Ως τις 9.30 το βράδυ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή 7 Νοεμβρίου θα έχει σχηματισθεί και θα δημοσιοποιηθεί η εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες και στους πέντε μεγαλύτερους δήμους (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Πειραιώς και Ηρακλείου Κρήτης). Αυτό προβλέπει η μία από τις πέντε καινοτομίες που υιοθέτησε για τις δημοτικές εκλογές η SingularLogic, η οποία υποστηρίζει με τα συστήματα και τις λύσεις πληροφορικής τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας από το 1981.

Οπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Καρακαδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σε χθεσινή παρουσίαση των καινοτομιών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, η δημοσιοποίηση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος θα επιτευχθεί μεταξύ 9 και 9.30 το βράδυ μέσω ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 20% των εκλογικών τμημάτων με τη βοήθεια του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRΤ 2Χ2).

Για πρώτη φορά εφέτος η χρήση του SRΤ 2Χ2 θα γίνει σε δύο διακριτές εκλογικές διαδικασίες (περιφερειακές και δημοτικές) και σε δύο κύκλους εκλογών (επαναληπτικές, όπου αυτό χρειαστεί). Πρόκειται για τα ειδικά κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και στις 13 περιφέρειες και στους πέντε μεγάλους δήμους. Στις άλλες καινοτομίες περιλαμβάνονται η βελτιωμένη τηλεοπτική και ιντερνετική απεικόνιση της στήριξης των υποψηφίων, καθώς και η ανάπτυξη εξειδικευμένης εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά, όπου οι πολίτες για πρώτη φορά θα έχουν στη διάθεσή τους τη λίστα των υποψηφίων 10 ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς και πρόσβαση στα εκλογικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο.

Αλλες δύο τεχνολογικές λύσεις προέρχονται από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Πρόκειται για τη νέα δικτυακή πύλη «Διαφάνεια», στην οποία καταγράφεται η εξέλιξη των εσόδων, των δαπανών και των πληρωμών συνδυασμών και υποψηφίων. Η άλλη λύση αφορά τον επανασχεδιασμό του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί στις εκλογές ώστε να είναι συμβατό με τη νέα διοικητική δομή (νέες συνενώσεις δήμων, περιφέρειες κτλ.) που καθορίζει ο «Καλλικράτης».