Οιγερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 162 δις ευρώ (χωρίς του τόκους) ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διεκδίκησής τους.

Σύμφωνα με το Φίλιππο Σαχινίδη, υφυπουργό Οικονομικών, το Δημόσιο Χρέος μαςαυξήθηκεκατά 20 δις σε 6 μήνες.

Ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστή Αϊβαλιώτη προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

Η πρώτη είδηση είναι ότι το Δημόσιο Χρέος μας διογκώθηκε κατά 20 δις ευρώ μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, αφού στις 7 Ιουνίου 2010 ήταν 310 δισ και έφτασε σήμερα – σύμφωνα με την απάντηση του παριστάμενου Υφυπουργού κ. Σαχινίδη προς τον κ. Αϊβαλιώτη – τα 330 δισ ευρώ ή 142,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στην Ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη αναφέροντας ότι το ζήτημα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από την Γερμανία παραμένει ανοιχτό στα πλαίσια των διμερών επαφών Ελλάδας – Γερμανίας και δεν προσδιόρισε πότε θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την πληρωμή τους.

Ο Κ. Αϊβαλιώτης, κατά την τοποθέτησή του, κατέθεσε στην Βουλή μελέτη διακεκριμένων οικονομολόγων οι οποίοι υπολόγισαν το ύψος των οφειλόμενων Γερμανικών αποζημιώσεων ως εξής:


– 108 δις ευρώ από την επιδικασθείσα αποζημίωση υπέρ της Ελλάδος εκ μέρους της Διεθνούς Διασκέψεως Ειρήνης των Παρισίων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

– 54 δις ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που η Ελλάδα κατέβαλε το 1942 στους κατακτητές.


Άρα το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που μας χρωστούν οι Γερμανοί ανέρχεται σε 162 δισ (συν οι τόκοι) και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης δεν αμφισβήτησε ούτε το ποσό ούτε την επιστημονική δικαιολόγησή του, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν άλλωστε και στο Ενημερωτικό Δελτίο «Μνήμη και Χρέος» που εκδίδει ο Μανώλης Γλέζος.