ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συστάσεις στους υπουργούς να μην ταυτιστούν με τα υπουργεία τους, αλλά με τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου απάντησε στις επικρίσεις των τελευταίων ημερών για την επιλογή να συνεδριάσει το πολυπληθές Υπουργικό Συμβούλιο εκτός έδρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο δαπανών. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την κυβέρνησή του ανοίγει ένας νέος κύκλος και ότι πλέον απαιτείται προσαρμογή στις συνθήκες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Κανένας ανασχηματισμός δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε μπορεί από μόνος του να δώσει λύσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε: «Η νέα δομή της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και εμπόδια από την ανεπαρκή διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και να δώσει λύσεις σε θέματα που χρειάζονται διυπουργική αντιμετώπιση».

Απευθυνόμενος στο σημείο αυτό στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τους ζήτησε να μην ταυτιστούν με τα υπουργεία τους, αλλά με τα προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής τους.

«Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, επαναδιατυπώνοντας ένα παλαιότερο σύνθημα, και επισήμανε στους υπουργούς: «Παράλληλα με τη μεγάλη μάχη που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε για να καταπολεμήσουμε το τέρας των ελλειμμάτων και του χρέους, αυτό που κληρονομήσαμε, θα ρίξουμε όλο και πιο πολύ το βάρος της προσπάθειάς μας στο ανθρώπινο δυναμικό και στην Παιδεία. Ποτέ μην ταυτιστείτε με το υπουργείο σας. Ταυτιστείτε με το πρόβλημα του πολίτη και πάντα ταυτιστείτε με το πώς το υπουργείο θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών, όχι των υπουργείων μας. Είμαστε μέρος της λύσης και δημιουργούμε τις δομές και τις πολιτικές ακριβώς για να δώσουμε λύσεις στον πολίτη».

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήρθαμε εδώ για να κάνουμε δουλειά και όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν καταλαβαίνει την εργώδη προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Μ εταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής «χάρη στη στήριξη, την ωριμότητα και τη σύνεση των πολιτών, που έβαλαν πλάτη στην πατριωτική αυτή προσπάθεια». Τόνισε όμως στο σημείο αυτό ότι σε καμία περίπτωση «δεν επιτρέπεται σε κανέναν η χαλάρωση και ο εφησυχασμός». Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη που έρχεται να ανατρέψει τη νοοτροπία που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες και συνδυάστηκε με μια τυπική παρουσία πρωθυπουργών και υπουργών στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έδωσε τον λόγο διαδοχικά στους υπουργούς Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο, Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, οι οποίοι μίλησαν για τον προγραμματισμό των υπουργείων τους σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.