Ρόλο ειρηνοποιού αναλαμβάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου μεταβαίνοντας αύριο στο Κάιρο για να μεταφέρει το πνεύμα και τη συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ αλλά και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από σειρά τηλεφωνικών επαφών με την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ , τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον νομπελίστα Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και τον αντιπρόεδρο της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα βρεθεί στο Κάιρο, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει επίσημη αποστολή της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Την απόφασή του να μεταβεί στο Κάιρο την ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και τόνισε το ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για τα γεγονότα. Η Αίγυπτος, όπως είπε, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί είναι γειτονιά μας, αφορά άμεσα την οικονομία μας, την ασφάλειά μας. Επίσης, επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς τη χώρα μας αν συνεχιστούν οι αναταραχές, με δεδομένο ότι στην Αίγυπτο ζουν Ελληνες, ενώ υπάρχει και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. «Αποφάσισα να μεταβώ στο Κάιρο για να μεταφέρω αφενός το πνεύμα και τη συζήτηση της ΕΕ, αλλά και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Θα σταθούμε δίπλα στον αιγυπτιακό λαό» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για το αν μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ως απεσταλμένος της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και ότι ο ίδιος έχει συντονίσει τις ενέργειές του με την αρμόδια υπουργό Εξωτερικών της Ενωσης κυρία Αστον. Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεσή του να μεταβεί στην Αίγυπτο και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την κυρία Αστον. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης μετάβασης με δημοκρατικές αλλαγές χωρίς βία και με ομαλό τρόπο. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν σχεδιάζει να συναντηθεί και με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και είπε ότι προς το παρόν δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επαφές που θα έχει στο Κάιρο. Σε ερώτηση για το αν έχει βάση η άποψη ότι στις χώρες της περιοχής μπορούν να υπάρξουν μόνο δικτατορικά ή θεοκρατικά καθεστώτα, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η δημοκρατία δεν γεννήθηκε σε χριστιανική χώρα, αλλά στην πόλη-κράτος της αρχαίας Αθήνας. «Η έννοια της δημοκρατίας είναι οικουμενική» δήλωσε.