Μετά την άκαρπη πρωϊνή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής με τον συνδυασμό «Ελεύθερη Αττική».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να τοποθετηθούν για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, «ενάντια στο Μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να υπάρξει κοινός υποψήφιος, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «δεν χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν τοποθετούμασταν με βάση τα κριτήρια της κοινωνίας και όχι με βάση τα κριτήρια προσώπων και ομάδων».

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του εργατολόγου κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι μια πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν κοινός υποψήφιος, αλλά δεν δέχθηκε ο ίδιος.

Ανέφερε ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή ενότητα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής σημείωσε ότι το εγχείρημα είναι ενωτικό και είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερη διεύρυνση.

Στην ερώτηση σχετικά με το τι θα θεωρήσει επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι το αποτέλεσμα μπορεί και να μην είναι καλό, ωστόσο, πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι διακινδυνεύουμε, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές και κανείς δεν μπορεί να είναι απών».

Η συνεδρίασητης Γραμματείαςκατέληξε σε αδιέξοδο καθώς οι δύο πλευρές έμειναν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος και οι Νάντια Βαλαβάνη, Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας. Στο τραπέζι τέθηκε και ο όνομα του Π. Λαφαζάνη για την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Αττικής κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τον ίδιο. Οι εξελίξεις αυτές φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν από τη διάλυση. Ουσιαστικά το μόνο που απομένει είναι ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της ανακοίνωσης της διάλυσης του συμμετοχικού σχήματος.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στη μακρά και έντονη συνεδρίαση που είχε χθες ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την τελική πρόταση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπέρ της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου.

Παράλληλα, ο Αλέκος Αλαβάνοςσε συνέντευξη Τύπουανακοίνωσε τηνυποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο βουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης άσκησε κριτική στον Αλέκο Αλαβάνο λέγοντας ότι «ο Αλέκος Αλαβάνος μετάνιωσε για την αποχώρησή του και προσπάθησε να επιβάλει εκβιαστικά την επιστροφή του. Επέλεξε μια πολιτική μετωπικής αντιπαράθεσης».

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος της Αριστεράς περνά «οδυνηρές ώρες».