Διαδικασίες διαζυγίου ξεκίνησαν από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά τη μάχη τακτικής για τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε ήδη ένας ανελέητος πόλεμος ευθυνών για την κάθοδο δύο ψηφοδελτίων στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η χθεσινή δημόσια κατάθεση υποψηφιότητας από τον κ. Αλ. Αλαβάνο και η απόφαση του ΣΥΝ να στηρίξει τον κ. Αλ. Μητρόπουλο πυροδοτούν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις όχι μόνο εντός της συμμαχίας αλλά και μέσα στην Κουμουνδούρου. Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή εμφάνιση Αλαβάνου με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, παρά τις εκκλήσεις των πρώην συντρόφων του, περιείχε όλα τα στοιχεία προαναγγελίας ενός νέου πολιτικού φορέα, τον οποίο πιθανότατα και θα ανακοινώσει επισήμως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Αλαβάνος κατέρχεται στις εκλογές του Νοεμβρίου «με διακινδύνευση», όπως είπε, φιλοδοξώντας να κάνει το άλμα προς την κεντρική πολιτική σκηνή για την παρουσίαση μιας εναλλακτικής λύσης για τη χώρα. Γι΄ αυτό άλλωστε, όπως είπε, η αξιοποίηση της Περιφέρειας γίνεται «για να επανεμφανιστεί η ελπίδα στη χώρα. Εκεί θα έχει δικαιωθεί και ολοκληρωθεί το έργο μας».

Η κίνηση Αλαβάνου σχολιάστηκε άμεσα από την Κουμουνδούρου, που λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του σημείωσε ότι αυτή αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και αντιμάχονται την πολιτική του ΔΝΤ και της τρόικας. «Ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή;» έγραφε η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, αφήνοντας ανοιχτή την απάντηση, δείχνοντας προς το ΠαΣοΚ. Παράλληλα ο ΣΥΝ κατέστησε σαφές ότι «μετά την εξάντληση όλων των δυνατών προσπαθειών για την ενιαία έκφραση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» στις προσεχείς εκλογές στην Περιφέρεια της Αττικής θα κινηθεί στη βάση της απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του. Οπως επαναλάμβαναν χθες, η απόφαση στη βάση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα ήταν στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Αλ. Μητρόπουλου.

Μαζί με τον κ. Αλαβάνο συστρατεύθηκαν τέσσερις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΠΟ, ΚΟΕ, ΚΕΔΑ και ΔΕΑ) που στηρίζουν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και στελέχη τους όπως ο κ. Ν. Γαλάνης έδειξαν την Κουμουνδούρου για τις ευθύνες διάσπασης της συμμαχίας. Μάλιστα εξέφρασε και εκτιμήσεις ακόμη και για διάσπαση του ΣΥΝ: «Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη ανήκει αποκλειστικά στην αυθαιρεσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝπου μέσα σε έναν χρόνο διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ αφότου διέσπασε τον ΣΥΝ για να τον οδηγήσει (ξανά επίσης) ή σε νέα διάσπαση ή σε μαζική αποστράτευση». Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόντες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ήταν και στελέχη του ΣΥΝ, από το Αριστερό Ρεύμα και την Αριστερή Ανασύνθεση.

Οι εκατέρωθεν επιθέσεις χθες έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας. Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΝ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Ν. Βούτσης μίλησε ευθέως για αντιπαραθετικό σχέδιο και κατηγόρησε για το ναυάγιο των προσπαθειών ενωτικής λύσης τον κ. Αλαβάνο. «Φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει διότι η απόφαση που υπήρχε από τον Αλέκο ήταν ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να ενώσει και μόνο σ΄ αυτή τη θέση» σημείωσε.

