Υπό το… βλέμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναμένεται να εμφανιστεί ενωμένη η ευρύτερη οικογένεια της Κεντροδεξιάς την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Τα βασικά στελέχη της παράταξης θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση που θα γίνει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε μια χρονική στιγμή που πολλοί στη ΝΔ μιλάνε για την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος για τη «μεγάλη Κεντροδεξιά», ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει η ταυτόχρονη παρουσία στην εκδήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στην ίδια πόλη, μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου οι νεοδημοκράτες τού επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς για να είναι παρών στην εκδήλωση, που γίνεται την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ζήτησε τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής τής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Παρόντες αναμένεται να είναι και άλλα στελέχη της παράταξης, όπως οι «καραμανλικοί» κκ. Μιχ.Λιάπης, Πρ. Παυλόπουλος, Π. Μολυβιάτης , Δ. Σιούφας κ.ά., ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, αλλά και άλλοι της «λαϊκής Δεξιάς», όπως π.χ. ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδης που ομνύει στον… «καραμανλισμό».

Πρόσκληση έχει αποστείλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης , ο οποίος έχει την ευθύνη της εκδήλωσης, και στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πιθανολογείται ότι δεν θα παραστεί και ως εκ τούτου θα αποφύγει να βρεθεί μαζί με το «καραμανλικό σύστημα», μεγάλο τμήμα του οποίου θεωρεί η ίδια υπεύθυνο για την εσωκομματική ήττα της.

Μεγάλη κινητοποίηση κάνει ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Καραμανλής , αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ που έχει ναυλώσει αεροπλάνο από την Αθήνα, για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παράλληλα στην καρδιά του «καραμανλισμού», τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ψωμιάδης, ο πρώην δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος , αλλά και ιστορικά τοπικά στελέχη της ΝΔ, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Βάκης Φραντζής, πρωτοστατούν στην κινητοποίηση των νεοδημοκρατών, ώστε να μη λείψει κανένας.

Ο… μεσαιοχωρίτης Αρης
Υπέρμαχος της στρατηγικής του μεσαίου χώρου παραμένει ο νέος τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η παράταξη έχει ξεκάθαρη ιδεολογία. «Ο μεσαίος χώρος δεν είναι ένας αποϊδεολογικοποιημένος χώρος, όπως κάποιοι τον εμφανίζουν» τόνισε, στέλνοντας μήνυμα σε στελέχη της ΝΔ που ανήκουν και στην ηγετική ομάδα του κόμματος και τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής στον «μεσαίο χώρο». Η τοποθέτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου (Ρ/Σ Real FΜ) ήλθε τρεις ημέρες μετά τη δημόσια παρουσία του βαρόνου της ΝΔ κ. Ι. Βαρβιτσιώτη που επέμεινε στη στρατηγική του μεσαίου χώρου και επέκρινε όσους εισηγούνται δεξιά στροφή, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε δεξιά όπως θέλουν μερικοί στη ΝΔ».

Με αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον ανιψιό του και τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που παραμένει, όπως είπε, η ιδεολογία του κόμματος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι δεν τον ευχαριστεί η εικόνα της διασπασμένης Κεντροδεξιάς. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε υπέρμαχος να ξεκινήσει ένας διάλογος «για τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη», όπως επεσήμανε, διευκρίνισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Μάλιστα εκτίμησε πως δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες για να γίνει μια τέτοια συζήτηση και τόνισε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ασχολείται με το τι γίνεται στα δεξιά ή στα αριστερά της.

Η Λέγκα του Βορρά
Τη δημιουργία μιας κίνησης που θα προσομοιάζει στην ιταλική «Λέγκα του Βορρά» επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδης. Αν και είπε ότι ανήκει στη ΝΔ και πρόεδρός του είναι ο κ. Σαμαράς, τον οποίο στηρίζει, υπεραμύνθηκε της ενωμένης Κεντροδεξιάς. «Θα κάνω κάποια κίνηση» τόνισε (Ρ/Σ Βήμα FΜ) και θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα αποτελέσει ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά και «δεν θα βλάψει τη ΝΔ». Ωστόσο το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι αρνήθηκε να πει αν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σαμαρά και τόνισε: «Αν είναι να ζητάς γνώμες… ε, με συγχωρείτε.Εγώ μιλάω με τον λαό». Πολλοί λένε ότι θέλει να έχει ρόλο για ενδεχόμενες μελλοντικές εσωκομματικές εξελίξεις, άλλοι σημειώνουν ότι με την πρωτοβουλία αυτή επιχειρεί να έχει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι του κ. Σαμαρά.