Νέα παιδιά της διπλανής πόρτας. Οι εκπλήξεις με την εξάρθρωση, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.,της εγχώριας τρομοκρατίαςδεν σταματούν. Καθημερινοί νέοι άνθρωποι, από τυπικές, αστικές, οικογένειεςτων
βορείων προαστίων και μη,δίχως ορατά και μεγάλα προβλήματα,γίνονται μεταφορείς όπλων, κατασκευαστές βομβών και ενοικιαστές γιάφκας.Αυτό είναι το προφίλ των περισσοτέρων εκ των συλληφθέντων προσφάτως και κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με
όσα αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον τους. Φοιτητές οι περισσότεροι, άλλοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συναντώνται σε έναν κοινό τόπο:στον αντιεξουσιαστικό χώρο κατά τη διάρκεια των μαθητικών-φοιτητικών συλλαλητηρίων του 2007 και του Δεκέμβρη του 2008.Ο θεολόγος και
η σύντροφός του,ο διαιτολόγος και ο μεταφραστής,ο αναρχικός και ο ιδιωτικός υπάλληλος. Ολοι τους νέα παιδιά,που σήμερα αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση για έναν «αγώνα» που φέρονται να αποφάσισαν να κάνουν,αν και κανένας δεν πείθεται ότι αξίζει…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Δημοφιλής στα Εξάρχεια
Γεννήθηκε το 1979 και διέμενε στον Χολαργό. Οι γονείς του ήταν υπάλληλοι υπουργείων. Εχασε τον πατέρα του σε ηλικία 15 χρόνων. Σπούδασε σχεδιαστής και εργαζόταν περιστασιακά ως διανομέας φαγητού και σε καφετέριες. Από μικρός εντάχθηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Φίλοι του μιλούν για έναν «άνθρωπο ιδιαίτερα ανοιχτό, που ήταν πολύ δημοφιλής στις τάξεις των αντιεξουσιαστών». Το 2004 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα ένας καλός του φίλος, γεγονός που του κόστισε ιδιαίτερα.

Βρέθηκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2007-2008, όταν η Αντιτρομοκρατική είχε πληροφορίες ότι συμμετείχε σε εμπρηστικές επιθέσεις, καθώς και συνεργαζόταν με αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για ληστεία τράπεζας. Φίλοι του ωστόσο αναφέρουν ότι «ο Χρήστος ήξερε σχεδόν όλους στον χώρο και δεν έκρυβε ποτέ τα πιστεύω του». Τον Μάιο του 2008 προσήχθη ως ύποπτος εμπρησμού σε εργοτάξιο του Εφετείου Αθηνών στην οδό Λουκάρεως. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Κομάντο Χρήστος Τσουτσουβής», η οποία είχε προχωρήσει σε εμπρηστικές επιθέσεις το 2007 και στη Θεσσαλονίκη. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν τότε δύο γυναίκες από το περιβάλλον του, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε επιβαρυντικό. Τώρα του αποδίδεται ότι βρισκόταν κοντά στις γιάφκες για να παρατηρεί αν παρακολουθούνται οι συνεργάτες του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μόνη παρουσία του ήταν κοντά στη γιάφκα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά, όμως αυτό ήταν συμπτωματικό, επειδή όταν έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς επισκεπτόταν το γραφείο του δικηγόρου του, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
Ο τρυφερός θεολόγος

Γεννήθηκε το 1984 στο Μαρούσι και έμενε με τους γονείς του στα Καμίνια. Ο πατέρας του είναι διακεκριμένος γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο. Τελείωσε το Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά και εισήλθε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Γείτονές του μιλούν για ένα παιδί ήπιων τόνων, γλυκομίλητο και θεωρούν ενδεικτική του χαρακτήρα του την επιλογή της Θεολογίας.

Πριν από μερικά χρόνια διέμενε στην οδό Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι μαζί με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα διέμενε με τη φίλη του Στέλλα Αντωνίου στην οδό Πλάτωνος στην Καλλιθέα. Στο σπίτι βρέθηκαν στοιχεία για τη δράση ένοπλων οργανώσεων στην Ιταλία, υλικά μεταμφίεσης, επιστολές από φυλακισμένους στον Κορυδαλλό αλλά και τρυφερά γράμματα από και προς τη φίλη του. Σε καταθέσεις ή υποκλαπείσες συνομιλίες αναφέρεται το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο, αλλά και οι επισκέψεις του μαζί με φίλους του σε στριπτιζάδικο της λεωφόρου Συγγρού. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν σε σπίτι όπου διέμενε στη Θεσσαλονίκη να έχει δημιουργήσει με στρατιωτάκια που είχε βάψει σαν κουκουλοφόρους σκηνικό ένοπλης επίθεσης σε άγνωστο στόχο.

