Από ηθοποιός έγινε ακτιβίστρια. Και από ακτιβίστρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων… σύμβουλος υπουργού. Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιστρέφει σήμερα σε ένα πιο φυσικό για εκείνη χώρο, αυτόν της τηλεόρασης, έστω και από τη θέση της παρουσιάστριας εκπομπής με κοινωνικό περιεχόμενο και όχι από εκείνη της πρωταγωνίστριας σε κάποιο σίριαλ. Η κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ σίγουρα δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση σε όλα τα πεδία ενασχόλησής της – ηθοποιία, τηλεόραση αλλά και πολιτική-, ενώ μοιάζει εξίσου μαθημένη στο να προκαλεί αντιδράσεις με την ίδια την πορεία της.

Λίγες ημέρες μετά τον ανασχηματισμό δηλώνει ότι «βρίσκομαι σε άδεια» και ότι ετοιμάζεται για την παρουσίαση μιας νέας εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, με τίτλο «Φυλές της Αθήνας». Μιλάει για το πώς πέρασε την πύλη του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, την εμπειρία της στη θέση «συμβούλου υπουργού», αλλά και για το πώς αντιμετώπισε σειρά δημοσιευμάτων που με τον διορισμό της ανέσυραν παλαιότερες γυμνές φωτογραφίες της συνοδευόμενες από πικάντικα σχόλια. «Θα συνεχίσω να δονκιχωτίζω» απαντά με φανερό σνομπισμό προς τους επικριτές της και προσθέτει ότι δεν παίζεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνεις καριέρα στην πολιτι κή. Κατά διαστήματα επισκεπτόταν βουλευτές και υπουργούς, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στο θέμα των μεταναστών και των κέντρων κράτησής τους. Τον Αύγουστο του 2009, μαζί με άλλους ακτιβιστές, βρέθηκε στο κέντρο κράτησης της Λέσβου και φώναζε «Να κλείσει η Παγανή». Δύο μήνες αργότερα, συναντήθηκε με τον κ. Σπύρο Βούγια στον οποίο παρουσίασε τις εκθέσεις που είχε ετοιμάσει. Επειτα, ήρθε το τηλεφώνημα να αναλάβει σύμβουλός του, όπως διηγείται.

«Στην αρχή μου φάνηκε σαν ανέκδοτο. Αλλά μετά κατάλαβα ότι σοβαρολογούσαν. Δέχθηκα. Από τη στιγμή που σου δίδεται η δυνατότητα να προσπαθείς να αλλάξεις κάτι από μέσα, αν δεν το κάνεις, τότε γίνεσαι συνένοχος με αυτούς που πριν είχες καταγγείλει» λέει σήμερα στο «Βήμα». Τότε ήταν που ήρθαν τα πρώτα αρνητικά σχόλια. Αρχικά μέσω μηνυμάτων στο προφίλ που διατηρεί στο Facebook και μέσω σχολίων σε αρκετά ιστολόγια. «Με έβριζαν όλοι. Οι αριστερές οργανώσεις γιατί είχα “πουληθεί στο σύστημα”. Οι Ακροδεξιοί με χαρακτήριζαν “ντροπή” για την πολιτεία και οι Κεντρώοι αναρωτιούνταν τι δουλειά έχω εκεί» εξιστορεί. Σε ιστολόγια και εφημερίδες δημοσιεύτηκαν γυμνές φωτογραφίες από παλαιότερη συνέντευξή της ως ηθοποιού σε ανδρικό περιοδικό. « Εχω επί ένα χρόνο πονοκέφαλο. Με επηρέασαν όλα αυτά και φυσικά στεναχωριόμουν. Αν δεν στεναχωριέσαι, τότε κάτι δεν πάει καλά. Εχεις αρχίσει να αλλοιώνεσαι. Αισθανόμουν να πνίγομαι από αδικία» θυμάται σήμερα .

Δηλώνει κατηγορηματικά ότι κάποιοι κρύβονταν πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα και ότι τους γνώριζε: «Οι εφημερίδες το έκαναν για να πουλούν φύλλα και παράλληλα ήμουν πολύ εύκολος πολιτικός στόχος. Ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ότι τα σχόλια στο Διαδίκτυο προέρχονταν από οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες του ακροδεξιού χώρου» τονίζει και προσθέτει ότι «οι διαχειριστές αρκετών μπλογκείναι εντεταλμένοι ακροδεξιών ομάδων και δεν πρόκειται για πραγματικούς αγανακτισμένους πολίτες που απλώς εκφράζουν την άποψή τους».

Και το ξένο επίθετό της, από τον σύρο πατέρα της, έγινε αφορμή για σχόλια. «Δεν κινήθηκα νομικά εναντίον τους, επειδή ξέρω ποια είμαι. Και διότι θα τροφοδοτούσα αυτή την κατάσταση· και εξάλλου πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα ακυρώνονταν από μόνοι τους, όπως και έγινε. Δεν είχα πρόβλημα να με κρίνουν για τη δουλειά μου. Αλλά δεν το έκαναν».