Ωστόσο και εντός της Κουμουνδούρου οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας (Αριστερό Ρεύμα) που δεν αποδέχονται επ΄ ουδενί την υποψηφιότητα Μητρόπουλου διαμορφώνουν σκηνικό «μπαρουτοκαπνισμένο». Οπως έλεγαν στελέχη του Ρεύματος, δεν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες κοινά αποδεκτής λύσης, «όχι γιατί δεν υπήρχαν πρόσωπα αλλά γιατί δεν υπήρχε ισχυρή θέληση». Μάλιστα ακόμη και χθες το απόγευμα ο κ. Π. Λαφαζάνης επέμενε δημοσίως ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα για ενωτική διέξοδο. «Ολες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε και προέταξε ως πρόσωπο ενωτικής υπέρβασης την κυρία Νάντια Βαλαβάνη, την οποία είχε προτείνει, αν και, όπως είπε, «υπάρχουν κι άλλες λύσεις». Το βέβαιον είναι ότι το Ρεύμα περιμένει τις εξελίξεις, περιμένει να ξεκαθαριστεί το τοπίο για να τοποθετηθεί με δημόσια παρέμβαση αλλά και να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

«Αλέκο, μην το κάνεις!»
Μ ε βάση τις διεργασίες που έγιναν στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του κ. Αλαβάνου, στελέχη από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην ομάδα των «9» και δεν είχαν δεχθεί ούτε την υποψηφιότητα Αλαβάνου ούτε την υποψηφιότητα Μητρόπουλου επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Λαφαζάνη γιατί, όπως έλεγαν, θα μπορούσε να είναι εκείνος η «ενωτική λύση».

Από τις 9.00 το πρωί ως τις 12.00 χθες, οπότε είχε προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου του Μετώπου και του κ. Αλαβάνου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Βαλτετσίου εξελισσόταν ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων για ενωτική λύση ή κατ΄ άλλους τακτικών κινήσεων για το ποιος θα πάρει την ευθύνη να κλείσει την πόρτα. Τα τελευταία χιλιόμετρα των προσπαθειών συνοδεύτηκαν από το μαρσάρισμα της μηχανής του στελέχους της ΑΚΟΑ κ. Γερ. Μπαλαούρα, ο οποίος είχε πίσω στη σέλα το γνωστό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα κ. Δ. Παπαχρήστο. Τι είχε γίνει; Από το πρωί βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων όλες οι συνιστώσες. Εκεί ήταν και τα πρόσωπα-«σωσίβια»: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας (δεύτερη επιλογή του ΣΥΝ εφόσον γινόταν ομοφώνως δεκτή, πρώτη για την ΑΚΟΑ και τις συνιστώσες που δεν ήθελαν ούτε Μητρόπουλο ούτε Αλαβάνο) και η κυρία Νάντια Βαλαβάνη (προτεινόμενη από τον κ. Λαφαζάνη και με τη θετική ανταπόκριση του κ. Αλαβάνου ως μόνη περίπτωση για να κάνει πίσω). Το αδιέξοδο συνεχιζόταν όταν από την ΑΚΟΑ προτάθηκε να συζητηθεί για υποψήφιος ο παρών στη συνεδρίαση κ. Λαφαζάνης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν δέχεται. Φάνηκε όμως ότι όλες οι συνιστώσες αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Βούτσης τον αποδέχονταν. Ωστόσο η συζήτηση συνεχιζόταν για μια υποψηφιότητα που δεν υπήρχε και ο «υποψήφιος» που ήταν παρών δεν ήθελε να είναι υποψήφιος και μάλιστα σε μια κίνηση στο «παρά πέντε». Μένοντας ανοιχτή η συζήτηση ο κ. Μπαλαούρας και ο κ. Παπαχρήστος ανέλαβαν την «αποστολή» να τρέξουν στην οδό Ακαδημίας για να πουν στον κ. Αλαβάνο ότι το όνομα «Λαφαζάνης» συγκεντρώνει την αποδοχή όλων. Ενημέρωσαν τον κ. Αλαβάνο την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα αλλά εκείνος απάντησε: «Ο κύβος ερρίφθη» . Και προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.