Παρ΄ ότι η Αντιτρομοκρατική είχε από την άνοιξη του 2009 πληροφορίες για πολλά μέλη των «Πυρήνων», δεν είχε καμία πληροφορία για την εμπλοκή του Σακκά, αν και εικονιζόταν σε φωτογραφίες από ταξίδια στο εξωτερικό (Φραγκφούρτη, Αμστερνταμ κ.α.) μαζί με τους υπόλοιπους υπόπτους. Στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. μνημονευόταν σαν «άγνωστο άτομο». Ωστόσο, όπως φαίνεται είχε καθοριστικό ρόλο και όλες οι επαφές του στη διάρκεια της παρακολούθησής του επανεξετάζονται από την ΕΛΑΣ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο ροκάς διαιτολόγος

Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και έμενε στον Πειραιά. Ο πατέρας του είναι εφοριακός και η μητέρα του συνταξιούχος της Ολυμπιακής. Σπούδαζε στο ΤΕΙ Διαιτολογίας της Σητείας. Γείτονές του μιλούν για ένα ευγενικό παιδί χαμηλών τόνων που επισκεπτόταν συχνά ροκ κλαμπ και ήταν γνωστός στη μικρή κοινωνία. Γνώρισε τον Σακκά πριν από 10 χρόνια στον Πειραιά και έκαναν παρέα σε αντιεξουσιαστικά στέκια της Αθήνας. Μέσω του Σακκά φέρεται να γνώρισε και άλλους που ενεπλάκησαν τον Σεπτέμβριο του 2009 στους «Πυρήνες» ενώ είχε συγκατοικήσει με τον Γ. Τσάκαλο. Ο Σακκάς τον επισκεπτόταν συχνά στη Σητεία. Ουδέποτε είχε συλληφθεί ή προσαχθεί και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε προσδιορίσει την παρουσία του στο «αντάρτικο πόλης».

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΥΣΙΑΣ
Ο μεταφραστής από το Ψυχικό

Γεννήθηκε το 1989 και διέμενε στο Νέο Ψυχικό. Εχε εξαφανιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το σπίτι των «Πυρήνων» στο Χαλάνδρι. Εντοπίστηκε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό όπλων ύστερα από 14 μήνες, το περασμένο Σάββατο, έξω από την οπλαποθήκη στη Νέα Σμύρνη. Ο πατέρας του είναι τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα είναι ιδιοκτήτρια εστιατορίου. Ο ίδιος ασχολιόταν με μεταφράσεις και περιστασιακά με υποτιτλισμούς σε μικρά ντοκυμαντέρ ενώ μοίραζε και διαφημιστικά φυλλάδια. Τον Ιούλιο του 2009 έφυγε από το Νέο Ψυχικό και εγκαταστάθηκε με φίλη του στα Πατήσια. Ο 21χρονος πραγματοποιούσε πολλά ταξίδια σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ ερευνάται αν είχε επαφές με αντιεξουσιαστές σε αυτές τις χώρες, στις οποίες υπήρξαν αποστολές παγιδευμένων δεμάτων την τελευταία δεκαετία.

Τον Δεκέμβριο του 2009 είχε ανακοινώσει σε συγγενικά του πρόσωπα ότι αναχωρεί για μόνιμη εγκατάσταση στο Αμστερνταμ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως εκτιμούσαν ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και γι΄ αυτό τους τελευταίους μήνες είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του στην Αθήνα. Ωστόσο βρέθηκαν στα ίχνη του μετά την ανάλυση κλήσεων από τις τηλεκάρτες των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού. Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Με τα χίλια πρόσωπα

Γεννήθηκε το 1980 και διέμενε στο Παλαιό Φάληρο. Δήλωνε ιδιωτικός υπάλληλος, όμως παραμένει άγνωστο το πού και πότε είχε εργαστεί.

Οι αστυνομικοί τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο με τα χίλια πρόσωπα»- μετρ στις μεταμφιέσεις και στις πλαστογραφήσεις εγγράφων. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είχε την επιμελητεία της ένοπλης ομάδας. Παρήγαγε περίπου 50 πλαστές ταυτότητες με βάση κλεμμένα έγγραφα, νοίκιαζε γιάφκες, κατηύθυνε τη μεταφορά οπλισμού κτλ. Παλαιότερα είχε ερευνηθεί αν συμμετείχε σε εμπρηστικές επιθέσεις στο Παλαιό Φάληρο και σε άλλες περιοχές.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 εντοπίστηκε παλαμικό αποτύπωμά του στο μπάνιο του διαμερίσματος του Χαλανδρίου. Η Αστυνομία θεωρεί ότι ήταν αυτός που αγόραζε τις χύτρες ταχύτητας που χρησιμοποιούσαν οι «Πυρήνες» στις βομβιστικές επιθέσεις τους.

