Συνάντηση με τη συνδικαλιστική ηγεσία της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) είχε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης σε μία προσπάθεια να μπει μπροστά και να προχωρήσει ταχύτατα το σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΑΣ που είναι η πλέον ταλαιπωρημένη αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Η νέα διοίκηση των ΕΑΣ, η οποία διορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, έχει καταθέσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει καταρχήν τη μείωση των εργοστασίων κατά ένα (από 7 που είναι σήμερα σε έξι). Παράλληλα, προτείνεται η μετάταξη αριθμού εργαζομένων, κυρίως από διοικητικές υπηρεσίες. Στα ΕΑΣ εργάζονται σήμερα περίπου 1.080 άτομα, καθώς πρόσφατα αρκετοί αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν, φοβούμενοι επώδυνες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο προηγούμενος αριθμός των 1.200.

Επειτα από χρόνια κακοδιαχείρισης, τα συσσωρευμένα χρέη των ΕΑΣ ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου δείχνει ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ο κύκλος εργασιών συρρικνώνεται κάθε χρόνο, ενώ πέρυσι το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου μετά φόρων ήταν μείον κατά περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ. Και οι δανειακές ανάγκες του ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2009 ανέρχονταν σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Πεντάγωνο, η λύση που προκρίνεται είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΑΣ. Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την αμερικανική «ΑΤΚ» ώστε να αγοράσει κάποιες από τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον φέρεται να έχει κατατεθεί και από χώρα της Μέσης Ανατολής. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί, επισημαίνουν πηγές του Πενταγώνου, με συμπαραγωγές σε πυρομαχικά και άλλες εξοπλιστικές ανάγκες. Πριν από όλα αυτά όμως απαιτείται ο εξορθολογισμός των δαπανών και της λειτουργίας των ΕΑΣ.