Με κεντρώο και φιλελεύθερο στίγμα θα επιχειρήσει να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, επιχειρώντας να πείσει την κοινή γνώμη, ότι αποτελεί μια συνιστώσα του πολιτικού κέντρου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά (όλες οι μετρήσεις την εμφανίζουν κάτω από το 3%), θα συνεχίσει την κατάθεση προτάσεων που θα έρχονται πολλές φορές σε ευθεία σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις.

Ουσιαστικά θα κινηθεί όπως προ ημερών με την πρόταση για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και την πρόταση για την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις σπατάλες και τις υπερκοστολογήσεις στο χώρο της υγείας.

«Μετά την ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων, π.χ. για την ενίσχυση του ΕΚΑΣ, και με την πρωτοβουλία για την υγεία, αποδεικνύεται στην πράξη πως δεν μιλάμε αφηρημένα» είναι η κεντρική γραμμή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όπως λένε στελέχη της και συνεχίζουν:

«Εμείς μιλάμε πολύ συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα για τις παθογένειες του συστήματος και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν».

Στήνει συνέδριο η Ντόρα

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αρχίζει ουσιαστικά σήμερα με την κοινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την προεδρία της κυρίας Μπακογιάννη.

Το ιδρυτικό συνέδριο θα είναι τριήμερο και θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 27, 28 και 29 Μαίου. Η Συμμαχία, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί πολιτικά αυτές τις ημερομηνίες, καθώς συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 42 ετών από την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο Ζάππειο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου, θα γίνουν προσυνεδριακές συνδιασκέψεις και ημερίδες και στις 13 περιφέρειες που θα έχουν θεματικό χαρακτήρα για την παραγωγή των προγραμματικών κατευθύνσεων, αλλά και την διατύπωση συγκεκριμένων αναπτυξιακών περιφερειακών προγραμμάτων.

Παράλληλα θα επεξεργαστούν οι προτάσεις προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της πρότασης για το καταστατικό, αλλά και του κειμένου πολιτικής στρατηγικής και δράσης για την επόμενη περίοδο.

«Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα συνέδριο ανοικτό στις νέες ιδέες, τα καινούργια ρεύματα σκέψης, τις σύγχρονες τάσεις» λέει σε συνομιλητές της η κυρία Μπακογιάννη και έχει σημειώσει: «Μέσα από την αναλυτική συζήτηση και εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες θα διαμορφώσει πολιτικές θέσεις και προγραμματικές κατευθύνσεις».

Οι καινοτομίες του συνεδρίου

Ήδη έχει αποφασιστεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο να εισαχθούν συγκεκριμένες καινοτομίες.

Ειδικότερα:

* Στον προσυνεδριακό διάλογο θα συμμετέχουν προσωπικότητες και ειδικοί που δεν συνδέονται με το κίνημα και θα συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη σύνθεση.

* Θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να έχει χαρακτήρα ηλεκτρονικού Συνεδρίου.

*Σημαντικό μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά

*Θα υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής συμμετοχής ομιλητών και συνέδρων στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις.

*Θα διεξαχθούν και ηλεκτρονικές προσυνεδριακές ημερίδες, ενώ θα υπάρχει και καταγραφή με συγκεκριμένη επεξεργασία των τάσεων και απόψεων στο διαδίκτυο.

*Θα υπάρχει δικαίωμα υποβολής τροπολογιών και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά τροπολογία, επί όλων των βασικών κειμένων που θα προετοιμάσει το Συνέδριο (προγραμματικές κατευθύνσεις, καταστατικό, κατευθύνσεις στρατηγικής και πολιτικής δράσης).

*Θα αποφασισθούν στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις ανά περιφέρεια, τις οποίες θα προετοιμάσουν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις.

*Θα διατυπωθούν συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan).

*Εκτός του προγραμματικού περιγράμματος, για τις πιο σημαντικές επί μέρους προτάσεις, θα υπάρχει βασική οικονομοτεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε να φθάνουν σε επίπεδο σχεδίου έργου (project plan), ώριμου για διοικητική εφαρμογή.