Μέσα στο σπίτι του Χαλανδρίου, η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε μια απόδειξη αγοράς χυτρών ταχύτητας από πολυκατάστημα της Αθήνας στην οποία αναγράφονταν η ημερομηνία και η ώρα της συναλλαγής. Οι αστυνομικοί στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του καταστήματος διέκριναν τη φιγούρα του 30χρονου κατηγορουμένου.

ΣΤΕΛΛΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πλήρωσε τη σχέση της

Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Ο πατέρας ήταν συνιδιοκτήτης καφετέριας στην περιοχή του Χίλτον, όπου εργάζονταν η ίδια και η μητέρα της. Φίλοι της μιλούν για «ένα αγαπητό κορίτσι που δεν έδινε καμιά αφορμή». Είχε δραστηριοποιηθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά ουδέποτε είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω της προσωπικής σχέσης της με τον Κωνσταντίνο Σακκά. Πριν από έναν χρόνο νοίκιασε με τη βοήθεια της μητέρας της το διαμέρισμα στην Καλλιθέα, μέσα στο οποίο βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΠ
Ο πρέσβης, ο αόρατος και ο «κοριός»

Οι συλληφθέντες στις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του προηγούμενου Σαββατοκύριακου οδηγούνται έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων

Ενας διπλωμάτης καριέρας και ένας αστυνομικός «της πιάτσας»,κατά το κοινώς λεγόμενο,αποτελούν το ηγετικό δίδυμο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Ο ελληνικός «Μεγάλος Αδελφός» μάλλον κάνει… υπερωρίες τον τελευταίο χρόνο καταγράφοντας κινήσεις και συνομιλίες κακοποιών αλλά και τρομοκρατών,όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες συλλήψεις.Διπλωμάτης καριέρας,με θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με ειδικές αποστολές στη Βαγδάτη για πετρελαϊκές συμφωνίες με τονΣαντάμ Χουσεΐν και με μεγάλη εμπειρία στα μυστικά της διπλωματίας αλλά και στα δεδομένα της μυστικής διπλωματίας.Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το προφίλ του κ. Κ.Μπίκα, διοικητή της ΕΥΠ από τον Οκτώβριο του 2009.«Γνωρίζει τον κόσμο,ξέρει τι πρέπει να λέει και τι πρέπει να ακούει»έλεγαν γι΄ αυτόν κυβερνητικά στελέχη όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του.

Ανθρωπος-κλειδί στη συνεργασία ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.θεωρείται δικαίως ο Α΄ υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Φ. Παπαγεωργίου. Συνάδελφοί του τον χαρακτηρίζουν«αόρατο άνθρωπο»της Αντιτρομοκρατικής στην οποία έχει υπηρετήσει 25 χρόνια.Τον αποκαλούν«εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής τρομοκρατίας»καθώς από το 1982 είχε τεθεί στο κυνήγι της. Το 2002 ήταν στην ομάδα «κρούσης» για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».Μετά το 2004 περιθωριοποιήθηκε και τον Μάιο του 2009 παραιτείται από την ΕΛ.ΑΣ.αναλαμβάνοντας τη θέση του προϊσταμένου ασφαλείας μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.Λίγους μήνες μετά δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για τη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ.Ηταν αρκετό για να επιστρέψει και σε λίγους μήνες βοήθησε στην εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πολύχρονες εκτιμήσεις του ότι η «ομάδα Μαζιώτη» αποτελούσε την οργάνωση.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Ενας υπερσύγχρονος «κοριός» μέσα σε βαλίτσα καταγράφει συνομιλίες και λύνει γρίφους για την ΕΛ.ΑΣ.Το γνωστό πλέον «βαλιτσάκι» ανήκει στην ΕΥΠ και έχει χρησιμοποιηθεί για την εξιχνίαση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.Για τη χρήση του ενημερώνεται πρώτα ο διοικητής της ΕΥΠ ο οποίος δίνει το «πράσινο φως» αφού προηγουμένως το εγκρίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Το σύστημα GSΜ-ΧΡ αποκτήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Syborg μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Εχει δυνατότητα παρακολούθησης περισσότερων από 1.500

κινητών,σταθερών και δορυφορικών τηλεφώνων, καθώς και καταγραφής μηνυμάτων (SΜS και ΜΜS),τηλεδιασκέψεων, φαξ,συνδιαλέξεων Διαδικτύου και e-mail χωρίς τη συνδρομή των αντίστοιχων εταιρειών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