Για υπουργικές παραινέσεις μέσω ειδικών σεμιναρίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του Δημοσίου έκανε λόγο χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των «δομημένων», ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ, ενός εκ των αγοραστών του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, κ. Δ. Μυρογιάννης . Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ότι διοργανώνονταν «διάφορα σεμινάρια» από το υπουργείο Απασχόλησης επί των ημερών του κ. Σ. Τσιτουρίδη κατά την περίοδο που προηγήθηκε των αγορών δομημένων ομολόγων παρουσία μάλιστα του ιδίου του υπουργού καθώς και του ειδικού γραμματέα, τότε, κ. Ευγ. Παπαδόπουλου . Στο επίμαχο σεμινάριο-ημερίδα «που έγινε τότε και που γινόταν κατά τακτά χρονικά διαστήματααυτό που υπήρχε σαν αίσθηση ήταν:“μην αφήνετε τα λεφτά στην Τράπεζα της Ελλάδος, που δεν δίνει τόκο, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζουμε τίποτα σαν κράτος, αλλά δώστε τα κάπου που να μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη περιουσία το Ταμείο”» είπε ο κ. Μυρογιάννης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «την ίδια άποψη είχαν και οι συνδικαλιστές, οι οποίοι ήρθαν και μας βρήκαν παραμονές και φώναζαν- μόνο που δεν χειροδίκησαν κιό λας- γιατί τα χρήματα τα έχουμε στην τράπεζα».

Σύμφωνα με τον κ. Μυρογιάννη όταν ζητήθηκε από το ΤΣΕΥΠ σχετική ενημέρωση για τα ομόλογα του Δημοσίου «μας είχαν πει τότε από το υπουργείο ότι είναι η καλύτερη τοποθέτηση». «Βεβαίως, τότε κανείς μας δεν ήξερε τι είναι δομημένο, τι είναι αδόμητο. Δεν τα ξέραμε αυτά» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι κατόπιν όλων τούτων έφτασε στα ταμεία η έγγραφη πρόταση της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» η οποία προωθούσε την αγορά του δομημένου ομολόγου «το οποίο κρίναμε όλοι μέσα σε δέκα λεπτά στο συμβούλιο ότι ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει» . Επίσης κατέθεσε ότι ο κ. Σοφ. Πρινιωτάκης διαχειριζόταν τα αποθεματικά του Ταμείου επί μία δεκαετία χωρίς να υπάρχει κάποια σύμβαση.

Σημειώνεται ότι δεν προσήλθε χθες να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ κ. Π. Δεμέστιχας η σχέση του οποίου με τον προφυλακισμένο συνιδιοκτήτη της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» κ. Γ. Αποστολίδη επιβεβαιώθηκε (και) από τον πρώην υπουργό της ΝΔ κ. Ι. Παλαιοκρασσά. Οπως κατέθεσε χθες ο τελευταίος στην Εξεταστική Επιτροπή, τον Απρίλιο του 2006 τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κκ. Αποστολίδης και Δεμέστιχας, γνώριμοι του ιδίου από παλαιότερα (ο πρώτος ως τραπεζίτης και ο δεύτερος ως συνδικαλιστής στην ΠυρΚαλ), και του πρότειναν την ίδρυση της τράπεζας Synergy Βank με συμμετοχή της «Ακρόπολις», ύψους 10 εκατ. ευρώ και πρόεδρο εκείνον, κάτι που αποδέχθηκε, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δεμέστιχα. Τρεις μήνες μετά ο κ. Δεμέστιχας διορίστηκε πρόεδρος του Ταμείου των φαρμακοποιών από τον κ. Τσιτουρίδη, πράγμα που σύμφωνα με βουλευτές του ΠαΣοΚ θέτει ένα αμείλικτο ερώτημα: «Ολα τα παραπάνω ήταν σατανική τύχη ή κεντρικός σχεδιασμός;».