Τον…«μεσαίο χώρο» αποχαιρέτησε οριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποδοκιμάζοντας με αυτό τον τρόπο, όσα «γαλάζια» στελέχη τον υπερασπίζονται με δημόσιες τοποθετήσεις. Με σαφήνεια, επιθετικότητα και πολύ έντονο ύφος και με ιδιαίτερα επικριτικούς χαρακτηρισμούς, σε όσους χαρακτηρίζουν ακραία τη Ν.Δ. και επισημαίνουν ότι το κόμμα κλίνει όλο και πιο δεξιά. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ως βασική ιδεολογία και υπεραμύνθηκε της άποψης, την οποία είχε προαναγγείλει «Το Βήμα της Κυριακής», ότι η Ν.Δ. είναι λαϊκό κόμμα.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για κάποιους ανόητους που βγήκαν και μίλησαν για δήθεν στροφή της Ν.Δ. σε ακραίες θέσεις. «Τι άλλη κουταμάρα θα ακούσουμε ακόμα» διερωτήθηκε, ενώ προηγουμένως είχε θέσει στην ατζέντα του, το μεταναστευτικό (λαθρομετανάστες, ιθαγένεια, φράχτης), την κατάργηση του πολιτικού ασύλου, την σκληρή γραμμή στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

«Ασφαλώς όσοι τα λένε αυτά δεν ξέρουν ποια είναι η ευρωπαϊκή πρακτική στα ζητήματα λειτουργίας των Πανεπιστημίων ή στο Μεταναστευτικό ή στην Ασφάλεια του Πολίτη» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, Κεντροαριστερές και Κεντροδεξιές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παίρνουν πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα απ’ αυτά που εδώ φαίνονται σε κάποιους… «ακραία».

Στη συνέχεια με αυστηρό τόνο, ανέφερε ότι στην ουσία οι επικριτές της Ν.Δ. (τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε), λένε πως αν «ευθυγραμμιστούμε» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα γίνουμε, τάχα, «ακραίοι».

«Οσοι τα λένε αυτά είναι οι ίδιοι αθεράπευτα ακραίοι, αθεράπευτα κολλημένοι, αθεράπευτα οπισθοδρομικοί. Και καταδικασμένοι να τους σαρώσει η οργή της κοινωνίας» τόνισε, ξαφνιάζοντας πολλούς για την επιθετικότητα.

Αμέσως, μετά ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. δεν κάνει «στροφή», ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά ανοίγει την πολιτική της και καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία και υπόσχεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

«… με Ισονομία και Ευκαιρίες για όλους. Με Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια. Με Δικαιώματα για όλους, υποχρεώσεις για όλους και Προνόμια για κανένα. Με Δικαιοσύνη για όλους. Με Ασφάλεια στους Πολίτες. Με διάχυση της ευημερίας σε όλους. Χωρίς στεγανά και χωρίς «προστατευμένους χώρους» από το Νόμο. Με Δημοκρατία και Εθνική ανεξαρτησία» είπε και διερωτήθηκε: «Είναι ακροδεξιά αυτά; Όχι!

Είναι ακροαριστερά; Όχι! Είναι κατακτημένα σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες; Ασφαλώς και είναι! Γιατί εδώ πρέπει να είναι απαγορευμένες έννοιες, ιδέες και λέξεις; Κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με τις εμμονές και τα κολλήματα της «μεταπολίτευσης».