ΕΚΠΟΜΠΗ
«Δεν επηρεάζω στελέχη της ΕΡΤ»
Η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού βρίσκει την κυρία Αλ Σάλεχ να τονίζει ότι «θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να σταματήσει η ξενοφοβία», ενώ προετοιμάζεται για την εκπομπή που θα παρουσιάζει και εγκρίθηκε από την ΕΡΤ. Ισχυρίζεται ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο μια εταιρεία παραγωγής τής πρότεινε να συμμετέχει σε μια πρόταση για εκπομπή στην κρατική τηλεόραση με θέμα τους μετανάστες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες την ενημέρωσαν ότι η πρότασή της είχε εγκριθεί και ρωτήθηκε αν ακόμη ενδιαφερόταν. Απάντησε τότε ότι την ενδιαφέρει κυρίως η δουλειά της στο υπουργείο. Η ημέρα για την τελική της απάντηση ήταν η προηγούμενη Τρίτη. Ηρθε ο ανασχηματισμός και τελικά δέχθηκε να υλοποιήσει την ιδέα που είχε προτείνει στην ΕΡΤ. Οι επικριτές της αναφέρουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η έγκριση της εκπομπής και η θέση της ως συμβούλου υπουργού. «Δεν είμαι τόσο καλά δικτυωμένη ώστε να επηρεάζω στελέχη της ΕΡΤ» απαντά η ίδια, αν και τονίζει ότι ακόμη δεν είναι βέβαιη αν θα αναλάβει την παρουσίαση της εκπομπής μετά τα σχόλια που έγιναν, αλλά ίσως αποφασίσει να συμβάλει μόνο στην πραγματοίησή της. Δηλώνει, πάντως, ότι «θα πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στην Αθήνα. Σε κοινότητες ανθρώπων που ζουν εδώ, προερχόμενοι από άλλες χώρες, με στόχο να γνωριστούμε καλύτερα. Διότιπιστεύωότι η βασική πηγή ρατσισμού είναι η άγνοια» λέει. «Τρομακτική η γραφειοκρατία στο υπουργείο»

Μ εγαλύτερος αντίπαλος για την κυρία Αλ Σάλεχ δεν ήταν πάντως τα σχόλια σε εφημερίδες και Διαδίκτυο. Αλλά η… γραφειοκρατία. «Είναι τρομακτική η γραφειοκρατία. Ενας μηχανισμός, θα έλεγε κανείς, στημένος για να μην προχωρούν τα πράγματα. Χάναμε ημερομηνίες για να πάρουμε ευρωπαϊκά “πακέτα” γιατί δεν προλάβαιναν να βάλουν υπογραφή όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί». Οσο διάστημα βρισκόταν στη θέση του συμβούλου του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει έγινε πολύ σημαντική δουλειά, ωστόσο αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης. Ανάμεσα στα «επιτεύγματα» για τα οποία καυχιέται χωρίς συστολή είναι οι ρυθμίσεις για το σύστημα παροχής ασύλου, η δημιουργία των Κέντρων πρώτης υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών και το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών.

Ωστόσο το Προεδρικό Διάταγμα για το άσυλο παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς χρειάζεται την υπογραφή ακόμη ενός υπουργού, την ώρα που τα εκκρεμή αιτήματα αγγίζουν τις 47.000.

Επίσης εντός των προσεχών ημερών ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν πιλοτικά τα πρώτα Κέντρα πρώτης υποδοχής σε Σάμο, Λέσβο και Εβρο. Εκκρεμεί, παράλληλα, η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για ζητήματα που αφορούν το καθεστώς παροχής ασύλου, την κατάσταση στα κρατητήρια, και όπως επισημαίνει η κυρία Αλ Σάλεχ η πιθανότητα καταδίκης μας είναι μεγάλη. Ακόμη στις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες πρόκειται να γίνει η παρουσίαση του νέου συστήματοςπαροχής ασύλου και ευελπιστεί να γίνει με πειστικό τρόπο από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να κατορθώσουμε να λάβουμε την οικονομική υποστήριξη για την υλοποίηση του σχεδίου και για να εξασφαλίσουμε την καθυστέρηση της παραπομπής της Ελλάδας στο δικαστήριο.

«Πρέπει να συνεχιστούν όσα ξεκινήσαμε. Δεν υπάρχει το περιθώριο της αναβολής, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα ζητήματα αυτά να περάσουν σε ένα άλλο υπουργείο και να τα “πιάσει” από την αρχή γιατί ως τότε θα έχουμε καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δηλώνει, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας. Συμπληρώνει ακόμη ότι, κατά τη γνώμη της, ως τώρα δεν υπήρξε πολιτική για το μεταναστευτικό, όχι μόνο διότι έτσι κληρονομήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά επειδή έτσι έμεινε από «προηγούμενες αντιλήψεις».