Σε αύξηση των δόσεων για την καταβολή του ειδικού προστίμου των ημιυπαιθρίων προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη αναμένεται σύντομα συμπληρωματική νομοθετική ρύθμιση, η οποία ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του σε περισσότερες δόσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα η καταβολή του προστίμου μπορεί να γίνει σε έξι ισόποσες δόσεις και συζητείται η αύξησή τους σε οκτώ ή δέκα. Ακόμη αναμένεται παράταση ως το τέλος του έτους της ημερομηνίας για την ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων στα πολεοδομικά γραφεία, η οποία λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν τίθεται προς το παρόν, όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, θέμα παράτασης της υποβολής των αιτήσεων στις πολεοδομίες πέραν της 28ης Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις ως την περασμένη Παρασκευή είχαν ξεπεράσει τις 147.000. Κατά μέσον όρο οι 3.200

αιτήσεις που κατατίθενται κάθε ημέρα έχουν προκαλέσει έμφραγμα στις υποστελεχωμένες πολεοδομικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Αθηναίων δέχονται περί τις 8.000

αιτήσεις την ημέρα. Υπάρχουν πολεοδομίες στις οποίες μηχανικοί και πολίτες περιμένουν στην ουρά από τα χαράματα για να πιάσουν σειρά.

Γι΄ αυτό πολλοί μηχανικοί έχουν οργανώσει γραφεία ειδικευμένα στην υποβολή δηλώσεων και προσφέρουν πλήρες πακέτο το οποίο περιλαμβάνει από τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών ως την κατάθεση της αίτησης.

Οπως ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, στο τέλος του έτους υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 285.000 και θα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται και από το μνημόνιο.

Πριν από λίγες μέρες, εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες άλλη μία εγκύκλιος η οποία ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιστραφούν τα ειδικά πρόστιμα στις περιπτώσεις που ξεπέρασαν το ποσό που προβλεπόταν. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται για τη διόρθωση του λάθους στην τράπεζα όπου κατέβαλε το ποσό, προσκομίζοντας όταν χρειάζεται, το σωστό φύλλο υπολογισμού του ειδικού προστίμου από την Πολεοδομία.

Ενιαία αρχιτεκτονική ανά δήμο
Με νέα ρύθμιση η οποία θα θέτει κανόνες στην επέκταση των πόλεων σχεδιάζει να επιλύσει το ΥΠΕΚΑ χρονίζοντα πολεοδομικά προβλήματα. Οπως είπε χθες ο κ. Σηφουνάκης «δεν μπορεί ένας δήμος με Χ έκταση να ζητάει επέκταση 7Χ». Ο κ. Σηφουνάκης μίλησε και για την ανάγκη αναγνώρισης της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας ανά δήμο. Πρόκειται να ξεκινήσει καταγραφή στους 325 νέους δήμους ώστε στη συνέχεια το υπουργείο να θέσει τους μορφολογικούς κανόνες στη δόμηση. «Δεν μπορεί να βλέπεις ένα σαλέ στον κάμπο της Λάρισας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Για το Κτηματολόγιο τόνισε ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα έχουν ανατεθεί οι μελέτες για τη β΄ φάση κτηματογράφησης, οι οποίες έχουν καθυστερήσει περίπου δύο χρόνια.

Τόνισε μάλιστα ότι τα λάθη σε υποθέσεις του Κτηματολογίου τα οποία σήμερα διορθώνονται μόνο μέσω της δικαστικής οδού, θα πρέπει να επιλύονται με μια διοικητική πράξη.

Ερωτηθείς για τα αυθαίρετα δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να δώσει μία απάντηση. Για το πάρκο στο Ελληνικό δήλωσε αστειευόμενος ότι θα προχωρήσει με… fast track, συμπλήρωσε ωστόσο ότι στα 8.000 στρέμματα ελεύθερων χώρων, από το Τουρκολίμανο ως το Ελληνικό, χωράνε χώροι αναψυχής, πολιτισμού και άλλες χρήσεις οι οποίες θα αποφέρουν έσοδα για τη δημιουργία και συντήρησή τους.

Οσο για την τροπολογία που αφορά τη «διπλή ανάπλαση» Βοτανικού- Αλεξάνδρας, αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Ηπια ανάπλαση στην παραλία του Αγίου Κοσμά
O λοκληρώθηκε χθες η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης 17 στρεμμάτων στην παραλία του Αγίου Κοσμά, εκεί όπου τον περασμένο Μάιο κατεδαφίστηκε συμβολικά το νυχτερινό κέντρο Φαντασία, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη. Το έργο περιλαμβάνει ήπιες διαμορφώσεις, όπως μονοπάτια πρόσβασης των επισκεπτών στην παραλία και το πρώτο τμήμα του μεγάλου παραλιακού ποδηλατικού άξονα. Ακόμη προβλέπονται αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, δημιουργία ενός μικρού υπαίθριου θεάτρου, χώροι για ξεκούραση, καμπίνες εξυπηρέτησης λουομένων, χώροι υγιεινής κ.ά. Το έργο, προϋπολογισμού 405.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου (στο οποίο έχει ενσωματωθεί το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων- ΕΤΕΡΠΣ) και αναμένεται να εκτελεστεί εντός του επόμενου εξαμήνου.