Δραματική χαρακτηρίζεται η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που προσφεύγουν καθημερινά στα συσσίτια της Εκκλησίας. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι Ελληνες αυξήθηκαν δραματικά» τονίζει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο διευθυντής Οικονομικών του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης . «Η αναλογία είναι πλέον σχεδόν ίδια με τους μετανάστες» προσθέτει «καθώς υπάρχουν ανάγκες για την εξεύρεση δουλειάς, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης, στέγασης και παροχής βασικών ειδών πρώτης ανάγκης».

Χθες η Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε την άμεση λήψη μέτρων. Ο εισηγητής του θέματος, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επισήμανε ότι «η ενορία δεν μπορεί να παραμείνει τόπος όπου συναντιόμαστε κάθε Κυριακή για την εκπλήρωση των θρησκευτικών μας καθηκόντων. Εχουμε χρέος να την αναδείξουμε σε ζωτική εστία προσφοράς πνευματικού έργου και φιλανθρωπικής φροντίδας, που θα λειτουργήσει όχι ως υπηρεσία σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αλλά συνεχώς ως το ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας».

Η αύξηση των συσσιτίων σε δεκάδες ενορίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. «Από τις αρχές Σεπτεμβρίου προσφέρουμε 110 μερίδες καθημερινά.Το επόμενο διάστημα θα τις αυξήσουμε σε 180. Το φαινόμενο είναι τραγικό και δυστυχώς εμφανίζονται όλο και περισσότεροι Ελληνες που ζητούν βοήθεια» δηλώνει ο Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, εφημέριος του Ναού του Αγίου Παντελεήμονος.

«Με κανένα κόμμα»
«Δεν είμαι ταυτισμένος με κανένα πολιτικό κόμμα. Εχω σχέσεις με πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα,τις οποίες καλλιεργώ και αξιοποιώ προκειμένου να προωθήσω τα αιτήματα της Εκκλησίας» δήλωσε χθες στους αρχιερείς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απαντώντας στους μητροπολίτες οι οποίοι του επισήμαναν ότι με τη στάση του κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι καλύπτει και στηρίζει την κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε η άρνηση του κ. Ιερωνύμου να τοποθετηθεί δημόσια η Εκκλησία σε ζητήματα όπως η οικονομική κρίση, το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλα θέματα που έχουν εγερθεί το τελευταίο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας στηλίτευσε το φαινόμενο του γάμου των ομοφυλοφίλων και αναφέρθηκε σε αυτόν της ισλανδής προέδρου με τη σύντροφό της όπου παρέστη, όπως σημείωσε δηκτικά, προτεστάντης θρησκευτικός λειτουργός.

Στο μεταξύ, οι ιεράρχες αποφάσισαν να παραπέμψουν το θέμα της μελέτης των σχολικών βιβλίων στην επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια σημεία επιχειρείται η, κατ΄ αυτούς, αποχριστιανοποίηση της ελληνικής παιδείας. Με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να μετατραπεί σε προαιρετικό το μάθημα των Θρησκευτικών και γιατί θα πρέπει να αποδυναμώνεται το μάθημα της Ιστορίας με την αφαίρεση των κεφαλαίων για το Βυζάντιο και την ελληνική επανάσταση. Χθες πάντως η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» .

Και συμβουλές προς μελλονύμφους
Τ η δημιουργία ειδικών συναντήσεων μελλονύμφων πρότεινε στους αρχιερείς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. «Πρέπει να δίνουμε στα νέα παιδιά ελπίδα. Χρειάζονται στήριγμα. Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος. Στην πρόταση μάλιστα που κατέθεσε στην Ιεραρχία επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι «η συνάντηση μελλονύμφων με τον επίσκοπο με αφορμή την επίδοση της άδειας τελέσεως του γάμου τους». Ο ίδιος έχει δημιουργήσει στον Βόλο μια αντίστοιχη κίνηση και συναντά κάθε φορά τους μελλονύμφους. Επίσης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος έχει δημιουργήσει ειδική ομάδα για τα έγγαμα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να αποφευχθούν τα διαζύγια.