ή θα ακολουθήσει την τύχη των αντιδημάρχων Πολεοδομίας και Οικονομικών.

Οσο κι αν είναι πρόωρα τα σχόλια που ήδη δίνουν και παίρνουν για τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε, το σίγουρο είναι ότι ξέσπασε κρίση στον Δήμο Αθηναίων – είτε πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας και ισορροπίας, ενδοπαραταξιακά, είτε για ανελαστικότητα στον τρόπο προσέγγισης του δημάρχου, είτε για κατά συνείδηση ψήφο των συμβούλων είτε για δίκαιη αγανάκτηση Καμίνη για τις διαφοροποιήσεις σε ένα σχέδιο απόφασης που είχε συζητηθεί και είχε γίνει αποδεκτό, όπως έλεγαν από το επιτελείο του δημάρχου.

Ηδη από τα πρώτα δημοτικά συμβούλια είχαν καταγραφεί «απώλειες» και διαφοροποιήσεις ενδοπαραταξιακά. Χαρακτηριστικό ήταν το φυλλορόισμα όταν, παρά τη θέση για «κατά» του κ. Καμίνη, στην ονομαστική ψηφοφορία για επανεπιβεβαίωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 όσον αφορά μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ψήφισαν λευκό ο κ. Ανδρ. Βαρελάς και η κυρία Παπαχελά, και «παρών» ο κ. Ιωαν. Σφακιανάκης. Ανάλογες «σκηνές» υπήρξαν και με τον κ. Γ. Αναγνωστόπουλο.

Αυτή τη φορά, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαφοροποιήθηκαν με «παρών» και υπερψήφισαν την πρόταση Καμίνη, οι προερχόμενοι από τη Δημοκρατική Αριστεράκυρίες Παπαχελά και Μαρία Κουβέλη και ο κ. Φ. Προβατάς, από το ΠΑΣΟΚ ένας από τους πιο έμπειρους και παλαιούς δημοτικούς συμβούλους ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος, ενώ την ίδια στάση κράτησαν και οι κυρίες Ρέα Γαλανάκη (πρόεδρος του ΔΣ του «Αθήνα 9,84») και Αννα Χατζηγιαννάκη.

Η κρίσιμη παράγραφος του ψηφίσματος για τους μετανάστες που προκάλεσε αντιδράσεις αναφερόταν στην πρόταση-πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Καμίνη, «να απευθύνει έκκληση στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία, αμέσως μόλις η υγεία τους το επιτρέψει». Την ίδια έκκληση προς την Πολιτεία απευθύνει παράλληλα και η εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για «να προσφέρουν ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο δήμος τις υπηρεσίες τους, ώστε να υπάρξει διέξοδος και να οδηγηθούμε σε θετική έκβαση με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο».

Οι αντιδράσεις από τις παρατάξεις της ήσσονος αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ -, Ανοιχτή Πόλη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γ. Αμυράς) ήταν έντονες και στις τοποθετήσεις τους απέρριψαν την πρόταση, έχοντας να αντιπροτείνουν το αντίστοιχο ψήφισμα της Θεσσαλονίκης, όπου όλες οι παρατάξεις, του δημάρχου κ. Ι. Μπουτάρη περιλαμβανομένου, ομοφώνως το υπερψήφισαν.

Ενταση προκλήθηκε όταν ο κ. Μ. Δανδουλάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε τον κ. Καμίνη «τον αντιδραστικότερο δήμαρχο που έχει περάσει από την Αθήνα». Ο κ. Αναγνωστόπουλος, βλέποντας ότι όλες οι παρατάξεις αντέδρασαν, έφερε άλλη πρόταση που μιλούσε αφ’ ενός για σεβασμό στον αγώνα των μεταναστών και αφ’ ετέρουγια παρέμβαση (την επομένη της συνεδρίασης ) του δήμου, με αντιπροσωπεία του στο υπουργείο Εσωτερικών, για να ζητήσει άμεση νομοθετική ρύθμιση. Ετσι, ο κ. Αναγνωστόπουλος μίλησε για 2-3 ημέρες αναστολή της απεργίας. Ο κ. Καμίνης ήταν κάθετος και ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο απόφασης θα τεθεί σε ψηφοφορία ατόφιο χωρίς καμία αλλαγή.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν υπερψήφισε την πρόταση Καμίνη, ψήφισε «παρών» και έθεσε στη διάθεση του δημάρχου την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου. Ακολούθησαν κι άλλες διαρροές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αφού τελείωσε η συζήτηση για το θέμα, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση και ενώ ήταν σε εξέλιξη το δημοτικό συμβούλιο, ασχολούμενο με άλλα ζητήματα, ο κ. Καμίνης ζήτησε να κάνει μια δήλωση. Είπε λοιπόν ότι γίνεται δεκτή η παραίτηση του κ. Αναγνωστόπουλου. Τότε ακούστηκε και ο κ. Προβατάς να λέει «θέτω και τη δική μου». «Δεκτή», αντέτεινε ο κ. Καμίνης. Η κυρία Παπαχελά δεν ακούστηκε από το μικρόφωνο, αλλά, όπως είπε αργότερα στο «Βήμα», θεώρησε ότι είχε ζητηθεί και από εκείνη η παραίτηση, κάτι που θα διευκρινιστεί σήμερα.

Η πλευρά των «ανταρτών» εξέπεμπε την άποψη για πιο μαχητικές διατυπώσεις στις διεκδικήσεις υπέρ των μεταναστών από την κυβέρνηση και θεωρούσε ότι με ευελιξία θα μπορούσε να υπάρξει συγκερασμός απόψεων και έκδοση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Από το επιτελείο του κ. Καμίνη εξηγούσαν τη σκληρή στάση του δημάρχου απέναντι στις διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία επισημαίνοντας ότι «όλοι στη δημοτική παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη» είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης και είχαν όλοι εκφράσει την ικανοποίησή τους. Μάλιστα, κάποιοι εκ των συμβούλων της παράταξης πρότειναν αλλαγές οι οποίες έγιναν δεκτές και περιελήφθησαν». Οπως έλεγαν, ο δήμαρχος έκανε σαφές ότι θέματα στα οποία έχει υπάρξει διαβούλευση και συναίνεση, δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό ήταν γνωστές οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης Καμίνη και από τον Ιανουάριο που ανέλαβε έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού. «Ο Καμίνης δεν αιφνιδίασε, αλλά έκανε και ένα κλικ μεγαλύτερο, ένα βήμα παραπάνω, αναλαμβάνοντας να παρέμβει για να βρεθεί θετική διέξοδος», σημείωναν από το επιτελείο του. Πάντως, ο δήμαρχος επεσήμανε πολλάκις στο δημοτικό συμβούλιο ότι δεν μπορεί να μιλήσει για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ούτε απέναντι στους δημότες που τον ψήφισαν με συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους μετανάστες, την αναβάθμιση της πόλης και την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου, ούτε να δώσει μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα γίνεται η χώρα που νομιμοποιεί τους πάντες και άρα γίνεται προορισμός για νέους μετανάστες.