Μάγκνουμ 45άρια, οπλοπολυβόλα ούζι και Καλάσνικοφ εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κρήτη και μπορεί οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί αν διαθέσει από 1.500 ως 3.000 ευρώ. Παρά τις διακηρύξεις και τις δεσμεύσεις όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Δημόσιας Τάξης, η παράνομη οπλοκατοχή συνεχίζει να ανθεί, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Εξακολουθεί να είναι τόσο εύκολη η οπλοκατοχή στην Κρήτη;» ρώτησαν οι νεοφώτιστοι σύμβουλοι στο υπουργείο. Η απάντηση ήταν: «Ναι, αφού δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα για να σταματήσει η παράνομη εμπορία όπλων και πυρομαχικών στη Μεγαλόνησο» .

Ο νέος (με εμφανή μάλιστα κρητική προφορά) υφυπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Οθωνας ανέλαβε και αυτός το δύσκολο έργο της εξαφάνισης ή έστω του περιορισμού της οπλοφορίας: «Στόχος μου όταν φύγω από το υπουργείο είναι οι άδειες οπλοφορίας να είναι λιγότερες απ΄ αυτές που βρήκα» έλεγε ο υφυπουργός στους συνεργάτες του, ανακαλύπτοντας παράλληλα ότι δεκάδες χιλιάδες όπλα και εκατομμύρια σφαίρες αγοράζονται στη μαύρη αγορά σε μια περιοχή όπου το λαθρεμπόριο ανθεί.

Στη σύσκεψη η προσοχή όλων εστιάστηκε στο Ρέθυμνο (στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται και τα Ζωνιανά)

και σε συνεργασία με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου αποκαλύφθηκαν τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία: Οι νόμιμες άδειες οπλοφορίας είναι 96 ακριβώς. Ηταν μέχρι πρότινος 97, αλλά αφαιρέθηκε προσφάτως η μία με απόφαση του εισαγγελέα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά δηλαδή τον σχηματισμό κυβέρνησης από το ΠαΣοΚ, είχαν υποβληθεί άλλες 70 αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας. Από αυτές εγκρίθηκαν μόνον… δύο και η έγκρισή τους έγινε με αυστηρές διαδικασίες, αφού το τελικό ΟΚ δεν το έδωσε μόνον η Αστυνομία, αλλά και ο εισαγγελέας, ψυχολόγοι κτλ. Στόχος οι άδειες να μειωθούν σε πρώτη φάση στο 50%, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές άδειες οπλοφορίας που δόθηκαν θα αφαιρεθούν. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι άδειες οπλοφορίας δίνονταν… ρουσφετολογικά. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, ορισμένα στελέχη κομμάτων πήραν άδειες.

Τριφύλλι, όπλα και πυρομαχικά
Οι αστυνομικοί διευθυντές της Κρήτης περιέγραψαν και μερικά παράδειγμα για το πώς γίνεται η παράνομη εισαγωγή όπλων στο νησί. Οι ενδιαφερόμενοι προτιμούν να προμηθεύονται παρανόμως τα όπλα τους από την Αλβανία. Οπως ειπώθηκε «καταστρώνουν» μεταφορές με μισθωμένα φορτηγά για την εισαγωγή τριφυλλιού από τη γειτονική χώρα και ανάμεσα στο τριφύλλι κρύβουν και τα όπλα. Τέτοιου είδους μεταφορές… τριφυλλιού έχουν εντοπίσει πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές της Κρήτης και ως σήμερα έχουν κατασχέσει δεκάδες όπλα. Ενας άλλος τρόπος είναι η μεταφορά όπλων μέσω ψαροκάικων, που συνήθως ελλιμενίζονται σε απομακρυσμένα λιμανάκια…