Μια απρόβλεπτη αντιπαράθεση ξέσπασε στην Βουλή ανάμεσα στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, με αφορμή την ακολουθούμενη διαδικασία στην δίκη για την «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την διατήρηση των δεδομένων από ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως την χρήση συστημάτων επιτήρησης (κάμερες) με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε εάν και πώς θα γίνει καταγραφή της στάσης και της κίνησης κάποιου που έχει ένα κινητό στο αυτί του και την ίδια ώρα οποιοσδήποτε πολίτης, που μπορεί κατά το Σύνταγμα να πάει στην αίθουσα του δικαστηρίου και να παρακολουθήσει οποιαδήποτε δίκη -γιατί αυτή είναι εγγύηση του Συντάγματος για την ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη λειτουργία της δικαιοσύνης- εκεί να βρίσκει την αίθουσα κλεισμένη από αστυνομικούς, να του ζητείται η ταυτότητα, να κρατούνται αντίγραφα και της ταυτότητάς του και των στοιχείων του». «Αυτά είναι πράγματα άλλων εποχών. Δεν ανήκουν σε αυτή την κυβέρνηση. Δεν ανήκουν σε εσάς, στο ήθος, στην ιστορία σας. Δεν ανήκουν σε κανέναν από εμάς σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον κ. Καστανίδη.

Στο ίδιο πνεύμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να ζητείται από παράγοντες της δίκης -με πρόταση ακόμη να αναλάβουν και τη σχετική ευθύνη- η καταγραφή στα Πρακτικά των όσων διαμείβονται στη δίκη», προσθέτοντας μάλιστα ότι «και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εσείς (σ.σ. ο υπουργός Δικαιοσύνης) οφείλατε να πείτε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας ότι η πολιτεία αξιώνει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα οποιασδήποτε δίκης διότι τα παιδιά αυτά των δεκαοκτώ, είκοσι και είκοσι δύο χρόνων πήγαν με το ν. 409, που υποτίθεται ότι ήταν για το Κομμουνιστικό Κόμμα που θα αποσπούσε το μέρος ή και το όλον της επικρατείας για να το προσαρτήσει σε άλλες χώρες».

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι «δεν μπορεί εν δημοκρατία, με κράτος δικαίου, έπειτα από αγώνες του ελληνικού λαού και του κόμματος στο οποίο ανήκω, να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα». «Υπάρχει εκρηκτική ύλη και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι είναι τουλάχιστον να μην ρίξουμε εμείς το σπίρτο για να εκραγεί αυτή η ύλη», κατέληξε.

Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι κατανοεί και συμμερίζεται την αγωνία του κ. Κακλαμάνη, ωστόσο σε ότι αφορά την διεξαγόμενη δίκη είπε ότι «εγώ δεν γνωρίζω να παραβιάζονται δικαιώματα», επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο ίδιος εκείνος που υποδεικνύει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται. Όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν είπε ότι «το Δικαστήριο ήθελε να δικάσει στις μεγαλύτερες συνθήκες ασφαλείας» ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συνεχείς αμφισβητήσεις της νομιμότητας και της δυνατότητας των δικαστηρίων να κρίνουν και να δικάζουν». Όσον αφορά την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, σημείωσε ότι θα κόστιζαν 100.000 ευρώ, κόστος που θεωρήθηκε υπερβολικό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στάση που έχουν τηρήσει κάποιοι εκ των κατηγορουμένων λέγοντας ότι «δίκαιη δίκη σημαίνει και ευπρεπής συμπεριφορά» εκ μέρους τους. Είπε ακόμη ότι «δεν αποτελεί επαχθές μέτρο η επίδειξη και ενδεχομένως η κράτηση της ταυτότητας για όσο θα παραμείνει κάποιος στη δίκη».

Πάντως δεν φάνηκε να έπεισε τον κ. Κακλαμάνη ο οποίος σχολίασε ότι «αυτά που λέτε οι δικαστές στο Στρασβούργο δεν θα τα λάβουν υπ’ όψιν τους», διερωτώμενος «για ποιο λόγο ένα κράτος δικαίου να στηρίζεται στο φόβο του οποιουδήποτε δικαστή;».