Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η «υπέρτατη δύναμη» η οποία δεν αφήνει την Ελλάδα και την Τουρκία να προχωρήσουν σε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου. Αυτό ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς τον κούρδο συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ και τον τούρκο συνθέτη Ζουλφού Λιβανελί , ο κ. Μίκης Θεοδωράκης .

Στην τρισέλιδη επιστολή του, ο διάσημος έλληνας συνθέτης διαπιστώνει, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατ΄ αρχήν ότι παρά «τις συνεχείς επαφές, τα ζεϊμπέκικα των υπουργών και τις κουμπαριές των πρωθυπουργών, στην ουσία δεν έχει επιτευχθεί η παραμικρή πρόοδος, τουλάχιστον ως προς τα μεγάλα θέματα» (Αιγαίο, Κύπρος).

Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτιέται γιατί γίνονται όλες αυτές οι συναντήσεις αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τη στάση της; Και αναφέρει: «Τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε εκτός από το ότι επάνω και από τις κυβερνήσεις υπάρχει μία υπέρτατη δύναμη που κινεί τα νήματα και μια μέρα επιδιώκει να μας φέρει κοντά και την άλλη να μας κάνει εχθρούς; Και ποια άλλη μπορεί να είναι η δύναμη αυτή εκτός από τις ΗΠΑ;».

Κατά τον διάσημο συνθέτη, αν αυτά τα κοιτάσματα υπάρχουν θα έπρεπε να είναι από μόνα τους λόγος συνεργασίας των δύο χωρών. Διαφορετικά, οι «δυνάμεις του Χάους», όπως τις χαρακτηρίζει, αλωνίζουν χωρίς εμπόδια. «Πρέπει τουλάχιστον αυτοί που είναι γείτονες να σταματήσουν τις διαφορές τους, για να σχηματίσουν όλοι μαζί σύνολα κρατών που πιστεύουν στην ειρήνη, στο διεθνές δίκαιο και στην ανεξαρτησία των λαών» καταλήγει.