Η έξοδος από την οικονομική κρίση φαίνεται ότι αποκτά «γαλλικό άρωμα». Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Figaro», η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποφασίσει να στραφεί σε γάλλους οικονομολόγους και συμβούλους προκειμένου να προωθήσει μια σειρά προγράμματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τον τραπεζικό τομέα και το δημόσιο χρέος. Τέσσερα είναι τα πρόσωπακλειδιά στον σχεδιασμό αυτόν. Πρόκειται για τον Ματιέ Πιγκάς, κορυφαίο τραπεζίτη του ομίλου Lazard, τον Ντανιέλ Κοέν, οικονομολόγο που επίσης εργάζεται στον όμιλο αυτόν, τον Μποντουάν Προ, διευθύνοντα σύμβουλο της Βanque Νationale de Ρaris (ΒΝΡ), και τον Ζακ Αταλί, οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Με τους κκ. Αταλί και Κοέν συναντήθηκε επίσης πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αταλί ενδέχεται να αναλάβει σύντομα θέση συμβούλου κατά το πρότυπο του Τομάζο Παντόα Σκιόπα. Η ΒΝΡ, η οποία ανέλαβε και τη διοργάνωση του roadshow του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι, θα έχει σημαντικό ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές διάστημα σε τομείς όπως οι μεταφορές. Οσο για τη Lazard, η οποία έχει ενεργοποιηθεί ήδη από τον περασμένο φθινόπωρο σε θέματα όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχει ήδη αναλάβει μαζί με την Deutsche Βank και την ΗSΒC να εκπονήσει μελέτη με εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και παράλληλα λειτουργεί από τις αρχές του 2010 ως σύμβουλος της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Στην όλη υπόθεση υπάρχουν πάντως ορισμένες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Αλλωστε, απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς γραφτεί και στον γαλλικό Τύπο αναφέρουν ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Στρος-Καν που πρότεινε στην Αθήνα να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Lazard όταν στα τέλη του 2009 άρχισε η κυβέρνηση Παπανδρέου να συνειδητοποιεί την έκταση της οικονομικής κρίσης. Ο σημερινός επικεφαλής του ΔΝΤ είχε μάλιστα μακροχρόνιους δεσμούς με τη Lazard και ο κ. Πιγκάς υπήρξε συνεργάτης του όταν ο κ. Στρος-Καν θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον ο κ. Κοέν, επίσης εργαζόμενος στη Lazard και άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, γνώριζε πολύ καλά την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία εκτιμούσε τις ικανότητές του όταν εργαζόταν ως υπουργός Οικονομίας.